İyice sıkılmaya başladık, haberiniz olsun

Yayın Tarihi: 02/02/16 07:47
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Burası nasıl bir ülkedir anlamakta güçlük çekiyorum.

Ülkedeki gümrüklerde çalışanların fazla mesai yapması devletin bütçesine büyük bir yük getirdiği yılladır dillendiriliyor.

Ama neticede ülkeye gelen gemilerin, ülkenin havalimanına inen uçakların ve kara sınır kapısı geçişlerini mesai saatleri içerisine sınırlandırmamız mümkün olmadığı için 24 saat gümrük kapılarında birilerinin bulunması gereği ortadadır. Dünyanın her ülkesinde de bu durum geçerlidir.

Gümrük çalışanlarının fazla mesai yapma zorunluluğu bu noktada ortaya çıkıyor.

Bunun mali bir sorun olduğu ve zaman zaman gümrük memurları tarafından suiistimal edilerek ithalatçıların mallarını sadece mesai sonrası saatlerde gümrükten çekmek suretiyle fazla mesai elde ettiklerini birçok ticaret erbabından dinlemiş birisiyim.

Başka bir şey de dinledim.

O da CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'tan. "Gümrük çalışanları artık vardiya sistemine geçecek" demişti bir canlı yayında birkaç ay önce bizzat bana.

Bir sendikacı da diyor ki, istihdam yapın da vardiya sistemine geçilsin.

Daha fazla istihdam demek. Bravo...

Devlet paraya sıkışınca, fazla mesailer ödenemeyince ortaya bir kriz çıktı. Fazla mesailerini almayan gümrük çalışanları, mesai sonrası hizmet vermeyeceklerini duyurdular.

Peki gümrük kapıları ne olacak?

Güney'den kamyonu mal dolduran Metehan'dan güle oynaya Kuzey'e geçebilecek eğer bu eylem devam ederse. IKEA'dan mobilya, Kasap Nigoli'den envai çeşit et de buzluklu olup olmadığı önem arz etmeyen kamyonlarda ülkemize, sonra da soframıza gelebilecek. Tabi 15.30'dan sonraki saatlerde bu mümkün. 15.30'dan önce gümrük memurlarımız canla başla sınır kapılarımızdan kaçak malların girişini önlüyorlar.

Havalimanı deseniz delik deşik. Pasaport işlemini yapan bavulunda nesi var nesi yok kimse sormadan ülkeye sokabilecek 15.30 sonrası. Ercan'da önlem almışlar güya. Duty Free'leri kapatmışlar. Yani isteyen istediği kadar sigara alıp ülkeye sokmasın.

Ey akıllı insanlar.

Bugün bu durumun var olduğunu bilen adam, yarın gelirken, grevin devam edip etmediğini öğrendiği anda Türkiye'deki Duty Free'den yükünü alır ülkemize sokar. Siz KKTC'deki Duty Free'yi kapatsanız ne yazar?

Deniz limanlarından da durum aynı. Fazla mesai yapmadığı için gümrük memurlarımız mal çekmek mümkün olmayacak ticaret insanı için. Sıraya girecek. Mesai saatleri içerisinde kendisine birkaç gün sonra sıra gelirse ne ala.

Piyasa da mal eksilmiş ya da azalmış önemli değil. Hele hele bozulabilecek bir mal söz konusu ise o zaman ithalatçı yanar sanırım.

Neyse lafı kısa keselim de konuya gelelim.

Devleti devlet yapan sınırları ve gümrük kapılarıdır.

Ayrıca gümrük devletin kasasına giren paraların önemli bir kısmını getiren noktadır.

Devlet eğer buna dahi sahip çıkamıyorsa ve sendikaların oyuncağı haline gelmişse aklımızın alamayacağı büyüklükte bir sorunumuz var demektir.

Devleti kapatalım gidelim demeyeceğim bu seferlik, ama gümrük kapılarında bizi mahcup etmeyin bari.

Size söylüyorum ey gümrükçüler ile devleti yönetenler.

Vardiyaya mı geçiyorsunuz, ek mesaileri mi ödüyor musunuz, adam mı istihdam ediyorsunuz, işini adam gibi yapmayanları işten mi atıyorsunuz.

Ne yapıyorsanız yapın. Ama bir an önce yapın da, iyice sıkılmaya başladık. Haberiniz olsun.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları