Kalemli, etik ve Rauf Denktaş Üniversitesi

Yayın Tarihi: 30/05/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir meclis başkanı vardı bir zamanlar. Adı Mustafa Kalemli idi.

Hani şu meşhur ceylan derisi koltukları TBMM salonuna kazandıran ihaleyi açan meclis başkanı.

Kalemli o tarihlerde ihaleyi alan müteahhit şirketten parası ile iki tane daire satın almıştı. Medya ve muhalefet ülkeyi yangın yerine çevirip, Kalemli'yi rüşvet almakla ya da kendine menfaat sağlamakla suçlamıştı.

Kalemli, daireleri parası ile satın aldığını belgeleyerek bir de açıklama yaptı.

Açıklamasında, "Etik dışı davranmış olabilirim ama asla ahlaksızlık yapmadım" demişti.

Serdar Denktaş da Meclis kürsüsünden, yapılan tamamıyla yasal, hatta memlekete faydalı bir iş, hasbelkader üniversitenin üzerine kurulacak arazisi onun Maliye Bakanlığı döneminde, sivilleştirilip kiralandı diye ortaya bir etik tartışması çıktığını söylüyor.

Şimdi Serdar Denktaş'tan beklenen, açılış izni CTP iktidarı zamanında alınan Rauf Denktaş Üniversitesi'nin üzerine inşa edeceği araziyi partisi muhalefete düştüğü zaman mı kiralamasıydı? Anlamadım.

Yani bir siyasi parti başkanına, "Oğlunuzun bir işle iştigal etmesi için iktidarı terk etmeniz lazım" mı diyoruz hep birlikte?

Neticede askerlerin telleyip, kapalı tuttukları bir arazi sivil kullanıma açılacak, devlet bundan kira alacak, üzerine bir üniversite kurulacak bundan üç beş yıl sonra çemberde düdük çalanlar dahil birçok akademisyen burada hocalık yapacak, yüzlerce insan çalışacak, yurtdışında öğrenciler gelip Lefkoşa'da yaşayıp para harcayacak. Tabii bu yatırımı yapanlar da para kazanacak.

Bunun örnekleri yok mu ülkemizde? Çok var.

Ama biz diyoruz ki, Serdar Denktaş siyasette olduğu sürece oğlu, kızı ya da soyadını taşıyan kimse hiçbir çivi çakamaz. Bu doğru bir yaklaşım değil.

Bu üniversite izni verilirken, bu okulun açık denizde yüzen bir gemide kurulmayacağını biliyordu herkes.

Etik dışılık ile ahlaksızlık arasında büyük farklar olduğunu bilmeyen yok aslında ama herkes bilmezlikten geliyor şu sıralar.

"Emirname çıkarıyorum be arkadaşlar, arsalarınız acilen eski kurallara göre ruhsatlandırın" demek etik dışı değil ahlaksızlıktır mesela.

Ya da devletin iki ayrı kurumunda kadro işgal edip, her ikisinden de maaş alırken, birinde çalışıp, diğerinde çalışır görünmek de etik ile tarif edilemeyecek bir durumdur.

Ya da Mehmet Ekin Vaiz'in dikkate getirdiği, başkanı bulunduğunuz kurumun, kurumsal alışverişlerini yine size ait bir ticari şirketten yaptırmak.

Sadece adının, özellikle Türki Cumhuriyetleri'nde reklam ve tanıtım yapmaksızın binlerce öğrenci çekeceği bir üniversitenin kurulması için kolaylık yapmayacak, arazi kiralamayacak bir hükümetin alnını karışlarım. Eğer Serdar Denktaş, siyasi bedel ödemekten çekinir, eleştirilerden bunalır ve ailesine bu projeden vazgeçme telkini yaparsa onunkini de karışlarım.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları