Türkiye her iki kurucu devletle çalışacak...

Yayın Tarihi: 10/10/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

İki liderin ilk kez neredeyse aynı cümlelerle, kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkisi konusunda mutabakata vardıklarını ve bu başlığı kapattıklarını söylemeleri son derece önemliydi.

Ancak içerik bana göre daha da önemli.

Düşünün;kurucu devletler anlaşma yapabilecek,

vebu anlaşmalarla ilgili Federal Devleti sadece bilgilendirecek.

Bu olası çözümün merkezi Annan Planı'na oranla daha gevşek bir federasyon çağrışımı yapıyor.

Çağrışım yapmakla kalmıyor, öyle bence.

Kıbrıs Türk Kurucu Devleti mesela Türkiye ile birçok konuda anlaşmalar yapmaya devam edebilecek.

Annan Planı'nda bu anlaşmalar kültürel ve ticari alanlarla sınırlı idi.

Olası bir çözümde, ekonomik yatırım ve mali destek dahil birçok geniş alana yayılmış olan kurucu devletlerin anlaşma yapma yetkisi var.

Türkiye'nin Kıbrıs Türk Kurucu Devleti'ne mali desteğini devam ettiğini düşünün…Kobiler ve reel sektörün aynen şimdi olduğu gibi Türkiye'den destek aldığını ve Güney Kıbrıs ile aradaki ekonomik uçurumun kapatılması için böyle bir olanağın önünde bir engel olmadığını.

Üstüne üstlük bu mali katkının Avrupa Birliği normlarına uygun bir şekilde şeffaf bir şekilde yönetildiğini. Şimdikinden farklı olarak sürekli projelerin üretildiğini ve Kıbrıs Türk Kurucu Devleti'nin hızla kalkındığını.

Yani bazılarının düşündüğü gibi AB'de Eurolar, dünyanın geriye kalanından da dolarların da helikopterlerle adamızın üzerinden boca edilmeyeceği gerçeğinden ve Kıbrıs Türk tarafının "Güney Kıbrıs bizi ekonomik olarak hap gibi yutar" endişelerinden hareketle bu önemli ve iyi bir gelişme.

Türkçe, bir Avrupa Birliği dili olurken, Türkiye Cumhuriyeti'nin de bir Avrupa Birliği ülkesine yardım yapan ülke konumuna gelmesinin Türkiye için avantajlarını saymakla bitiremeyiz herhalde.

Kıbrıs Rum Kurucu Devleti'nin Türkiye ile anlaşmalar yapmasının da önünün açık olduğunu da hatırlatmakta yarar vardır sanırım.

Madem merkezi bu kadar gevşek bir federasyona doğru yürüyoruz, Kıbrıs Rum Kurucu Devleti'nin Türkiye ile örneğin denizcilik konularında anlaşmalar yapmasının ne kadar yararlı olacağını söylemeye gerek var mı?

Anastasiadis için her türlü şeyi söylüyorlar.

Hele hele ona muhalefet edenlerin söylediklerini duysanız şaşarsınız.

Ama kimse onun için aptal demiyor.

Türkiye ile Kıbrıs Türk Kurucu Devleti'nin anlaşmalar yapıp şu andaki ilişkilerini sürdürmelerine olanak tanıyan bir mutabakata varılmışsa, Anastasiadis kendi kurucu devleti için de Türkiye'den fayda ve çıkarlar gördüğü içindir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları