Kurucu devletin yetkisi olacaksa sorun yok

Yayın Tarihi: 11/09/16 10:16
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Cumhurbaşkanı 4 özgürlükler sınırsız olmayacak, Kurucu devletler bunu sınırlandıracak ve iki toplumluluk ile ilki bölgelilik bertaraf edilmeyecek tadında bir açıklama yaptı dün.

Buna benzer bir yazı yazdım geçenlerde ve AB üyesi devletler gerekli gördüklerinde, keyfi olmamak kaydı ile bu özgürlükleri sınırlandırabilirler demiştim. Bu konuda temel bir AB hukuku kitabını da referans göstermiştim.

Bu işlerden anlayan bir dostum yazımı okuyunca, Kıbrıs Türk Kurucu devletinin "AB üyesi devlet" statüsünde olup bu hakları kullanıp kullanamayacağı ile ilgili meşru bir tartışma başlattı.

Yani iki bölgelilik ve iki toplumluluğu sınırlandırmak için Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurucu bileşeni olan ve egemenliğin neşet edeceği Kıbrıs Türk Kurucu Devleti yetkili olacak mı olmayacak mı?

Cumhurbaşkanı Akıncı dün, bu konuda hak ve yetkileri olacağını net bir şekilde ifade etti ve bu konuda masada bir anlayış birliğine varıldığını söyledi.

Dolayısıyla diğer konulardaki endişeler yerini korurken, sarih çoğunluk ve iki bölgelilik konusundaki endişelerin artık yersiz olduğu noktasına varılması gerekli diye düşünüyorum.

Zaten bu özgürlükleri sınırlandıramayan devlete, kurucu ya da değil, devlet demek ne kadar doğru olurdu.

Şu anda bile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde mülk almak isteyen yabancılar, Bakanlar Kurulu Kararı ile bu isteklerini yerine getiremiyorlar mı?

Bu biröz gürlük sınırlaması değil mi?

Örneğin Kıbrıslı bir Türk'sünüz, Osmanlı koçanlı bir de araziniz var ancak, emirname öyle emrediyor diye arazinizde inşaat yapmayı bırakın, çivi bile çakamıyorsunuz. Bu bir özgürlük kısıtlaması değil mi?

İnsanoğlunun ürettiği teknoloji artık 150 katlı binaları yapmayı olabilir hale getirmişken, bazı yerlerde bu inşaatları 4 katla sınırlandırabiliyoruz. Bu özgürlüklere konan bir başka sınır değil mi?

Şengen vizesi alan vatandaş Avrupa içerisinde rahatça dolaşırken, İngiltere bunun dışında kalarak cebinde şengen vizesi olanları ülkesine sokmama hakkını kullanmadı mı?

Kaldı ki, bizde keyfiliği ortadan kaldıracak bir de prensip ve de bunu belgeleyen bir çerçeve anlaşması var, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun 11 Şubat 2014'te imza koyduğu.

Sanırım burada dikkat edilmesi ve konuşulması gereken şey, Kurucu Devlet, 4 özgürlükleri sınırlamak için yeterli yetkiye sahip olup olmayacağıdır. Eğer o yetkiler, yönetim ve güç paylaşımı müzakere başlığı kapatılırken, Kurucu devletlere verilirse, iki bölgelilik ve iki toplumluluk ile ilgil endişe etmemiz gereken bir durum yok.

Tabi, çözüm sonrasında bu noktalardaki karar vericilerin ehli ve aklı başında kişilerden seçilmesi şartıyla.

Not:

Kıbrıs Postası Gazetesi dört günlük Kurban Bayramı boyunca basılmayacak. Ancak internet gazetemiz bayram boyunca dur durak demeden gündemdeki olayları okuyucuları ile paylaşmaya devam edecek. Bayram biter bitmez, yani 16 Eylül günü yine bayideki yerimizi alacağız. Herkese iyi Bayramlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları