Euro 2016'nın hatırlattığı "Europa 80"

Yayın Tarihi: 12/06/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonu ile ilk tanıştığımda yaşım 6 idi.

Yıl 1979. Babam, hemen her gün Güney Doğu Londra'daki evimizin bulunduğu mahallede ana cadde üzerindeki Peter Kent isimli gazete bayisine uğrar, gazetelerini alır, benim ve kız kardeşlerimin yemişini de unutmazdı.

Bazı günler ise babamın hızlı yürüyüş temposuna ayak uydurabileceğimi vadederek, alacağım yemişi kendim seçme avantajını kullanmak için elini tutar, Peter Kent'in yolunu tutardım.

Sanırım babama benzemek, onun yaptığını yapmak için yemiş yerine, onun gibi matbu, yani basılı bir şey alma isteği gelmiş olacak ki, kasada parayı ödemek için benim elimde şekerlemelerle gelmemi bekleyen babamın yanına, kolumun altında Panini'nin "Europa 80" albümü ile gittim.

Şimdilerde de var. Panini firması, özel etkinliklerin, ya da filmlerin albümlerini satışa sunuyor. Albümlerde boş kareler var. O albüme ait sticker denilen yapıştırmaları sonra yavaş yavaş satın alıyorsunuz ve boş karelere, futbolcu, takım arması, teknik direktör resimlerini yapıştırıyorsunuz. Bu süreç şampiyona öncesi ve süresince devam eder.

O zaman da öyleydi. İçerisinde, çikletin haricinde, hangi futbolcuya ait stickerlerin olduğunu bilmeden aldığınız minik zarflardan bazen sizde zaten var olan futbolcuların resimleri çıkar. O zaman aynı koleksiyonu yapan arkadaşlarınızla değiş tokuş yapıyordunuz. Avrupa Kupası'nın resminin olduğu çıkartma için, komşumuzun oğlu Gary May'e 10 adet sticker verdiğimi dün gibi hatırlıyorum.

Kupa'nın resminin olduğu sticker'i alıp eve koşarak gittiğimi ve yatağımın altında özenle sakladığı Europa 80 albümünü çıkarıp, kupa stickerini beyin cerrahı edasıyla yerine yapıştırdığımda, duyduğum haz aradan nerdeyse 40 yıl geçmiş olmasına rağmen hala beni gülümsetiyor.

O zamanlar Çekoslovakya ve Batı Almanya diye ülkeler ve onların milli takımları vardı.

Peki o albümde kimler yok ki.

Batı Almanya'nın kalesinde Toni Schumacher, İtalyan efsane file bekçisi Dino Zoff, Jean Marie Pfaff Belçika için kaleyi koruyordu.

İtalyan savunma devi Claudio Gentile, Batı Almanya'nın finalde kupayı Batı Berlin'e götürmesini sağlayan unutmadığımız isimlerden,

Hansi Müller ile Karl-Heinz Rummenigge.

İngiltere'de büyüyen bir çocuk olarak doğal bir İngiltere taraftarıydım tabii ki.

Bana göre muhteşem bir futbolcu olan Kevin Keegan'ın kaptanlığında şampiyonaya katılan İngiliz Milli Takımı'nda Glen Hoddle, Paul Mariner, Garry Birtles, Peter Shilton ve nice hayran olduğumuz ve büyünce onlar gibi olmak istediğimiz isimler.

Ve siyah beyaz Grundig marka televizyonumuzda yatma saatimden önceye denk gelen maçları izlemek ve İngiltere'nin kupada başarı sağlayamamasına ve aksi gibi hala II Dünya Savaşı'ndan kalan Alman nefretinin hakim olduğu İngiltere'de büyüyen bir çocuk olarak Batı Almanya'nın başarısına kahretmenin yanı sıra, ilk kez bir Avrupa Kupası'na katılmaya hak kazanan Yunanistan'ın başarısızlığına babamın sevinmesini izlemek o günlerin Avrupa Kupası heyecanından kalanlar arasında.

Bütün bunlar önceki akşam Fransa ile Romanya arasındaki Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ilk maçını izlerken aklıma geldi.

Hey gidi günler....

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları