Türkiye'de gazete okumak

Yayın Tarihi: 24/09/15 12:51
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Istanbul – Türkiye'deyiz ya, kadın ve çocuk kısmı, İngilizlerin "window shopping" diye nitelendirdikleri, vitrinlere baktıklarının yüzde 1'ini satın alma çalışmaları ile meşgulken, biz de memleketten uzakta, kendi ülkemizin gündemini takip edemediğimiz için alışkanlıktan bulunduğumuz coğrafyanın gündemini takip ediyoruz.

Çok da kolay değil Türkiye gibi bir yerde neyin ne olduğunu, nasıl olduğunu ve kimin doğru söylediğini kestirmek. Özellikle son dönemde yaşanan kutuplaşmanın sonrasında Türk medyası tam bir savaş içinde. Savaş, doğruyu evrensel gazetecilik ilkeleri çerçevesinde irdelemek ve yansıtmak savaşı değil ne yazık ki. Savaş doğrudan saldırmak ya da savunmak üzerine bina edilmiş vaziyette.

Ya siyahtır ya da beyazdır.

Her gün bir deste gazete okuyorum bu uzak diyarda.

Hem gazete ucuz, hem de AVM'lerde pencere aşındırıp, ayakkabılarımı eskitmek ve de sinirlerimi bozmamak için bunu yapıyorum.

Peki Türkiye'de gazete nasıl okunur?

Hemen anlatayım.

Eğer benim gibi gerçekten ne olup bittiğini anlamak isteyen birisi iseniz işiniz zor. Çünkü gerçeğin ne olduğunu gazeteleri okuyarak anlamanız mümkün değil.

Ama yine de olaylara farklı bakış açılarını görmek mümkün.

Gerçi eskiden aynı olayın farklı bakış açılarını aynı gazetede hatta aynı haberin içinde görmek mümkündü ama günümüzde işler değişti. Ayrı ayrı gazeteleri okumak lazım.

İlk önce gazeteleri üç gruba ayırmanız lazım.

Birinci grup "havuz medyası" diye nitelendirilen gruplar ait gazeteler.

İkinci grup "Fetullah Gülen'e yakın olanlar. Ki bunlara da "paralel medya" denmektedir.

Üçüncü grup ise sol tandanslı gazeteler ki bunlara da "terörü destekleyen medya" deniyormuş.

Bu gazeteleri üç gruba ayırdıktan sonra, çapraz bir şekilde, aynı haberi, hepsinden ayrı ayrı, ilk havuz medyasından bir gazeteden sonra terör destekçilerinden sonra da paralelden okuyacaksınız.

Bir başka haberi de ters sıralama ile yine ayrı ayrı grupların gazetelerinden okuyup kanaat getireceksiniz.

Bir haberi en az üç hatta dört gazetede okumazsanız, okuyucu olarak bir fikir edinme şansınız yok. Gerçeği yine öğrenemezsiniz ancak tahminlerle, sözkonusu gazetelerin haberi ele alınış biçimi ile en azından olayın nasıl algılandığını ya da nasıl algılanması istendiğin görebilirsiniz.

Anlayacağınız Türkiye'de gündem takip edip anlamak gerçekten zor zanaat.

Ha eğer bir tarafınız varsa ve duymak istediklerinizi yazan bir gazete bulmuşsanız sizden iyisi yok.

Erdoğan'a küfür ediyorsanız ve bunu bir şekilde yapan bir gazeteyi okuduğunuzda mutlu oluyorsanız sıkıntı yok.

Ya da tam tersi, HDP'yi terör destekçisi hatta terörist bir parti diye nitelendirmek isterseniz ve bunu yapan bir gazete bulmuşsanız yine keyfiniz yerinde.

Ancak bilmek isteyen ve her yönünü irdeleyip, kendi kararını vermek isteyen birisi iseniz yandınız.

Neyse ben gazetelerimi okumaya devam ediyorum.

Herkese Hayırlı Bayramlar, gelecek Bayramlar bu Bayramı aratmasın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları