Yunanistan bir "Mont Pelerin" çekti

Yayın Tarihi: 13/01/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Mont Pelerin'de de aynını yaşamıştık. 5'li zirveye gelip gelmeme konusunda kararını bir türlü verememiş ve 5'li zirvede konuşulup karara bağlanması gereken konuları ön şart olarak sunmuş ve ayak sürümüştü. Maksat zamana oynamak, işi sürüncemede bırakmaktı.

Zaten Mont Pelerin'den de bir hayır çıkmadı. İki günlük zirvenin ilk günü heba olunca, doğru düzgün bir şey de çıkmamıştı.

Öyle oldu, böyle oldu, birileri devreye girdi ve Aralık Mutabakatı sağlandı ve kendimizi Cenevre'de buluverdik.

Kırmız halılar serilmiş, Palais De Nation'un 4 numaralı protokol kapısının iç kısmına dünya basını yanında ada basını da dizilmiş, gelecek garantör Dışişleri Bakanları ve heyetlerini bekliyordu. İngiltere heyeti geldi ilk.

Boris Johnson ve Alan Duncan iki heyet halinde kapıda belirdi. Yanlarında hatırı sayılır büyüklükte birer heyet vardı. İngiliz Yüksek Komiseri Mathew Kidd'i gözlerim seçti onca İngiliz diplomat arasında.

Sonra AB Komisyonu Başkanı Juncker belirdi kapıda. O da kalabalık bir heyetle 4 numaralı kapıdan girdi ve soldaki merdivenlerden çıkıp bekleyeceği yere doğru geçti. Ardından AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Federica Mogherini girdi kapıdan. Onun heyeti Juncker'inkinden de kalabalıktı. O da soldaki merdivenlerden çıkarak yerine geçti.

Hemen akabinde Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias kapıda belirdi. Gözümüz kalabalık heyetlere alıştı ya Yunanistan'dan öyle bir şey bekledik. Ama olmadı. Birkaç kişiden oluşan Yunan Dışişleri ekibinin zayıf oluşu, aslında Yunanistan'ın bu konferansa bir "Mont Pelerin" çekmeye niyetli olduğunun işareti idi ama o sırada biz bunu idrak edemedik tabiî.

"Gidelim ve 23 Ocak'ta geri gelelim. O arada bir çalışma grubu oluşturulsun ve konu listesi hazırlayalım. 23 Ocak'ta Dışişleri Bakanları buluşsun, eğer anlaşırlarsa 27 Ocak'ta liderler de bir araya gelir.''

Bu krize neden oldu ve bu tarih, 18 Ocak'a çekildi.

Ayak sürüme ile kaybedilen biraz daha zaman.

Türkiye halbuki, Türk hariciyesinin 'All-Star takımı' ile geldi. Ahmet Gün, ki teknik sürecin başkanı olacak. Feridun Sinirlioğlu da New York'tan getirtildi. Kerim Uras, Naci Koru gibi diplomasi yıldızları oradaydı.

Yani anladığınız, niyeti olan ile olmayan belli.

Saat çok geç oldu, yarın bu konuya devam ederiz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları