Su gelir paldır küldür

Yayın Tarihi: 27/09/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

İstanbul-Su gelir güldür güldür, gel de yar beni öldür... Diye başlayan bir türkü vardı bir zamanlar. Yoksa "Yar beni güldür müydü" pek hatırlayamadım.

Neyse konumuz o değil ama konuyla alakalı bir türkü girişi yazmak hoş olur diye yazıverdim işte. Silecek de değilim.

Asrın Projesi diye nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye su temini projesi nihayet son buluyor. Su adaya gelecek. Yılda 75 milyon metreküp su ile KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. Bir hesap bir kitap; 50 yıl sonra ben 100 yaşına yaklaşmış, en küçük çocuğum da 55 yaşında olacağını düşündüğünde bunun ne kadar uzun bir zaman olduğunu daha iyi idrak edebiliyor insan.

Bir gazete suyun adaya ilk damlalarını görüntülediği andan itibaren işin ciddiye bindiğini de idrak etmiş oluyoruz. Evet ilk gelen damlalar Anamur'dan değil de Akdeniz'in ortasındaki tuzlu deniz suyudur ancak içlerindeki batırılırken doldurulan deniz suyu boşaltıldıktan sonra içine temiz hayat suyu doldurulacağını ve bize doğru pompalanacağını biliyoruz artık.

Su geliyor güldür güldür dedik ya, aslında yazının başlığında ifade ettiğim gibi aslında güldür güldür değil paldır küldür geliyor.

Su geldikten sonra da suya mı sevinelim, yoksa suyu kimin yöneteceği ile ilgili kavgaya tutuşanları izlerken endişelenelim mi onu kestiremiyorum.

Öğrendiğimiz kadarıyla offtherecord bir toplantıda hükümetin gayrı resmi başı konumundaki Mehmet Ali Talat, suyun yönetimi konusunda yerli unsurların aktif olması konusunda ısrarlı ve devletin belediyeler eliyle bunu yönetmesi gerektiği konusunda katı tutumunda ısrarcı olacağını söylediği bilgisi geldi.

Türkiye kanadı ise bu konuda taviz vermeden "hayır su yönetimi özel bir şirket tarafından gerçekleştirilecek" diyor.

Su güldür güldür ya da paldır küldür geliyor ancak bu suyu kimin yöneteceği henüz beli olmaktan son derece uzak.

29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelip açılışı yapacağını yazıyor sözkonusu ilk damlaları görüntüleyen gazete, ancak 29 Ekim'den tam 48 saat sonra Türkiye'de hayati bir seçim olacağını ve Erdoğan'ın henüz kimin tarafından yönetileceği muamma olan bir suyun açılışını "tamam mı devam mı" seçimi öncesi Kıbrıs'a gelerek yapar mı ayrı bir soru işareti olarak orada duruyor.

29 Ekim dediğiniz tarih zaten çok uzak bir tarih değil artık. Ertelene ertelene zaten başı dönmüş olan projenin nihayete ermesi kuvvetle muhtemel yönetim sorunu nedeni ile yeniden ertelenecek, ya da formalite bir su fışkırtma töreni yapılarak, "Aha su geldi. Hadi bakalım masaya" denilerek, suyun adaya artık gelmiş olması ve geri dönülemez bir noktaya varılmış olması iki taraftan birinin geri adım atmasına neden olacak.

Neticede su geldi geliyor. Ancak suyu nereye koyacağız, nasıl yöneteceğiz, kim yönetecek henüz belli değil.

Su gelir paldır küldür, gel de hükümet bizi güldür.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları