Aklın yolu

Yayın Tarihi: 27/04/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Aklın yolu tektir. Her ülke bu akıl yolunu bulmak için çalışır dinir, kimileri kısa sürede bulur, kimileri ise onlarca yıl direnir, arar, tarar, sorar bulur.

Ama sonunda hepsi bulur. Bu akıl yoluna giren ülkeler, diğerlerine oranla daha hızlı ilerler, diğerlerini geride bırakırlar.

Neden mi bahsediyorum.?

Tabii ki özelleştirmeden.

Hep söylerim, yine de söyleyeceğim. Özelleştirme prensip ve yaklaşımı asla kötü bir şey değildir. Lakin kötü özelleştirme vardır.

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman da tam bu söze katılıp, sözün aslında ne anlama geldiğini anlatırcasına, şartname doğru olursa özelleştirmeye destek olacaklarını ifade etti.

Bir başka ifadeyle "özelleştirmeye karşı çıkmayacağız ama kötü bir özeleştirme yaparsanız, dünyayı size dar ederiz" diyor Sayın Genel Sekreter.

Saygıyla eğiliyorum...

Aklın yolunu bulan komşumuz Güney Kıbrısx ilk büyük özeleştirmesi için imzaları attı.

Güney Kıbrıs'ın bizim gibi Anavatanı dediği ülke ile bir ekonomik protokolü yok. O yüzden Yunanistan'a bu anlamada küfür eden yok.

Ancak onların Torika'sı var ve ekonomik protokol yerine onlar memorandum dedikleri evrak imzalıyorlar.

Bu imza karşılığında ise ihtiyaç duydukları mali destek ve krediler geliyor ve içinde bulundukları sıkıntılı durumdan kurtuluyorlar.

Bu memorandumların birinin kapsamında Güney Kıbrıs'ta ilk büyük özelleştirme için önceki gün imzalar atıldı ve Limasol Limanı, 25 yıllığına özel bir şirkete devredildi.

Rum medyasından okuduğumuza göre liman ikiye bölünmüş.

Konteyner terminal istasyonu "Eurogate-Interorient Navigation Company" ve "East Med Holdings" ortaklık şirketine, deniz hizmetleri ve çok amaçlı terminal istasyonu da "DP World/GP Vasilopulos" ortaklık şirketine tahsis edildi.

Adamlar şartnameyi hazırladı. İhale açıldı sonuçlandı. Devir işlemi de 9 ayda tamamlanacak. Devlet artık limanın yükünü çekeceğine, 1,9 milyar Euro para alacak. Bu parayla da vatandaşlarına başka yatırımlar yapacak ve ülkedeki refahı arttıracak.

Bravo. Aklın yolunu biraz Troika zorlamasıyla biraz siyasi bedel ödeyerek bulmuşlar ama sonunda buldular ya. Ne mutlu onlara.

Biz de hükümet programına yazdık. Birkaç mali ekonomik protokole de koyduk ya da kondu. Ama bir türlü yapamıyoruz. O yüzden "darısı başımıza" demek istememe rağmen diyemiyorum. Dilim varmıyor.

Ama temennilerim var mı? Tabii ki.

Mesela, Umarım şartnameyi doğru yaparlar ki kötü bir özelleştirme senaryosu ile karşı karşıya kalmayız.

Umarım, ihaleyi öyle bir güzel yapalar ki, Türkiye dışından dünya şirketleri gelip katılır.

Yabancı şirketlerin limanı işlettiğini düşünsenize. Ambargo falan kalır mı?

Bir de başka bir temenni ya da öneri:

Madem ki özelleştirme artık kaçınılmaz ve bana göre de yapılması gereken şey. Bir başka ifadeyle aklın yolu.

Her şey için bir komite kuran, ya da bir kurul oluşturan hükümet, bir Özelleştirme İdaresi kursun ve bu özelleştirme çalışmaları da aklın yoluna hizmet edip, akıllıca yapılsın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları