CTP'nin Clause 4'ü ve Şahali

Yayın Tarihi: 14/04/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Kasım ayında yapılacak olan CTP Kurultayı'nda Genel Başkanlığa aday olacağının sinyalini verdi. "İlk aday" dedim çünkü, bu sinyali net bir şekilde veren ilk kişi oldu. Gerçi bir başka adayın varlığından bahsetti ancak kendisinin de bu görevi pekala yapabileceğini söyledi. Öğrendiğime göre bu diğer aday, aday olması konusunda ikna edilmeye çalışılacak, olmazsa Şahali bu yolu yürümeye çalışacak.

Ama benim nazarımda adaylığını ya da daha doğru bir ifadeyle CTP'de Genel Başkan değişikliği hamlesini ilk üstlenen kişi Erkut Şahali oldu.

Bravo...

Neyse asıl anlatmak istediğime gelelim.

Yine bir CTP Kurultayı vardı. Hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Sanırım o çok adaylı olup da Ömer Kalyoncu'nun ikinci turda çekildiği ve Özkan Yorgancıoğlu'nun ikinci tur seçimi yapılmadan Genel Başkanlık koltuğuna oturduğu kurultaydı.

Onun öncesinde Erkut Şahali'nin adı da potansiyel adaylar arasında geçmişti.

O zaman çok mutlu olmuştum.

"İşte Kıbrıs Türk siyasetinde görmek istediğimiz ve Cumhuriyetçi Türk Partisi'ni kurtaracak adam" demiş, bu konuda bir yazı yazmış, hatta BRT'de katıldığım bir televizyon programında İngiltere İşçi Partisi'nde yaşanan New Labour Hareketi'ni oluşabilecek sürece örnek göstermiş, Tony Blair ile Erkut Şahali'nin kaderinin benzeyebileceğini ifade etmiştim.

1918'de İngiliz İşçi Partisi'nin ideolojisinin temelini oluşturan ve Sidney Webb tarafında yazılan İşçi Partisi Tüzüğü'nün ünlü Clause 4 başlıklı bölümü, 1994 yılında İşçi Partisi'ne derin bir nefes gibi gelen Tony Blair ve ekibi tarafından revize edilip günümüz, ya da o günlerin şartlarına uygun hale getirilmişti.

Tam ifadelerini hatırlamıyorum ancak Blair Brighton'daki kritik Sendikalar Konferansı'nda bunu ilk kez açmış, ilk baştaki tepkilere rağmen yaptığı tarihi konuşmada, İngiltere'nin yalnız ve ancak emek ile sermayenin birlikte var olabileceği anlatmış ve sendikaları ikna etmişti. Olağanüstü kurultayda temel sektörlerde "Devletin egemenliğinin vazgeçilmezliğini yani devletçiliği esas alan Clause 4'ü kaldırarak, "Yeni Sol" veya "Üçüncü Yol" politikaların ilk çanını çalmıştı. İşçi Partisi'nin 12 yıl iktidarda kalmasına olanak tanıyan köklü siyaset güncellemesi işte bu dönemde olmuştu. Hazır lafı gelmişken Clause 4'ü yazan Sidney Webb, daha sonra Lordlar Kamarasına girmiş, Lord Passifeld olarak Kolonilerden Sorumlu Bakan olmuştu ve Kıbrıs'taki meşhur 1931 isyanının bastırılmasında Britanya'dan emirleri veren kişi idi.

Konuyu yine dağıttık.

Erkut Şahali canlı yayında "fabrika ayarları" lafları üzerine, tam da Clause 4'ün ciddi revize edilmesinin nedenlerini KKTC'ye uyarlayarak anlattı.

İdeolojik formasyonu ele alıp, o bakış açısıyla bugünü değerlendirmek ve bugünden yarını planlayıp ona göre hareket etmek" ifadelerini kullandı. Fabrika ayarları lafını ise 1970'lere dönmek ya da Yeşil Kitap dönemi olan 1990'lara geri dönmek olarak niteleyen Şahali, güne uygun bir ilerleme modeli üzerinde durduğunu açıkladı. Bunu zaten kısa bakanlığı döneminde de mümkün mertebe pratikte de gösterdi.

Umarım Şahali ve arkadaşları, hangisi CTP Genel Başkanlığına aday olur ve kazanır bilemem, başarılı olur ve raf ömrü çoktan dolan CTP'nin Clause 4'ünü revize eder ve aynen Blair gibi güne uygun güçlü sol bir parti ile karşımıza çıkar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları