Ekonomi cahili bir gazetecinin sabit döviz yorumu

Yayın Tarihi: 01/09/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Hükümet döviz ile ilgili önlem aldı. Alabildiği kadar tabi. Kötü niyetinden zerre kadar şüphemiz yok.

Eminin canlarını dişlerine takmışlar ve ıkıla sıkıla bu gazetelerde boy boy basılan, sosyal medya da alıp başını giden önlemleri olağanüstü bir Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında açıkladılar.

Dövizi sabitlemişler.

Ekonomi cahili bir vatandaş olarak ilk duyduğumda, hemen sterlin olan ev taksitim ile Euro olan Araba taksitimi açıklanan kura göre hesapladım. Üzerine çocukların okul taksitini de Sterlin kuruna göre ekledim.

Oh be biraz rahatlayacaktık, maaştan birkaç kuruş kalacaktı. Elektrik, telefon, mutfak zart zurt çıktı mı, şanslıysak hanımı romantik bir akşam yemeğine de çıkarabilecektim.

Tabi ekonomi bilmeyince ve Döviz Kuru Sabitlendi açıklamasının altını okumayınca ekonomi cahili vatandaşın hevesi böyle kursağında kalıyor.

Biraz düşününce zaten ilk anda heves ettiğim döviz sabitleme durumu bankacılarına yüreğine indirir, maazallah birkaç banka sahibi kalp krizi geçirmesine neden olur, diğer birkaçına da Allah göstermesin inme iner.

Meğer döviz sabitleme işi ithalattaymış. Yani tüccar ithal ettiği malın vergilerini o sabit döviz kuru üzerinde ödeyeceği için, döviz artışından fiyatlar anormal bir şekilde etkilenmeyecek. Malum her şeyimiz ithal.

Tabi bu denetlenirse. Tüccar, nispeten ucuza getirdiği mallar son kullanıcıya gelene kadar sanki pahalı kurdan vergilendirilmiş gibi fiyat uygulanmazsa.

O da denetim işi tabi, ama hükümetimiz sanırım bunun bir çaresine bakacaktır.

Yoksa bu döviz sabitleme işi vatandaşa değil, birkaç ithalatçı şirkete kıyak olmaktan başka bir işe yaramayacak.

Dedik ya ekonomi cahiliyiz ve diyaloğun içine rakamlar girdi mi beni deniz tutmasına benzer bir hal alır, biraz soluklanıp Bakanlar Kuru sonrası yapılan açıklamaya biraz daha baktım.

Tapu ve devir harçlarında da sabit kur uygulanacak deniyor.

Buna bozuldum işte biraz. Sanki vatandaş her hafta ev ya da arsa satın alıyor ya, onları alırken devlete verecekleri harçlar sabit kur üzerinde olacakmış.

Ey hükümet, benim aklım bu ekonomi konularına pek ermez ama, zaten ev alıp satacak olan vatandaşlarımız, kesinlikle gözümüz yok, sterlin üzerinden alıp satacaklar. Alanın durumu da satanın durumu da Türk lirası kazanıp taksit, okul, vs. gibi giderleri döviz üzerinde ödemek durumda kalan ve sıkışan sıradan vatandaşın haline göre biraz daha iyi değil mi.

Yani bu harçları daha az almak anlamına gelen harçlarda döviz sabitlemesi, ev satan emlakçı ya da inşaat şirketi, ya da ev alacak olan hali vakti yerinde olan vatandaşlarımıza kolaylıktan başka bir şey değil mi.

Dedim ya ben bu ekonomi işlerinden pek anlamam ama ilk bakışta sınırlı ekonomi bilgimle anladığım budur.

Ben yine bugünkü kurdan taksitlerimi hesaplayayım da, hanımla çıkacağımız romantik yemek başka bahara kaldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları