Yine mi 13'üncü maaş

Yayın Tarihi: 06/01/16 07:58
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Şu 13'üncü maaş tartışması aldı başını gidiyor.

Öyle bir maaşım hiç olmadığı için şimdiye kadar, önemini belki kavrayamıyorum, ama geçtiğimiz yılın son haftasından itibaren düne kadar yaklaşık her 20 dakikada bir aldığım, "13'üncü maaşlar ne oldu. Bir şey duydun mu?" şeklindeki telefonlardan ülke için önemini anlıyorum.

Zaten CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında Türkiye'nin o zamanki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "13'üncü maaş neymiş kaldırın" demesi üzerine, onun, "13'üncü maaş çok önemlidir. Sadece maaş olarak bakmayın. KKTC ekonomisi için hayatidir. Sakın bunun kaldırılmasını istemeyin" dediğini ifade etmiş, Erdoğan'ın da ondan sonra hiç bir şekilde 13'üncü maaşın kaldırılmasını konu yapmadığını söyledi.

Faal sendikacılar, 13'üncü maaş haktır. Yasada yeri vardır ödenmeli. İkramiye değil" diyerek feveran ederlerken, eski sendikacılar farklı bir yaklaşım içinde.

"Ödenmesin" diyorlarmış yakın çevrelerine.

"Ödenmesin de belki bu ülkede artık bir şeyler olur. Bir şeyler değişir" dediklerini duyuyorum.

Bir başka ifadeyle daha iyi olabilmesi için daha kötü olması, ya da yukarıya çıkmak için dibe vurması gereği gibi bir yaklaşımla söylediklerini düşünüyorum.

Bu da bir yöntem.

Ödenmezse ne olur?

Onu kestiremiyorum ama sürekli yüze vurulan ve hükümetleri her yılın son ayında ya bir özelleştirme yapmak, ya da bir vergi affı getirmek, ya da üreticiden, yatırımdan kesmek pahasına ödedikleri bu maaşı ödemek zorunda olmayacaklarından belki de bu aceleye geldiği iddia edilen işleri yapmak durumunda olmayacaklar.

Hükümetin bu yükümlüğü ortadan kalktığı için belki de ekonomik protokol konusunda biraz daha eli güçlü bir şekilde masaya oturacak.

Gerçi yine bütçenin yüzde 35'lik kesiminin yine Türkiye'den geldiğini bildiğimize göre Birikim Özgür'ün 13'üncü maaşı kaldıralım da vesayetten kurutulalım imasının da çok da gerçekçi olmadığını söylemek için matematik dehası olmaya gerek yok.

Demek ki, 13'üncü maaş ödenmesin belki bir şey olur diyenler, maaşlardan da yüzde 35'lik bölümünden de feragat etmeleri gerekecek.

Bu mümkün ve akılcı olmadığına göre, devletin başka şeyler yapması gerekecek.

Müşavirlere ödenen para kesilecek. Vergiler adil bir şekilde herkesten alınacak.

Teşvikler yeniden düzenlenecek. Havaya savrulan paralar yere indirilecek. Normalleşene kadar sinekten yağ çıkarmayı becereceğiz.

Yüzde 35 değil de, belirli oranlarda feragatler yapılacak. Ama sadece memurdan değil, herkesten.

Yeni bir gelir gider skalası, ayağının yorgana göre uzatıldığı bir sistem yerleştirilecek.

Devlet malına sahip çıkacak. Devletin malı üzerinde para kazananların elinden bu rantlar elinden alınacak.

Eğer 13'üncü maaş konusunda yüzümüze vuran bu gerçeklikten rahatsız isek, herkes üstüne düşeni yapacak.

Ha değişim istiyor da bireysel olarak değişmek istemiyorsak, o zaman imzalayacaksınız kardeşim su protokolünü, imzalayacaksınız kardeşim ekonomik protokolü, maaşlarınızı tıkır tıkır alacak, keyfinize bakacaksınız.

Cart curt da etmeyecek kimse.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları