Şehitler ve Fedon

Yayın Tarihi: 21/12/15 07:47
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bugün 21 Aralık Şehitleri Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Günü ve Şehitler Haftası'nın başlangıcı.

Fark ettim ki, eskisi gibi bir hassasiyetle anılmıyor şehitler.

Şehitlerimiz, diye başlayan cümleleri kuranları "Şehit edebiyatı yapan çözüm karşıtları" olarak yaftalamak çok daha kolay bugünlerde.

Yaşanan acı ve kayıpların üzerinde çok zaman geçtiği için eşlerine doyamayan kadınların, babalarına doyamayan çocukların, ya da dede sevgisinden yoksun büyüyen küçüklerin eksikliklerini zaman gidermiş midir diye düşünüp, "Nedir bu fasarya, yeter artık" mı diyorlar bilemiyorum ama durum ne yazık ki böyle.

Evet bu durumun edenleri arasında şehitler üzerinden siyaset yapan hatta rant elde eden çevrelerin bulunmasıdır kuvvetle muhtemel ama olsun, bu duruma da düşmemeliydik.

Bugünün anısına ne yazmak lazım diye düşünürken, gayri ihtiyari, geçmiş yıllarda neler yazıldı diye bakıvereyim dedim.

İnternette dolaşırken, çok ilginç bir habere rastladım.

Çok ilgimi çekti.

Haber taverna müziğinin başarılı ve güçlü yorumcusu Fedon'un dedesiyle ilgili. Daha doğrusu Fedon'un dedesiyle ilgili söyledikleri ile ilgili.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü yaklaştıkça şarkıcı Fedon, Çanakkale Savaşı'nda şehit olan dedesiyle ilgili duygularını anlatıyor haberde.

"Burada doğdum, büyüdüm, bir şehit torunuyum gurur duyuyorum. Ve böyle de gidecek. Bana kalan en büyük miras, orada da ismi yazılıdır. Buna rağmen böyle bir adamın torunu olduğum halde bana gavur diyen oldu. Şehitliğe maalesef geç gittim. Evliydim, yirmi beş yaşlarında gittim. Aradım buldum. Orada da kötü şeylerle yüzleştim. Öyle şeyler oluyor ki tahammül edemiyorum. Orada olan beyler, sohbet ederken 'gayrimüslimden şehit olmaz' dediler. Peki dedim bu vatan için bu toprak için kanını döken adama ne denir. 'Müslüman değilse şehit olmaz' dediler. 'Bana bir kelime bulun o zaman' dedim nedir. Babam babasını tanımamış, annesi hamileymiş gitmiş dedem bir daha dönmemiş. Peki, benim dedeme bir isim bulun dedim. Bunun cevabını hala bulamadım. Ben şehit olarak anıyorum, o bayrağın altında yatıyor benim dedem, gurur duyuyorum" diye konuşmuş Fedon bundan 10 yıl önceki bir söyleşisinde.

Fedon'a gavur deyip, Çanakkale'yi savunurken yanında hayatını kaybeden askerleri şehit sayıp, aynı şekilde onun dedesi gayrimüslim diye şehit saymayan zihniyetin benzeri bizdeki şehitlere saygının azalmasının nedenlerinden sanırım.

Ben hepsini rahmet, hürmet ve minnetle anarım.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları