"BM bizi tanıdığını söylesin"

Yayın Tarihi: 28/05/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Yani Birleşmiş Miller Genel Sekreteri Ban ki Moon, Birleşmiş Milletler'in KKTC'yi tanımadığını ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığını teyit etmesi miydi Anastasiades'in bütün derdi?

Aklım almıyor gerçekten.

Türkiye bir zirve yapıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devlet Başkanı'nı resmi olarak davet ediyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı o zirvede yok.

Zirve sırasında yenen yemekte Akıncı bulunmuş ve Ban da 20 dakika onunla görüşmüş diye, Anastasiades, "Eyvah BM KKTC'yi tanıyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ni üyelikten atıyor" paranoyasına mı kapıldı?

Kusura bakmayın ama KKTC'deki hiç kimse, en ağır "KKTC'yi yaşatalım dünyaya tanıtalım" politikası savunucuları bile, Akıncı'nın İstanbul'a gitmesini bir seviye yükselmesi olarak görmedi.

Ama anlaşılan o ki Anastasiades ve ona akıl veren danışman takımı bunun böyle olacağını düşünmüşler ve İstanbul ile bilirkte masayı terk etmişler.

Ban ki Moon Japonya'dan bir telefon görüşmesi, sonrasında da bir açıklama yapıp, "Merak etmeyin. BM'nin size balkış açısı değişmedi siz hala üyemizsiniz. KKTC'yi halen tanımıyoruz. Üye yapmadık." demesi ile Anastasiades Masaya dönmeye karar verdi.

Bu kadar basit olabileceğine inanmak istemiyorum doğrusu.

Biz bir taraftan yoğunlaştırılmış görüşmeler beklerken masanın dağılması gündeme gelmişti.

Sebebini bir türlü kavrayamamıştık.

Daha doğrusu böylesine saçma sapan bir sebeple bunca zamanki emek bir anda heba edilemeyeceğini düşünmüş ve bu işin arkasında çok daha büyük bir neden olduğuna neredeyse emindik.

Meğer Anastasiades İstanbul'da aniden KKTC'nin tanınacağından endişe etmiş. Güleyim mi ağlayayım mı?

Bazı yorumlara göre Anastasiades bu krizle BM'ye diz çöktürmüş ve müzakere masası camiasında bir gömlek üstün hale gelmiş.

Halbuki benim baktığım yerden mesele Anastasiades'in bizim lisanla "garagöz" haline dönüşmesi sürecinden ibarettir mesele.

Rum basınından okuyorum, Anstasiades İstanbul'da yaşananların telaffisini BM'den talep ediyor.

Tellafisi neymiş?

BM'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni BM'deki statsü ile ilgili bir değişikliğin olmadığını alenen açıklaması.

Sanki buna gerek varmış gibi.

Sanırım Alitiha gazetesi durumu en özetleyen gazete oldu, "Anastasiades ve ekibi çıkardıkları gereksiz krizi geride bırakıp masaya dönmek için formül arıyorlar"

Formül bulundu;

"BM bizi hala tanıdığını söylesin. Masaya gelelim"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları