Muhalefetsiz kalmak

Yayın Tarihi: 21/03/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Ana Muhalefet Demokrat Parti Cumhuriyet Meclisi'ndeki grubunu kaybetmeye bir ya da iki istifa kala ülkedeki siyasi durum karmaşık ve ilginç bir hale gelmek üzere.

İlk defa ülkenin iki ana akım siyasi partisi Ulusal Birlik Partisi ile Cumhuriyetçi Türk Partisi iktidarı paylaşırken, 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisi'ndeki destekleri 39.

Hakan Dinçyürek'in istifasını takip eden Hasan Taçoy'un istifası bu hükümete olan desteği, her ne kadar da yeni yasanın emrettiği üzere yollarına bağımsız olarak devam edeceklerini açıklamalarına karşın hepimiz ikisinin gayrı resmi de olsa Ulusal Birlik Partisi saflarına katıldığını biliyoruz.

Yani hükümet destekçisi vekil sayısı 41'e çıkmıştı.

Altı kişi ile grup özelliğini dün o meşhur olması muhtemel olan SMS istifasınakadar koruyan DP, beş kişilik kritik bir sayıya düşmüş oldu.

Menteş Gündüz'ün istifasını takip etmesi beklenen Özdemir Berova istifası ile bu özelliğini de yitirecek.

Bu hareket gerçekleşirse şayet hükümetin Meclis'teki desteği 43 olacak. Geriye 4 kişilik DP ile 3 kişilik TDP vekilleri kalacak.

Genel Kurulu boş verin. Ha 39, ha 43 değişen pek bir şey yok.

Ancak ciddi değişikliğe uğrayacak olan kısım Meclis'in asıl çalışma yeri olan komitelerdir. DP grup olma özelliğini yitirdiği anda, komitelerdeki sandalyesini de kaybedecek.

Yasaların asıl şekil bulduğu yer olan komitelerde bir muhalif sesin olmaması beni endişelendiriyor doğrusu.

Endişem iktidar partilerinin el ele verip her istediklerini Genel Kurul'a getirecekleri gerçeği ile ilgili değil. Bunu zaten yapıyorlardı. Oy çokluğu ile komiteden çıkarırlar, aynı şekilde oyçokluğu ile Genel Kurul'dan da geçiriyorlardı zaten.

Şimdi onlara muhalefet edecek, dikkate alacakları fikirleri ortaya koyacak ve oybirliği sağlamak adına kaale alacakları değişiklikleri ortaya koyacak sesten yoksun kalacaklar.

Bu yoksunluk iktidar için çok önemli bir sıkıntıdır bence.

İktidar için sıkıntı olunca haliyle ülke için de sıkıntıdır.

Komitelerdeki muhalefetsizliğe, Genel Kurul'da katlanmak durumunda kalacağız elbet.

Muhalefet milletvekili sayısı azaldıkça, televizyon ekranlarındaki Meclis için muhalif sesler de azalacak haliyle.

Ve Meclis dışı muhalefet bu açığı kapatacak sanırım.

Biliyorsunuz doğa boşluk tanımaz ve nerede bir boşluk oluşursa, o boşluğu birisi ya da bir şey doldurur.

Meclis içi muhalefetin yarattığı boşluğu şimdilik meclis dışında olan Halkın Partisi dolduracak gibi duruyor.

Evet ilk başta acemi bir ekip gibi görünen HP kurucuları ve yöneticileri yavaş yavaş alana inerek acemiliklerini atıyorlar ve boşluğu doldurma işlemine başlıyorlar. Bet ofisleri çıkışı bunlardan sadece birisi.

Ne kadar gerçekçidir ne kadar başarılı olunur, bu şer yuvalarının kapısına kilit vurmak bilinmez ama ahali sokakta bunu konuşuyor.

Muhalefet dediğin de sokakta insanların çiğneyebileceği bir konuyu sunabilendir.

Evet muhalefetsiz kalıyoruz bir yandan ama bu muhalefetsiz kalışımız yeni bir muhalefet doğuruyor bilesiniz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları