Emekçilerin "emekçilere" hizmet ettiği 1 Mayıs

Yayın Tarihi: 01/05/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Bugün 1 Mayıs Dayanışma ve İşçi Bayramı.

Emekçinin şöyle ayaklarını uzattığı ve emeğini, alın terini, bilgisini ya da tecrübesini üretime dahil ettiği diğer günlerden farklı olarak çalışmayıp bayram yaptığı gündür.

Normalde bu bayram ülkemizde çoğunlukla sadece kamu kuruluşlarında çalışanların bayramıdır. Özel sektöre pek yansımaz. Dükkanlar açıktır, inşaatlarda çalışan işçiler şantiyelerindedir, sofralarımıza gelen ekmeği yoğuranlar fırınlardadır ve basın yayın kuruluşlarında halkın haber alma hakkı için uğraşanlar gazetelerini hazırlamaya ya da televizyonlarının yayınlarını sürdürmek için iş başındadır.

Biz Kıbrıs Postası olarak bugün çalışmıyoruz. O nedenle internet gazetemiz güncellenmeyecek. Yarın da gazetemiz bayideki yerini almayacak.

Bizim gibi bir ya da iki yayın kuruluşu bu tavrı gösteriyor. Tavır diyorum çünkü bu bir tavırdır gerçekten. Yoksa fazla mesai ile ya da izinle çözülebilecek bir olaydır 1 Mayıs'taki çalışmama hakkı.

Ne olur yani bugün mağazalardaki tezgahtarlar da dinlense. Soframızdaki ekmek bugün sabah değil de dün akşam fırından çıkmış olsa?

Ne olur yani, aylar süren bina inşaatlarına bugün birkaç sıra tuğla konmasa?

Ne olur restorantlar kapalı olsa ve garson arkadaşlar, İşçi ve Emekçinin bayramını kutlayan "emekçilere" servis yapıp hizmet etmek zorunda olmasa?

Bayramı gezmeye giderek kutlamak isteyenler arabalarına benzini dünden almış olsalar da benzin istasyonlarında çalışan pompacı arkadaşlar onlara yakıt vermek zorunda kalmasa ne olurdu?

Ne olurdu market alışverişlerimizi dünden yapmış olsak da bugün tezgahtar ve kasiyer arkadaşlar, diğer çoğunluğu kamu emekçisi olanlar gibi ayaklarını uzatıp hiçbir şey yapmasa?

Ülkemizde çalışırken hayatını kaybeden emekçileri de hatırlasak olmaz mı? Yoksa göçmen oldukları için önemli değil miydi bu insanlar?

İnşaatlarında ölen işçilerin çalıştıkları inşaatların sahipleri ve müteahhitleri bu işçilerin geride bıraktıkları ailelerinin 1 Mayıs gününde aç mı tok mu olduklarına bakıyor mu acaba? Ya da bakıp bakmadıklarının takipçisi olduk mu bu 1 Mayıs gününde?

Bencillikten çıksak ve ülkede bizden başkalarının da emekleri ile evlerine ekmek götürdüğünü hatırlasak olmuyor mu?

Mangalları yakacağımıza, mangal yakacak, yaksa emeği sömürüldüğü için üzerinde pişirecek eti olmayanlarla bir şekilde paylaşmayı düşünsek olmaz mı?

Düşünüyorum da aslında bizim birçok şeyimiz gibi 1Mayıs'ımız da sahte.

İş olsun, görüntü olsun diye kutluyoruz. Takvimdeki tatil günlerinden biri olarak bakıyor. Yoldaşlarla bir araya gelip birkaç slogan atıp sonra da mangalın başında keyif yapma günü olarak bakıyoruz. Asıl anlamını, olması gerekeni unutmuşuz.

Unutmuşuz çünkü işimize öyle geliyor. Unutmuşuz çünkü benciliz. Unutmuşuz çünkü 1 Mayıs'ı kendimize uyarlamışız.

Böyle kutluyorsak bence kutlamayalım.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları