UBP'de kongreler sonrası yeni durum

Yayın Tarihi: 19/10/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Ulusal Birlik Partisi'ndeki İlçe kongrelerinden çıkan sonuç Kurultayın da her anlamda çetin geçeceğini göstergesi olarak karşımıza çıkıverdi.

İlçe ilçe ele alalım isterseniz.

Ulusal Birlik Partisi Girne İlçesi'nde üç aday vardı.

UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, eski Milletvekili Necdet Numan ve Yalçın Koçyiğit. Bu kongre sonuçlanamadı ve ikinci tura kaldı. Seçimde en fazla oyu alan UBP mevcut yönetimi destekli Gürçağ, ilk turda kazanacak yeterli oyu alamadı. Necdet Numan ile Yalçın Koçyiğit'in oylarının toplamı ise ikinci turda kimin kazanacağını işaret etmese de ilk turda UBP içi iktidarın, UBP içi muhalefete yenildiğini gösteriyor.

İskele İçesinde UBP içi iktidarı zaten aday göstermedi ya da gösteremedi. Yani muhalefet muhalefetle çarpıştı. Ünal Üstel'e yakınlığı ile bilinen mevcut İlçe Başkanı Ali Rıza Usluer ile Nazım Çavuşoğlu'na yakın olan ancak Ünal Üstel dahil tüm muhalif Genel Başkan Adayları ile de sıcak ilişkileri olan Osman Kırşan kazandı. Burada ilk kez Belediye Başkanı ile bölgenin siyasi aktörleri Genel Merkez'in dışında tutulduğu ya da Genel Merkezin dışında kaldığı bir ittifak yaptı ve Kırşan İlçe Başkanı oldu. UBP içi İktidarın bu ilçe de bir zaferi zaten bu haliyle söz konusu olamazdı, olmadı.

Mağusa da seçimi kazanan Güneş Güneşoğlu da UBP içi iktidarın tercihi olan bir aday değildi. UBP içi iktidarın gönlünden geçen adayın Nusret İlktuğ olduğu herkes tarafından biliniyordu. Ancak bunun da gerisinde bir hikaye mevcut. Nusret İlktuğ aslında Ersan Saner'e yakınlığı ile bilinen bir kişi. Henüz RemsiyeCanaltay İlçe Başkanlığı görevini yürütürken, Ilktuğ'un yakın çevresinde "Resmiye Canaltay'ın karşısına aday olacağım" diye konuşması üzerine, Canaltay aday olmama kararı alarak Güneş Güneşoğlu'nun aday olması için girişim yaptı, bu girişimine bir önceki seçimlerde ısrarla Güneşoğlu'nu aday yaptıran Sunat Atun da dahil olmak zorunda kalınca Güneşoğlu kazandı. Ilktuğ ise bu durumda ne UBP'nin mevcut yönetiminden gerekli desteği alabildi ne de UBP Yönetimi'nin adayı olarak ilk yola çıkışı nedeniyle muhalif olan Ersan Saner'den. Burada da mevcut yönetimin bir zaferi söz konusu değil.

Güzelyurt'ta seçim olmadı ancak öncesindeki gelişmeler hayli ilginç. Önceleri Güzelyurt'un en popüler siyasetçilerden biri olan Ali Pilli İlçe Başkanlığına aday olacağını duyurmuştu. Pilli'inin adaylığı Mevcut UBP Genel Başkanlığı tarafından istenen bir adaylıktı. Ancak bunun karşılığında Pilli'nin Kurultay'da desteğini Hüseyin Özgürgün'den yana açıklaması istendi. Bu konuda Pilli istenileni yapmayınca karşısına birden fazla aday çıkarıldı ve "Desteğini açıklarsan adaylar çekilir" mesajı iletildi. Ali Pilli ise bunun üzerine adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Böylelikle kalan Osman Uzun, Abdullah İşkey, Türel Tüm ve İbrahim Ürcan, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst'ün arabuluculuğu ile anlaşıp Osman Uzun'un tek aday kalacağı bir formülde uzlaştı. Osman Uzun seçimsiz İlçe Başkanı oldu ancak Ali Pilli'yi seçimde yenemediği için ise Güzelyurt'taki güç dengeleri de sınanamamış oldu.

Neticede orada da UBP İçi İktidarın bir zaferi sözkonusu olmadı.

GeleimLefkoşa İlçesine. Sadık Gardiyanoğlu da muhalif kesimi temsil eden bir aday değilken, karşısına mevcut yönetimin ağır toplarından Tahsin Ertuğruloğlu'nun yakını ve mevcut Parti Genel Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Arıkan'ın oğlu Özgür Arıkançıkınca, mecburen muhalif kanatta yer almak durumunda kaldı. Sadıkoğlu da seçimi gerçekten farklı bir sonuçla kazanınca Başkentte de UBP mevcut yönetimi zafer kazanmadığı gibi ağır bir yenilgi tattı.

Bu arada Sadık Gardiyanoğlu'nun zaferi biraz da UBP'de yönetimi elinde bulunduran Lefkoşa Bakan ve vekillerin kendi içlerindeki çatışmanın bir unsuru olarak da yorumlanabilir. Ortaya çıkan ilçe yönetim Kurulu listelerine bakılınca Faiz Sucuoğlu'nun ekibinin de önemli ölçüde tasfiye olduğu, Tahsin Ertuğruloğlu'nun adayının ise seçimi kaybettiği gerçeği bir başka veri olarak karşımızda duruyor.

UBP'nin mevcut yönetiminin İlçe Kongrelerin gördükten sonra 31 Ekim'de işinin kolay olmayacağını söylemek için siyaset uzmanı falan olmaya gerek yok.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları