Özersay, ideoloji, idealizm ve realizm

Yayın Tarihi: 04/01/16 07:46
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Kudret Özersay ve henüz kimler olduğunu bilmediğimiz ama tahminler yürüttüğümüz dava arkadaşları, rivayete göre yarın, değilse kuvvetle muhtemel bu hafta içinde yeni partilerini Kıbrıs Türk siyaset sahnesine çıkaracaklar.

Sürekli olarak, hemen herkes tarafından dile getirilen "yeni siyaset anlayışı" ve "siyasette yeni yüzler" arzu ve göreceli olarak ihtiyacını bu ekibin karşılayabileceğinden herkes son derece iyimser.

Geçmişte sıkıntılı anıları olanlar ve ağızlarında Özersay'ın bıraktığı acı tatlar olanlar hariç tabi.

Bu hariç tuttuğum kesim ne kadar büyüktür, iyimser olanlardan daha mı azdır yoksa daha mı fazladır, Özersay'ın partisinin, popülarite ve halk desteği anlamında hangi noktadan başlayacağını tesis etmesi açısından önemlidir.

Kimse Özersay'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı yüzde 21 oy oranı ile bu hareketi değerlendirmeye ve o basamak üzerinden işe başlanacağı hesabı yapmasın. Belki daha düşüktür, belki de daha yüksek olacak Kudret Hoca'nın takipçilerinin oranı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde söyledikleri ile başbakan olmaya adaylığını ilan edeceği önümüzdeki günlerdeki çıkışı birbirinden son derece farklıdır.

Kudret Özersay bir de partisinin Mevlana Partisi olmayacağını ta baştan ilan etmesi onu bir çerçeveye sokmuştur. Mevlana Partisi derken, "kim gelirse gelsin kabulümüzdür" demeyecek bir parti kuracağını söyledi.

Dolayısıyla insanlar, "acaba ben bu partide görev alabilecek miyim, Hoca'nın kriterlerine uygun muyum" diyor için için. E görev alabilecek kriterlere uygun olmayanların parti sempatizanı ya da destekçisi olmasını beklemek de abes olur herhalde.

Bence Kudret Özersay'ın bu keskin köşelerini biraz yuvarlatması gerekecek ve partide kimlerin olduğu değil, partinin ne söylediği, ne vadettiği ile gündeme gelmesi gerekecek. Yoksa daha önce yazdığım yazılarda belirttiğim gibi Kudret Özersay'ın partisinin başarılı olabilmesi için 49 tane daha Kudret Özersay bulunması gerekecek. Ondan da yok ne yazık ki.

Yakın geçmişte Özersay'ın ideolojisi ile ilgili uzun teorik yazılar yazan arkadaşlar oldu. Yazdıkları belki de doğru olabilir ama konumuzla alakalı değiller. Günümüzde ve ülkemizde ideoloji kimde var ki Özersay'da da olsun.

Konu ideolojik değil, Özersay'ın penceresinden bakmaya çalıştığınızda idealizmdir belki.

Ne yazık ki Özersay ve arkadaşlarının çıkışlarını İdealizm penceresinde irdelemeye ve analiz yapmaya kalkışırsak yine ülkemiz gerçekleri yüzümüze vurulur ve o analiz de başarısızlıkla sonuçlanır.

Neden mi, çünkü ülkemizde ideallerle bir yere varmak da mümkün değil.

Yürünecek yol realizmdir bence.

Malzeme nedir? Bu...

Kaç para var? Bu kadar…

Nasıl artırırız? Bu şekilde…

Devlet yapısı nasıldır? Bu şekildedir…

Nasıl biraz daha verimli hale getiririz? Bunu yaparak…

Halk ne ister? Bunu ister…

Biz ne verebiliriz? Bunu …

Dış güçlerle ilişkiler nasıldır? Bu şekildedir…

Bunları nasıl daha kabul edilebilir bir hale sokarız? Bunu yaparak…

Biraz basitleştirdim belki ama ana çerçevede ve yapılacak tespit ile önerilecek formüller bu çerçevededir, daha karmaşık değil. Kudret Özersay Başbakan olursa KKTC yerini başka bir ülkeye, halkının yerine de başka bir halk gelmeyecek nasıl olsa. Özersay başarılı olması durumunda, ne yazık ki bu malzemeyle bu ülkeyi yönetecek. Önemli olan bu malzemeyi diğerlerinden daha iyi kullanacağına halkı inandırması.

Yine de bu vesileyle patinin kuruluş basın toplantısı gerçekleşmeden, Özersay ve arkadaşlarına samimiyetle başarılar dilemek isterim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları