Masada 'Cilalı İmaj Devri'

Yayın Tarihi: 18/05/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Kıbrıs müzakerelerinde tabiri caizse zurnanın zırt dediği yere geldik. Bundan sonrası ya da içinde bulunduğumuz bu son dönemeç, biraz 'cilalı imaj devri' olarak da tabir edilebilir.

Masada bulunan taraflar, dünyaya karşı masayı çökerten, masayı berhava eden, müzakerelerin kopmasına neden olan ya da en basit haliyle çözüme karşı olup ayak sürüyen taraf olarak görünmemek için strateji üzerine strateji geliştirip uyguluyor.

Bu durum haliyle, iki tarafın da artık bu süreçten bir federal çözüm çıkmasının mümkün olmayacağını idrak etmiş olmasından kaynaklanıyor.

Çözüm olabileceğine inanırsanız, çözüm için uğraşır, imajı falan bir yana bırakırsınız. Çözüm olabileceğine artık inanmazsanız, bu sefer global tribünlere oynayıp imajınızı cilalama işine konsantre olursunuz her halükarda.

Anastasiadis ve Rum tarafı uzun bir süredir bunu yapıyor zaten. Şimdi haklı olarak Akıncı ve Kıbrıs Türk tarafı bu oyuna dahil olmak durumunda kaldı bana göre.

Çözüme ulaşamamış olmaktan daha kötü ne olabilir? Pek tabiî ki, çözüme ulaşılamamasından sorumlu tutulan taraf olmak.

Anastasiadis dünkü şaşırtıcı uzunluktaki görüşmede Cenevre için ön şartlarını masaya serpiştirmiş. Bizim Ulaş Barış bu ön şartları bulup getirdiğinde baktık ki, bu ön şartların yerine gelmesi durumunda zaten Cenevre'ye gitmeye bile gerek olmaz.

Yani aynen Tsipras'ın çoklu konferansa katılmak için ortaya koyduğu Mont Pelerin zamanındaki ön şartlar gibi Cenevre'de masaya gelecek konuları ön şart olarak sunmuş oldu. Bu konular çözülürse zaten Cenevre'ye gerek kalmaz, Cenevre bir seremoniden ibaret olurdu.

Akıncı'nın açıklamasında, Eide'nin, dünkü görüşmenin notlarını objektif bir şekilde BM Genel Sekreteri Guterres'e iletmesi konusundaki hassasiyet de bundandır.

Eide'nin, bugün olup bitenleri tam olarak BM patronuna anlatması durumunda, yaşanan başarısızlıktan Kıbrıs Türk tarafının sorumlu tutulması mümkün olmayacak. Ha eğer Eide konuları çarpıtır ya da Anastasiadis'in tutumunu bir şekilde yumuşatırsa sıkıntı olur ve bundan zararlı çıkarız gibime geliyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın dünkü basın açıklaması sırasında vücut dili ve kullandığı ifadeleri dikkatle izlediğiniz zaman, bu masadan artık bir şey beklemediğini görmeniz ve hayal kırıklığını hissetmeniz gerçekten mümkündür.

Anastasiadis'in uzun zamandır, hatta müzakereler başladığı andan beridir yürüttüğü, "çözümü yakalamaktan çok imajımız yerinde olsun" çalışmalarına, umudunu yitiren Akıncı da mecburen Kıbrıs Türk halkı adına dahil olunca "Masada cilalı imaj devri başladı" demek mümkün hale geldi.

Bazılarının sorduğu "Masadan bir şey çıkmayacak. Neden hala görüşüyorlar?" sorusuna yanıt işte burada gizli.

Masadan kalkıldıktan sonra hangi tarafın imajı diğerine oranla daha düzgün olacak, onun mücadelesi veriliyor şu anda.

Biliyorsunuz imaj her şeydir. Hele cilalı olursa tadından yenmez…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları