Karmacılarla Kudretçiler

Yayın Tarihi: 23/12/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bir dostum bir kamuoyu yoklaması yapmış. Hangi partiye oy vereceksiniz türünden sorular yok. O yüzden heyecana da gerek yok.

Sorular biraz daha toplumsal ancak bir o kadar da siyasi.

En çarpıcı noktası bana göre, siyasi partilere olan aidiyet duygusu.

Eskiden, "Kendinizi bir siyasi parti ile özdeşleştiriyor musunuz?" sorusuna evet yanıtı verenlerin oranı ülkemizde yüzde 75 civarındayken, seçimlerin kaderini belirleyen kararsızların oranı yüzde 25 ila 30 bandında oluyordu.

Siyasi çalkantılarla dolu bu son üç beş yıl özellikle, siyasi partilere olan inancı ve güveni sarstığı gibi insanların bir siyasi partiye aidiyet duygusunu da köreltmişe benziyor.

Dostumun yapmış olduğu kamuoyu yoklamasına yanıt verenlerin ancak yüzde 25 civarı kendini "partili" sayıyor.

Yani eskiden yüzde 25-30'larda olan kararsızlar, yüzde 70'lere çıkmış görünüyor. Hadi, şimdi seçim heyecanı olmadığı için bu rakamın çok yüksek olduğunu düşünelim ancak bu rakam karşımıza çıkacak olan ilk seçimlerde yüzde 50'lilerin altında olmayacağını söylemek mümkün.

Zaten sokak ve sosyal medya da bunu söylüyor.

Şimdi bu durumdan en çok kim yararlanabilir sorusuna yanıt aramak lazım.

Bence kararsızların ya da kendilerini herhangi bir siyasi partiye bağlı hissetmeyenlerin oranının bu kadar yüksek olması, "Karmacılar" ile "Kudretçilere" yarar.

Tabii bu öngörümün gerçek olabilmesi için birkaç şart var.

Bunlardan birincisi, hükümet programında bulunan ancak henüz kokusu bile çıkmayan Seçim ve Halkoylaması Yasası'nın yenilenmesi çalışması sırasında "Karma Oy" sisteminin ortadan kalkmayıp aynen devam etmesidir. Bazı çevrelerde seçim bölgelerini 5'ten 1'e düşürürlerken, karma oy sistemini de kaldırıp, parti için tercihi bırakabileceklerini ifade edenler var.

Bir diğer şart ise Kudret Özersay ve arkadaşlarının partilerini kurup seçime katılmaları şartıdır.

Bu konuda henüz bir gelişme gözlemlenmezken, Özersay'ın aynen bir siyasetçi gibi adayı dolaştığı ancak sadece görüntü verdiği, destek isteyeceği bir yapısı şimdilik olmadığı için ise oy ya da destek isteyemediğini görüyoruz. Umarız bir an önce Kudret Özersay yeni yolunu inşa edip o yola çıkar da taşlar da yerli yerine oturur.

Ha bu arada hatırlar mısınız bilmem.

Özersay Toparlanıyoruz Hareketi zamanlarında, bir genel seçimde insanları denize göndermiş, illaki oy kullanmak isteyenlere de karma oy kullanmalarını salık vermişti.

Siyasi partilerin sandıkta yıpranmasında etkisi olan bu söylem, şimdilerde bir siyasi parti kurmaya hazırlanan Kudret Özersay'a, az önce ifade ettiğim rakamlar doğruysa, bir bumerang gibi döner mi, onu da zaman gösterecek.

Ama durum böyle ise eskiden yoldaş olan Karmacılarla Kudretçiler, şimdi karşı karşıya gelecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları