AB fonları ve Alaman Pilot

Yayın Tarihi: 07/09/16 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Avrupa Birliği fonlarını kullanan Sivil Tolum Örgütleri ile ilgili Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklama anladığımız kadarıyla buzdağının sadece ucu.

Serdar Denktaş, tespitlerinin bazılarını anlatırken, aklıma rahmetli Doğan Harman'ın hep anlattığı bir hikaye geldi.

Hikaye, ortaya düşen bir parayı nasıl bir hile ve hurda yoluyla cebe indirmek konusunda yatkın olduğumuzu anlatıyordu.

AB'nin Kıbrıslı Türkler için ayırdığı parayı, şu proje, bu düşünce kuruluşu, şu araştırma, bu geliştirme… diyerek, uzmanlık adı altındaki şişkin maaşlar, ortaya çıkmayan raporlara, yapılmayan işlere, satın alınmayan ekipmana harcandığını yavaş yavaş anlıyoruz. Daha da anlayacağız sanırım.

Neyse hikayeyi anlatayım da Doğan Harman'ı da anmış olalım.

***

Amerika Birleşik Devletleri gayrıresmî olarak Afrika'nın bir ülkesini bombalamak düşüncesindedir. Her şey gayrıresmî olacak ve hiçbir şekilde Amerikan yönetimi bu bombalama işlemi ile ilişkilendirilmeyecek ya, çok uluslu emekli askerlerden oluşan bir bombardıman ekibi kurulması konusunda emekli bir Amerikan generaline görev verilir.

Münhal açılır. Bombardıman uçağı kullanabilen, bu tür saldırılar konusunda deneyim sahibi, askeri geçmişi olan eski pilotlar aranıyor.

Çölün ortasına kurulan bir çadırda mülakatlar yapılıyor. General masasının başında oturmuş, çadırda bekleyen ve diğerlerinin mülakatını duyan hevesli eski pilotlarla tek tek görüşüyor.

İlk önce Alman ayağa kalkıp generalinin önünde duruyor.

Sağlam bir asker selamından sonra, öz geçmişini anlatıyor.

  • 10 yıl Alman Hava Kuvvetleri'nde B-52 bombardıman uçağı pilotluğu yaptım. Askeri sicilim son derece temiz. Görev sürem boyunca çeşitli operasyonlarda 152 sorti yaptım.

General etkilenip, işi son noktaya götürmeye karar verir.

  • Bu iş için ne kadar bir maaş istiyorsun?

  • Efendim. Bu işi için 2000 dolar maaş isterim.

General sorar:

  • Bu parayı ne yapacaksın?

İçten bir yanıt,

  • 1000 dolarını kendi ihtiyaçlarım için kullanacağım. 1000 doları da aileme göndereceğim.

General ''Peki'' deyip notlarını alır ve Alman'a oturmasını söyler. Sonra da başıyla orada bekleyen Fransız adaya işret eder. Fransız aday ayağa kalkıp generalin önünde Alman'dan daha sert bir asker selamı verir ve öz geçmişini, anlatmaya başlar.

  • Komutanım ben 15 Yıl Fransız Hava Kuvvetleri'nde görev yaptım. Ben de B-52 bombardıman uçağı pilotuyum. Askeri sicilim temiz olmakla birlikte başarı madalyalarım da var. Görev sürem boyunca çeşitli operasyonlarda 200 civarında sortim var.

General Fransız pilottan da etkilenir ve Alman pilota sorduğu gibi ne kadar ücret istediğini sorar.

  • Bu iş için ayda 3000 dolar isterim.

General Alman'a sorduğu gibi Fransız pilota da sorar:

  • Bu parayı ne yapacaksın?

Fransız'dan da içten bir yanıt gelir.

  • 1000 dolarını kendi ihtiyaçlarım için kullanacağım. 1000 doları da aileme göndereceğim. Biz Fransızlar vergiye önem veririz. Geriye kalan 1000 doları da Fransız hükümetine vergi olarak ödeyeceğim…

General ona da oturmasını söyler.

Sonra da bir sonraki sandalyede oturan Kıbrıslı Türk Osman'a başıyla işaret eder. Osman kalkar, generalin önüne gelir. Elleri ceplerindedir. Son derece rahat bir tavırla,

  • Bak. Ben asker masker değilim. Askeri geçmişim yok. Askerlik de yapmadım. Pilot milot da değilim. Hatta uçaktan da korkarım. Uçakta beni tayfalma bulur.

Generalin şaşkın bakışları arasında Osman konuşmasına devam eder.

  • Ha bu işi için de 6000 dolar maaş isterim.

Generalin gözleri fal taşı gibi açılır ve Osman'ın askeri geçmişi olmaması ve pilot olmaması gerçeğini bir yana bırakarak, gayriihtiyari sorar:

  • Bu kadar parayı ne yapacaksın?

Osman son derece rahat bir tavırla generalin yanına sokulup kulağına fısıldar:

  • 2000 bana, 2000 sana…

General iyice kızar,

  • Peki işi kim yapacak?

Osman rahatlığından hiçbir şey kaybetmeden, çok önemli bir fikir verir edasıyla,

  • İşte Alman 2000 dolara yapacak ya. Geriye kalan 2000 doları da ona verip işi yaptıracağız.

Anlayana...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları