Corbyn,Tsipras değil

Yayın Tarihi: 14/09/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Britanya ana Muhalefet Partisi üyeleri, Afili Destekçileri ve üye olmayıp 3 Sterlin ödeyip kayıt olanlar yeni lideri seçti ve duayen politikacı Jeremy Corbyn'i İşçi Partisi'nin kokpitine oturttu.

Evet İngiliz işçi partisinin böyle bir seçim sistemi var. Bizdeki gibi sadece delegeler, ya da yeni yeni tartışmalı bir şekilde başlayan kayıtlı üyeler Genel Başkan belirlemiyor. Üyeler, bağlı alt kuruluşlar, sendikalar, ya da İşçi Partisi'ne bağlı kurumlara kayıtlı olanlar, ya da internet üzerinden en az 3 Sterlin ödeyip İşçi Partisi'ne destek beyan edenler oy kullanıyor.

Yapılan seçimde 422 bin 664 oy kullanıldı. Hayır yazıda hata yok, 422 Bin 664 oy. Corbyn bu oyların 251 Bin 417'sini alıp partinin lideri oldu.

66 yaşındaki Corbyn'in kongre sonrası yaptığı konuşma, hep İşçi Partisi'ne oy veren birisi olarak beni heyecanlandırmadı desem yalan olur.

Etkili, şovdan uzak, aklı başında ve feleğin çemberinden defalarca geçmiş, mensubu olduğu partinin başında Tony Blair varken, Blair hükümetinin getirmiş olduğu yasa ve kararlara 500 kez karşı oy kullanmış ve Savaşı Durdurun Koalisyonu'nun kurucularından olan birisi olan Corbyn'in konuşması gerçekten çok etkileyiciydi.

İnternette birkaç yorumcu Corbyn'i Tsipras'a benzetti ve "İngiltere'nin Tsipras'ı" başlıklı yazılar türemeye başladı bile.

Ama Jeremy Corbyn bir Alexis Tsipras değil. Syriza oluşumu açısında zaten farklı bir yapı. Corbyn İngiliz İşçi Partisi'nin 1983'ten beridir İslington Milletvekili'dir ve derme çatma bir şekilde kurulan ve şimdilerde dağılma sürecine giren Syriza ile kıyasla çok sağlam ve çok gerilere uzanan geleneklere dayalı bir yapının liderlik koltuğuna oturdu.

Evet o da Tsipras gibi kravatsız bir şekilde zafer konuşmasını yaptı ve "Tedbir değil büyüme" politikasını güdüyor ancakiki sosyalist lider arasında çok büyük farklar var.

Tsipras bir süre direndikten sonra teslim olabileceğini hep birlikte gördük. Jeremy Corbyn ise öldürseniz doğru bildiğinden şaşmaz.

"Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır" ifadesi Jeremy Corbyn için kullanılabilecek bir ifadedir.

Filistin davasına destek verirken, Hamas'ı da Hizbullah'ı savundu hem de hiç çekinmeden.

Aynı korkusuzlukla Irlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA)'nun siyasi partisi konumundaki Sein Fein lideri Gerry Adams'ı İrlandalılardan bile fazla savundu, hem de İngiltere'nin o yıllarında.

En öne çıkan icraatı ise kendi partisinin Lider ve Başbakan Tony Blair'in savaş suçu işlediğini ve Lahey'de yargılanması gerektiğini kamu önünde korkusuzca söyleyebildi.

BBC'de seçim sonrası yapılan söyleşileri izliyordum ki Londra Eski Belediye Başkanı Kızıl Ken lakaplı Ken Livingstone'un gözlerinin parladığını ekran dan bile seçebiliyordum.

Evet İngiliz İşçi Partisi'nin gerçek kızıl bir lideri var artık. Muhafazakar Parti Lider ve Başbakan David Cameron bir Tweet'inde, "İşçi Partisi liderliği artık ulusal güvenlik açısında bir sorun halinde geldi anlamında bir şeyler yazması Tory'lerin rahatsızlığını göstermesi açısından da not edilmeli bence.

İktidara gelir mi bilinmez ama Tsipras'tan farkı bugün Parlamento Sorular Zamanı'nda illaki kravatını takacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları