Türkiye vatandaşlık ısrarından vazgeçti

Yayın Tarihi: 25/04/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
UBP-DP hükümeti rahatlasın, CTP vatandaşlık konusu üzerinden "Bunlar masayı çökertecek" diyerek kahramanlık yapmaktan da vazgeçsin. Evet Türkiye Cumhuriyeti, daha önce Sibel Siber'in Ankara ziyareti ile gündeme gelen ve maksatlı yayınlarla Cumhuriyet Meclisi Başkanı'nın fırça yediğinin yayılmasının temelindeki vatandaşlık konusundaki ısrarından vazgeçti.

Neden ve nasıl mı?

Çok basit. Birileri gidip akıl yoluyla bunun neye mal olacağını anlattı.

İkna etti ve söyledikleri kabul gördü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ndeki buluşması meğer ne çok verimli geçmiş.

Akıncı Erdoğan'a vatandaşlık konusundaki çekincelerini anlatmış.

Bu çekince, masada mutabakata varılan önemli bir kazanımın siyasi kaygılar nedeni ile kaybedilmesi çekincesidir.

Bu kazanım, mevcut tüm KKTC vatandaşlarının, nereden geldiğine bakmaksızın,nerede doğduğu ile ilgilenilmeksizin, hangi giriş kapsından ülkeye geldiği konusu önemli olmaksızın kurulacak yeni AB üyesi Federal Kıbrıs Devleti'nin eş ve eşit vatandaşı sayılması kazanımıdır.

Peki bu 230 bin civarı KKTC vatandaşı, hazır sayı olarak kabul edilip kayıtlara geçmişken, buna 20- 25 bin kişi daha ekleyip, mevcutların durumunu tehlikeye atmak ne kadar doğru olur?

Bu detaylar Erdoğan'a anlatılınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da bu ısrarından vazgeçtiğini ve bu yönde talimatlar verdiğini öğrendim önceki gün.

Müzakere masasını tehlikeye atacak ve aynı zamanda Rum tarafı tarafından kayıtsız şartsız kabul edilen TC kökenli KKTC vatandaşlarının durumunu da riske edecek bir hamlenin hiçkimsenin işine gelmeyeceğini o da gördü.

Şimdi vatandaşlık bekleyen insanların durumu ne olacak sorusu kalıyor havada.

Burada ikamet edip, şu ya da bu nedenle hak ettikleri halde vatandaş yapılmayan TC kökenli inşalarımızın durumunu ne olacak?

Çok basit.

Onlar, burada yaşamaya tabii ki devam edecek. Olası bir çözüm noktasında, Avrupa Birliği standartları neyi emrederse onların vatandaşlık durumu da o şekilde gelişecek.

Bir başka ifadeyle örneğin İngiltere'de yaşayan bir yabancının vatandaş olabilmesi için kaç yıl yaşaması gerekiyorsa, ya da Fransa'da yaşayan bir göçmenin Fransız yurttaşlığı alabilmesi için geçirdiği süreç neyi emrediyorsa, Federal Kıbrıs Devleti'nde de bunlar geçerli olacak.

Bir başka ifadeyle 25 yıl burada yaşayıp da KKTC makamları tarafından vatandaş yapılmayanlar, Federal Kıbrıs Devleti tarafından yurttaş yapılmak durumunda kalacak. Yapılmazlarsa, işin içine insan hakları ve bilumum AB ve uluslararası kurallar girer ve insanlar mağdur edilmez.

Dolayıslya tavsiyemdir: İkide bir Ankara'ya gidip KKTC yetkililerini, "bizi vatandaş yapmıyorlar diye şikâyet etmeyi bırakın.

Çözüm olursa zaten bir AB ülkesinde yaşayan ve KKTC şartlarından çok daha kısa süreler içerisinde vatandaş zaten olacaksınız.

Londra'da olur, Lefkoşa'da olmaz diyoruz ya hep. O hesap.

Ama şimdi vatandaşlık derseniz, diğer vatandaşların durumu riske atar, müzakere masasını da berhava edersiniz.

Bunu da kimse istemez.

Artık Türkiye'de istemiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları