"Free-Wheel" ve "Toplum Tumbası"

Yayın Tarihi: 12/01/16 07:49
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Free Wheel, ülkemizde "firifil" olarak da bilinen bu durum, araçların herhangi bir viteste olmadığı hatta bazı durumlarda motorlarının dahi çalışmadığı durumda, yolun eğimi ile birlikte yol aldıkları durumdur.

Araçlar, yolun eğimine göre hız alırlar, yavaşlarlar, hatta durular. Bazı durumlarda yolun eğimi yokuşlanırsa, araçlar geri geri bile gidebileceği vakadır.

Free Wheel, ya da firifil dediğimiz durum son derece avantajlı olabilir. Yakıt yakmazsınız, motoru yıpratmazsınız, vites takmak veya değiştirmek gibi bir zorunluluk yoktur. Zaten vites yoktur.

Ama dezavantajları da vardır. Aracın kontrolü sizde değil. Sizin dışınızdaki etkenlerdedir. Yol inişse hızlı gidersiniz. Düz ise yavaşlarsınız. Yokuş ise de aracınız durur ve sonra da geri geri gider.

Şu anda KKTC'nin durumu da aynen böyledir.

Ciddi bir yönetim zafiyeti vardır.

Yani vites kullanılıp seyir hızı ayarlanamıyor.

Son derece ciddi bir para sıkıntısı var. 13'üncü maaşlar ödenebilmiş değil, Ocak maaşları belki, Şubat maaşları zayıf ihtimal gibi bir durum orta yerde mevcut.

Yani motor çalışmıyor. Bu bir tercih değil, yakıt olmadığı için çalıştırılamıyor.

Motor da çalışmadığı için yine kontrol dışı bir seyir söz konusudur.

Arabada Free-Wheel giderken sadece direksiyonu doğru düzgün tutmak yeterlidir. En azından yön konusunda bir sapkınlık yaşanmaz.

KKTC yönetiminde şu sıralar bir de böyle bir sorunu var.

Yakıtsız, vitessiz bir seyir halinde olan KKTC'de şu anda dümeni kimin tuttuğu da belli değil. Sürekli birileri direksiyona salıyor, "bu yöne gidelim" , "hayır bu taraftan gidelim" diye de kavga ediyorlar.

Bir başka ifadeyle iniş aşağıya yakıtsız ve vitessiz giden bu araçta birden fazla sürücü olduğu için yokuşa varmadan şarampole yuvarlanması kesin gibi.

Yokuş tabii bir yaklaşıyor.

Uzunca bir zamandır iniş aşağı devam eden bu seyir elbet son bulacak.

Eğer direksiyon hakimiyeti konusunda ortaklar anlaşır ve bir bankete düşüp, tumba gitme durumu yaşanmazsa bile yolun yokuşlanacağı artık belli.

Yani hız azalacak, hatta seyir duracak. Belki de yakıt almaz motoru çalıştırmazsak, geri geri gitmeye başlayacağımız zaman pek yakındır.

Geri geri giderken arkadan gelenlerin bize çarpması pek muhtemelken, geri geri gitmeye başlayan bu araçtan inmek ve geriden gelecek olan araçlara binmek isteyenler çoğalacak.

Artık aklınıza başınıza toplayın, bu yolda şaka olmaz. Yakıtınızı alın, vitesinizi takın, dümeni de aklı başında bir tek kişiye verin, yoksa "toplum tumbası" kaçınılmaz olacak.

Benden söylemesi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları