Karikatür tartışması

Yayın Tarihi: 22/08/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Kıbrıs Gazetesi karikatüristi Utku Karsu ile hiç tanışmadım. Ama karikatürlerine çok gülmüşlüğüm vardır. Yaşanası Dünya adlı uzun süreli köşesi, neredeyse kendimizi bildik bileli oradadır.

Karikatür sanatına inanılmaz büyük bir saygım vardır. Hatta bu saygı neredeyse bir kıskançlık noktasındadır. Çizgilerle mesaj vermek, bir hikaye anlatmak, güldürmek ve düşündürmek gerçekten büyük bir iş bana göre.

Yalnız şunu akıldan çıkarmamak lazımdır.

Karikatür çizmek ile yazı yazmak, ya da fotoğraf çekip yayınlamak, gazetecilik ve etik kuralları açısından birbirlerinden farklı değil.

O nedenle de etik kurallar karikatüristler için de geçerlidir.

Şimdi ben bir yazı yazsam ve bu yazıda, "Ülkedeki suçların tümü Türkiye'den turist olarak adaya gelenler tarafından işlenmektedir" ifadelerini kullansam, bu ifadeler ne doğrudur ne de etik açıdan bu ifadeleri yazmam kabul edilebilir olmaz.

İngiltere Basın Şikayet Komitesi Etik İlkeleri'nin 11'inci Maddesi, "Gazeteciler haberlerinde kişilerin din, ırk, cinsiyet ya da cinsel yönelimine önyargılı referans yapmamalı..." derken bunu sadece haber yazan muhabir ya da köşe yazısı yazan yorumcular için oraya koymadı elbette. Bu kural karikatüristler için de geçerlidir. Özellikle gazetelerde çizen karikatüristler için.

Karikatürlerle belli bir zümreyi rencide eden karikatür olayları dünyada çoktur. Charlie Hebdo Katliamı'nı unutmak herhalde kimse için mümkün değildir.

Utku Karsu'nun çizdiği karikatür tabii ki ülkede turist olarak bulunan ya da turist olarak gelip burada kalan Türkiye kökenli insanlar için rencide edicidir. Doğrudan bir zümreyi hedef alan ve onları Kıbrıslı ifadeyle "Katil kanara" ilan eden karikatüre tepkiler meşrudur bana göre.

Tepkilerin karikatürün yayınından 3 ay sonra vuku bulması, eylem ve tepkilerin samimiyetini sorgulamama neden olmadı desem yalan olur. Yani "üç ay önce aklınız neredeydi" diye sormak geliyor içimden doğrusu. Yoksa bir ilahi ses, "Arşivleri karıştırın. Böyle bir karikatür var" diyerek rüyalarınıza mı girdi?

Bugünlerde bir açıklama furyasıdır gidiyor.

Ona buna sahip çıkma falan.

Pozisyonumu söyleyeyim.

Utku Karsu'ya ve onun karikatür yapmaya devamına sahip çıkmaya tabii ki evet.

Söz konusu karikatürüne sahip çıkmaya ise, hem karikatürün doğruları yansıtmadığı hem de belirli bir kesimi rencide edici olduğundan ve kimse kusura bakmasın resmen ırkçılık koktuğundan, kesinlikle hayır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları