Omdudsmadı!

Yayın Tarihi: 08/01/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Ombudsman Emine Dizdarlı, Yüksek Yönetim Denetçisi'dir.

Yani işleyişi denetler. Aynen Sayıştay gibidir. O da denetler.

Sayıştay'ın raporları meclise gider, Ombudsman'ın raporları ise kamuya açık bilgidir. Ancak bir denetim raporu çıkması gerekmektedir önce.

Bir başka ifadeyle Ombudsman, denetçilerini görevlendirecek, ilgili bakanlıktan ya da ilgili kurumlardan bilgiyi yazılı ve resmi yollarla isteyecek, vermezlerse, denetçilerini oraya gönderecek, elde ettiği bilgiler ışığında bir denetim raporu hazırlayacak, altına imzasını atacak, sorumluluğunu üstlenecek ve ondan sonra bu bulgularını kamuoyu ile paylaşacak.

Ombudsman bu son konuyla ilgili olarak ne yazık ki acemi gazeteciler gibi davrandı. Ve kendisine servis edilen bir evraktan yola çıkarak, kamuoyu önünde bakan ve de vekil dövmeye çalıştı.

"Acemi gazeteci" ve "servis" diyorum çünkü süreci iyi biliyorum.

Aynı evraklar bir vesile ile bize de servis edildi, hem de bundan iki hafta önce.

Biz de manşetimize pekala Emine Dizdarlı gibi 11 Milyon TL'lik denetim ücreti diye bir manşet atıp birkaç gazete daha fazla satabilir, ünümüze ün katabilirdik. Hele hele 13'üncü maaşın ödenmediği bir ortamı da yakalamışken, hiç araştırmadan, hiç kimseyle konuşmadan, ihale sözleşmesine bakmadan, tasarruf sahibi Bakanlıkla, ya da denetlenecek kuruluşla konuşmadan, yılın en popüler haberini yapıp, bir acemi gazetecilik örneği sergileyebilirdik.

Yapmadık.

Ne yaptık peki.

Kendi çapımızda Ombudsman'ın yapması gerekeni yaptık.

İlk önce elimizde evrak havaalanının yolunu tuttuk. T&T Şirketi'nin yetkilileri ile bu kontrolörlük işinin ne olduğunu sorduk. O yetkililer ise bize durumu izah ettiler ve paranın kendileri tarafından ödeneceğini belirttiler.

Evet bundan pek de hoşnut değillerdi ancak, havalimanı inşaatının kontrolünün de şart olduğunu kendileri de biliyorlar.

Yasal hakları saklı kalmak kaydıyla bu duruma itiraz etmeyeceklerini söylediler.

Sonra tasarrufun sahibi olan Bakanı ziyaret ettim ve evrakın esbabı mucibe sini sordum. O da Meclis kürsüsünden yaptığı izahatı bana da yaptı. Biraz internet karıştırması, bir kaç da telefonla ciddi bir araştırma yaptık ve Aralık ayının sonlarına doğru elimize gelen bu belgenin, bir yolsuzluk, hırsızlık, usulsüzlük içermediğine karar verdik.

Acemi gazeteci değil de tecrübeli gazeteci gibi davrandık.

Ombudsman ki bizden daha fazla araştırma ve bilgi edinme yeteneğine sahipken, bizden daha acemice davranmasını anlamadım.

Ombudsman'ın ciddi bir denetim ve araştırma sonucu oluşturduğu raporunu kamuoyu ile paylaşması gerekirdi, önceki gün yaptığını değil.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları