Ben kimsenin elektrik parasını ödemem

Yayın Tarihi: 17/08/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Elektrik Kurumu'nda çalışan dostlarım lütfen kızmasın.

Lafım size değil. Sizin aldığınız paralar üzerinden siyaset falan yapmıyor, tartışmayı bu platforma da taşımak isteniyorum ama geçenlerde Sayın Mehmet Ali Talat'ın elektrik tarifesine zam zarureti çıkışı üzerine artık suskun kalmak olmazdı. Hele hele böyle bir haksızlık ve eşitsizlik karşısında.

Kıb-Tek çalışanlarının elektrik paralarını biz ödüyormuşuz meğer.

Evet yanlış anlamadınız, eğer Kıb-Tek'te çalışıyorsanız, elektrik faturanız dolaylı olarak diğer elektrik faturası ödeyenler tarafından elbirliğiyle ödeniyor.

Nasıl mı? Hemen anlatayım.

Yıllar önce sendikal bir kazanım olarak Kıb-Tek çalışanları yılda 15 bin kilo-wattsaat elektrik muafiyeti elde etti.

Yani 15 binkillo-wattsaat elektrik tüketen Elektrik Kurumu çalışanı elektrik parası ödemezdi. Kim öderdi? Diğer elektrik faturalarını ödeyenler.

Sonra hükümetin birisi toplu iş sözleşmesi pazarlığı sırasında bu 15 bin kilo-wat saati yarı yarıya kırptı ancak yerine bir ödenek vererek, adına elektrik muafiyeti demeden başka bir isimle herkesin maaşına ek bir ödenek koydu. Neymiş efendim herkes eşit alsın.

Sendika o zaman maaş artışı verilmemesinin telafisi olarak anlatmak istedikleri ve adını başka bir şey koydukları bu ödenek elektrik muafiyetinden neşet ettiği net bir bilgidir.

Sonra bir başka hükümet ise geriye kalan 8 bin kilo-wattsaat elektrik muafiyetini de ortadan kaldırarak, toplu iş sözleşmesi masasında o az önce anlattığımız ödeneği daha da arttırdı.

Gel zaman git zaman bu rakam bugün itibarıyla aylık 700 TL'yi aşmış noktadadır.

Adına elektrik yardımı denmiyor ancak bu ödenek, elektrik muafiyetinin kesilmesinin yerine konan bir ücrettir dolayısıyla, adı konmasa da elektrik yardımıdır ve her elektrik kurumu çalışanı bu parayı alıyor.

Kıb-Tek eğer vatandaşlarına makul ücretlerde elektrik sağlayabilmiş olsaydı ve bunun üstüne de kârlı bir durumda olsaydı, çalışanlarına dilediği ayrıcalığı yapmakta serbestti. Ancak eğer zam yapılmazsa kurum batacaksa, önce benim cebime değil de ödeyecekleri elektrik parası kurum tarafından kendilerine peşin ödenen çalışanlarının cebine salsa ve en azından tükettikleri elektrik bedellerini, normal maaşlarından tahsil etse olmaz mı?

Bakın. Ben bir işyerinde çalışıyorum ve elektrik paramı o çalıştığım işyerinde aldığım ücretle ödüyorum.

Kıbrıs Postası Gazetesi bana "Rasıh, maaşının haricinde, bu parayı da al. Elektrik faturanın kaç para geldiği önemli değil. Bu parayla onu öde. Artanı da senindir" demiyor ki, Kıb-Tek kendi çalışanlarına bunu diyebilsin.

Ben bir işte çalışıyorum ve elektrik faturamı ödüyorum, ödemezsem çatır çatır keserler çünkü,Kıb-Tek çalışanı da bir işyerinde çalışıyor, o da maaşını alıp ödemeli. Elektrik faturası için ona ayrı bir para verilmemeli.

Diyecekler ki kazanılmış haktır, dolayısıyla sen istediğin kadar bağır.

Ben de diyeceğim ki kazanılmış hak olabilir ama benim hakkımdan alarak başkasına hak tanıyamazsın.

Kimse kusura bakmasın. Kimsenin parasında gözüm yok. Ama kimse de benim özel sektör şartlarında kazandığım paraya göz dikmesin.

Benden zamlar aracılığıyla başkasının faturasını ödememi de beklemesin.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları