Bu potansiyel değerlendirilmeli

Yayın Tarihi: 08/11/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Londra - World Travel Market adlı dünyanın en büyük ikinci turizm fuarı için Londra'dayız. Doğup büyüdüğüm ve daha sonraki yetişkin yıllarımda da epey bir zaman ikamet ettiğim bu gri kenti özlemişim meğer.

Yollar, sokaklar Noel için hazırlanmaya başlamış bile. Vahşi kapitalizmin vahşi bir oyunu haline bu dini bayramın bu halini bildiğimiz halde, yolların, sokakların ve mağaza vitrinlerinin ışıl ışıl görüntüsü karşısında gözlerin kamaşmaması ve "Ne kadar güzel" diye iç geçirmemek mümkün değil.

World Travel Market'teki Kuzey Kıbrıs standı, belki Yunanistan ya da Türkiye kadar büyük değildi ancak onlardan tasarım bakımından ciddi şekilde ayrıldığını söylemek mümkün.

Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, bu stant üzerine 21 gün geceli gündüzlü çalışıldığını anlattı. Fotoğraflardan görmüşsünüzdür, eski otantik bir Kıbrıs evi inşa etmişler. Fırını, değirmeni, hasır sandalyeleri ve kareli masa örtüleri ile dedelerimizin yaşadığı o eski Kıbrıs evlerinden.

Bakan Fikri Ataoğlu ile konuşurken, eski bir Kıbrıs evi inşa etme fikri ile ilgili stratejiyi de ağzından alıverdik.

Meğerse Bakan Fikri Ataoğlu, gözünü İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türk diasporasına dikmiş. İngiltere'de yaşayan yüz binlerle ölçülebilecek sayıdaki Kıbrıs Türk insanını potansiyel turist olarak görmekten daha doğal bir şey olabilir mi? İnsanlar zaten Kıbrıs'ı tanıyorlar. Orası ile bağları zaten var. Anladığımız kadarı ile bu eski ve otantik Kıbrıs evinin mantığı da bu insanlara eskiyi anımsatıp, köklerini ve Kıbrıs ile olan bağlarını hatırlatmak.

Evet bu potansiyel değerlendirilmeli.

Ancak ulaşımdaki aksaklıklar, uçak değiştirmek zorunda kalarak ülkelerine seyahat etmek zorunda kalan yolcular, batan ya da batırılan Kıbrıs Türk Havayolları zamanındaki ulaşım kolaylığını arar oldular. Antalya ya da İzmir'de uçaktaki 45 dakikalık bekleyişler ve hemen akabinde yeniden havalanıp gidilecek yere ulaşılması. Uçakta bunun şikayetini çok dinledim. Nerede o eski günler diyerek başlanan cümleler, çok sık tekrarlandı bu yolculuk sırasında.

Demem o ki, İngiltere'de yaşayan Kıbrıs Türkü'nü ülkeye daha kolay ulaştırmak için ulaşım anlamında bir çözüm üretilmeli. Sonra da tatillerini İspanya'da, İtalya'da ya da Avrupa'nın başka bir yerinde değil de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde geçirmeleri için "Orası benim vatanım"dan daha fazla nedeni bulup çıkarmalı Sayın Bakan ve ekibi.

Ama işin özüne dönecek olursak, evet burada çok büyük bir turizm potansiyeli var. Yüz binlerce Kıbrıs Türkü, tatil dönüşü, iş arkadaşına ya da komşusuna bizim ülkeyi gönül rahatlığı ile tavsiye edebilse, Bakan Ataoğlu'nun koyduğu hedefleri birkaç yıl içerisinde aşarız ve "dediği gibi turisti yatıracak yer bulamayız."

Görebildiğim kadarıyla bu yılki World Travel Market başarılı geçti. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.

Not: Mont Pelerin Zirvesi başladı ve orada bulunan arkadaşımız Ulaş Barış'ın canlı aktarımları ile tüm hızıyla devam ettiğini anlıyoruz. Büyük bir aksilik olmaz ise ben de orada görev yapan meslektaşlarımın arasına katılmak üzere sabahın ilk ışıkları ile Cenevre'ye Londra'dan hareket edeceğim. Yani görevini layıkıyla yapan arkadaşımız Ulaş Barış'a destek ve o tarihi birkaç güne tanıklık etmek için orada bulunacağım.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları