"Pis" suyun evlere maliyeti zaten 5,40 TL

Yayın Tarihi: 10/06/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Kimse kusura bakmasın, CTP'nin Lefkoşa Belediye Meclis Üyeleri "suyu reddetmedik. Suyun fiyatını reddettik" söylemlerinin ne zemini var ne de inandırıcılığı.

Suyun fiyatını reddetmişler. Bak sen.

Suyun fiyatı Belediyenin deposuna 2,30 TL'den gireceği açıklandı.

Defalarca yazdık ama bizden daha fazla sözü dinlenen birisi "Elektrik Maliyeti 40 Kuruş'tur" diye bir yalan sallayınca, bizim söylediğimiz suyun pompalanması için gerekli elektriğin maliyeti 1,5 TL'dir bilgisi gölgede kaldı. O yüzden tekrarlayalım. Suyun elektrik maliyeti 1,5 TL.

"Gerçek Dünyaya hoş geldiniz" başlıklı yazımda ifade etmiştim ama yine de kulakları tıkalı, ideolojik saplantıları gözlerini kör etmiş olanlar; sırf muhalefet edecekler, ya da bir belediyede operasyon yapacaklar diye iş tutanlar ve ağaları ne emrederse onu papağan gibi tekrar edenlerle, arka sıralarda oturanlar için tekrar edelim.

Şu anda kullandığımız suyun da bir elektrik maliyeti var.

Ülke geneline vurduğunuzda ülkenin 25 milyon metreküp suyu var halihazırda. Tuzlu, az ya da Hasan Ulaş Altıok'un nitelendirmesi ile "pis" bir 25 milyon metreküp su vardır.

Devlet bu suyun yeraltından çıkarılması için yılda 50 milyon TL Su Dairesi'ni sübvanseye ediyor. Bunu ben söylemiyorum. Bir önceki hükümetin Maliye Bakanı Sevgili Birikim Özgür söyledi. Kulaklarımla BRT'de canlı yayında, aynı stüdyoda olduğumuz bir esnada dinledim.

Basit bir matematik hesaplaması yapalım mı birlikte?

50 milyon TL bölü 25 milyon metreküp eder 2 TL.

Yani devlet sübvanseye etmese Hasan Ulaş Altıok'un pis dediği suyun reel maliyeti elektrik dahil 2 TL.

Şu ana kadar mevcut ve yetmiyor diye ağladığımız sudan bahsediyorum.

Yani aslında su örneğin Lefkoşa Türk Belediyesi'nin deposuna 2 TL'den giriyor ama Belediye bunun 0,25 Kuruş'unu ödüyor. Geri kalan maliyetini Maliye Bakanlığı ödüyor, dolayısıyla da halkın cebinden çıkıyor.

Sonra dönüp halka 2,15'ten satıyor.

Bakmadım ama illaki bir maktu ücret şu bu da vardır.

Ben şunu merak ediyorum. 0,25 ila 2,15 arasındaki 1,9 TL nereye gidiyor?

Bunu Belediyeler bir açıklasın da mağduriyetleri neymiş öğrenelim.

Şimdi bu pis ve tuzlu suyu, evlerimizdeki su motoru ya da hidroforlarla alttaki depolarımızdan damdaki depolarımıza çıkartmak için de bir elektrik maliyeti var ve biz bunu Kıb-Tek'e ödüyoruz. Merak ettim hesaplayanlara sordum. Ortalama ton başına 1 TL de öyle ödüyormuşuz.

1,75 TL'de Maliye Bakanlığı'nın sübvansesi vardı ya dolaylı olarak yine bizim cebimizden çıkan.

Yani biz bu "pis" denilen suya aslında 1,75 TL Maliye'nin vergilerimizden alıp suyu sübvanseye etmesi için, 2,15 TL Belediyeden gelen ve bileşenlerini bilmediğimiz fatura için, 1 TL su motoru enerji maliyeti için, ton başına en hafifinden 50 Kuruş da maktu ücret için toplamda ton başına 5,4 TL zaten ödüyormuşuz.

Belediye daha az karla, Türkiye'den gelen ve deposuna 2,30 TL'dan gelecek suyu mevcut 1,90 TL'lik karıyla bile satsa faturalara yansıyacak rakam 4,20 olacak. Yani biz vatandaşlar suyu daha ucuza kullanacağız ama bazı matematik bilmez, halkı düşünmez, ideolojik körler ve emir kulları yüzünden olmuyor bir türlü.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları