Takvim vardır ve dört yapraklıdır

Yayın Tarihi: 01/10/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

New York dönüşü muzdarip olduğumuz 'jet lag'ın etkilerini üzerimden atmak için çekildiğim istirahatgahımda, New York'ta yaşananları, Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını ve Rum Ulusal Konseyi'nin masadaki temsilcilerinin bol tükürüklü söylemlerini daha sakin bir ortamda kafamdan geçirme fırsatım oldu.

Rumlar ''Takvim yok'' diyedursun, Cumhurbaşkanı Akıncı, takvimi açıkladı.

Bu takvimin dört yapraklı olduğu, çok net bir şekilde görülüyor.

"Kim ne derse desin ortada bir takvim vardır ve bu takvim doğal olarak işlemeye de başlamıştır" diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, yıl sonuna kadarki 90 günlük sürecin üç aşamasını açıkladı. Yani takvimin ilk üç yaprağını.

Takvimin birinci yaprağı

Müzakere sürecinin geriye kalan 3 aşamasının ilki, 4 Ekim Salı sabahı başlayacak. İlk aşamanın başlayacağı liderler görüşmesinde yoğunlaştırılmış üçüncü ve son tur müzakere programı takvimi kesinleştirilip kamuoyuna açıklanacak.

2016 yılında çözüm takviminin ilk diliminde, yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi, Avrupa Birliği ve mülkiyetten oluşan 4 başlıkta beklemeye alınan konuların tamamlanması yönünde çalışmaya başlanılacağı söylendi.

Takvimin ikinci yaprağı

Yıl sonunda sona erecek takvimin ikinci yaprağında ise Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yeni müzakere formatı önerisinin ilk iki turunun başlamasından önce belirttiği 4 başlıkta mümkün olan en ileri düzeyde yakınlaşmaların sağlanmasının sonrasında, Kıbrıs dışında kamp formatında kapalı bir dizi toplantıda toprak konusunun ayrıntılı olarak görüşülmesi yer alıyor.

Kıbrıs Türk tarafı, toprak konusunun, güvenlik ve garantiler başlığının tüm tarafların katılımıyla 5'li zirveden hemen önce ele alınması yönündeki pozisyonunu koruyor.


Takvimin üçüncü yaprağı

Yıl sonuna kadarki 90 günlük takvimin son yaprağında ise 5'li konferans yer alıyor.

Kapalı formatta Kıbrıs dışında yapılacak toprak gündemli toplantının hemen ardından takvimin üçüncü yaprağı açılacak.

Güvenlik ve garantiler konularının ele alınacağı, garantör ülkeler ve iki tarafın katılacağı bir 5'li toplantıyla bir çözüme ulaşılması denenecek.


İyi senaryo

Zirvede başarılı olunması durumunda çözümün siyasi çerçevesi tüm ayrıntıları ile eş zamanlı olarak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kamuoylarının bilgisine sunulacak. Bu aşama ile birlikte, belirlenen referandum tarihine giden süreçte, siyasi çerçeveye uygun bir kapsamda federal anayasa ile kurucu devlet anayasalarının yazımı aşaması başlayacak.


Kötü senaryo ve dördüncü yaprak

5'li konferansta bir sonuç elde edilememesi ya da belirtilen sürede o aşamaya dahi gelinememesi halinde ise takvimin dördüncü yaprağı gündeme gelecek.

Liderlerin, toplumlarına ve uluslararası kamuoyuna çözümsüzlüğün nedenlerini izah edeceği aşama, işte bu aşama.

"Eğer bir çözüme ulaşamıyorsak da nihayetinde bunu toplumlarımıza ve dünya kamuoyuna artık izah etmemiz gerekecek" diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, üç aşamalı takvimin sonunda takvimin son yaprağında "referandum" veya "çözümsüzlüğün ilanı" yazacağını zaten açıklamıştı.

Yani takvim vardır ve dört yapraklıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları