Samimiyet testi ve "Hade re Gumbaro" telefonu

Yayın Tarihi: 14/11/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Anastasiadis'in masaya ara verme talebi, Ulusal Konsey'deki OHİ cephesinin baskısı ile gelişti. Akıncı'nın, "Özel uçağınla nereye gidiyorsan git, biz seni burada birkaç gün bekleriz'' demesine rağmen daha fazla zaman talep ettiği için İsviçre'ye ara verildi.

Ulusal Konsey'de sandalyesi bulunan ana muhalefet AKEL Merkez Komitesi'nin Kıbrıs Sorunu Masası Başkanı ve uluslararası ilişkiler uzmanı, hukukçu Tumazos Çelebis'in İsviçre heyetinde bulunması ile AKEL'in Anastasiadis'in politikalarına dahil olduğu hissi verilmesi yetmemiş olacak ki, Anastasiadis "Ağlayan lider Papadopulous'ın oğlu, Papadopulos JR'ın büyük harflerle yazılmış tweeti masayı devirmeye yetti.

Anastasiadis, DİKO, EDEK ve diğerlerinden bir medet ummaması gerektiğini pekala biliyordur diye düşünüyorum.

Yani DİSİ ile AKEL'in ANCAK birlikte kotarabileceği bir iş bu.

Henüz Akıncı'nın açılımlarının ne olduğunu resmi olarak bilmiyoruz.

Ancak tahmin edebildiğimiz, bu önerinin Rum müzakere heyetinin reddedemeyeceği kadar mantıklı ancak kamuoylarına anlatmakta zorlanacakları kadar yeni ve Rum tarafının siyasi elitlerinin hazmetmesi için zamana gereksinim duyacakları kadar yaratıcı olduğudur.

Anastasiadis'in kendi takımına bunu anlatmak istediğini tahmin ediyorum ve kabul ettirebileceğine de inandığını düşünüyorum ancak 2004'te kazığın büyüğünü yediğimiz AKEL'den, Çelebis dahi bunu AKEL adına içselleştirebilecek yetkide biri olmadığından iş Lefkoşa'ya taşınmak durumunda kaldı.

Yani top AKEL'de. Tabi eğer Anastasiadis samimi ise ve Kıbrıs sorununu çözmek konusunda gerçekten yol ve sonuç almak niyetinde ise.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kyprianu bana göre bugünlerde bir samimiyet testinden geçecek.

Bu konuda, Kıbrıs'ın kuzeyinde çözüme inanan siyasi partiler de katkıda bulunmalı. AKEL ile sürekli görüşen ve bir takım ortak deklarasyonlar imzalayan siyasi partiler var ya onlar.

Evet, DİKO, EDEK ve diğerleri ile bu olmaz ancak, AKEL ile olur. Yani sabıkalı AKEL, bu hafta bu samimiyet testinden geçmeli. Geçmeli ki zamanımızı boşuna harcayıp harcamadığımızı görelim.

Herkes çarşamba günü toplanacak Rum Ulusal Konseyi'nden çıkacak sonucu bekleyecek. Ben beklemeyeceğim. Çünkü bir sonuç çıkmayacağından eminim.

Sonuç çıkmasına da gerek yok zaten.

AKEL ile DİSİ bu iş için yeter de artar. Tabiî ikisinin de liderleri ve yönetimlerinin kendilerini bugünden itibaren bekleyen samimiyet testinden geçer not almaları halinde.

Yani Anastasiadis samimi ise top AKEL'de.

Yeni CTP sloganı ile dün göreve gelen dostum Tufan Erhürman ile ilgili değerlendirmemi yarına bırakmıştım ancak lafı gelmişken şunu söyleyeyim:

Kıbrıs sorununun bütün kötülüklerin anası olmadığını ifade eden Tufan Hocanın, yine de Kıbrıs'ta federal çözüm olması gerektiğine inandığını biliyorum. Önündeki ilk görev sanırım telefonu kaldırıp, Andros Kyprianu'ya, "Hade re Gumbaro..." diye başlayan cümleyi kurmak...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları