Ya barajı yükseltin ya da başkanlık sistemine geçin

Yayın Tarihi: 12/01/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Gelinen aşamada illaki bir hükümet kurulacak ve kaldığımız yerden hayatımıza devam edeceğiz.

Ama ortaya çıkan bu durum beni ve eminim birçok kişiyi rahatsız ediyor.

Enflasyon denen terimi ekonomide kullanırız ağırlıkla. Enflasyon çok basit bir tanımlama ile piyasada miktarı çoğalan paranın değer kaybetmesi anlamını taşır.

Ancak enflasyon başka alanlarda da pekala kullanılan bir kelimedir.

Siyasette bugünlerde siyasi parti enflasyonundan bahsetmek pekala mümkün.

Siyasi partiler çoğalınca aynen para gibi değerlerini kaybediyorlar ve tüm sorunların çözülebileceği tek müessese olan siyaset müessesesinin temel taşı siyasi partiler değer kaybediyor.

Partiler neden çoğalır. Aynen derneklerin ülkemizde sayısının fazla olması gibi. Başkanlık kavgaları vesaire.

Bir siyasi partinin yönetimini eline geçirmeyen iddialı kimseler yeni bir siyasi parti kurar.

Meclise girmek için yüzde 5'lik bir oran yettiği için ise siyasi yelpaze güdük partilerle dolar taşar.

Meclise 5 milletvekilinden az vekil sokan siyasi partilerin siyasi parti olmaktan çıkması gerekmektedir diye düşünüyorum. Bunu söylerken Demokrat Parti'yi bunun dışında tutuyorum çünkü Demokrat Parti az önce sözüne ettiğim mitoz bölünmeler nedeni ile bu duruma düşmüş bir siyasi partidir.

Bence derhal ve hiç vakit kaybetmeden Meclis barajını yüzde 10'a çıkarmak şart.

Meclise vekil sokmaya hak kazanan siyasi partinin hiç olmazsa 5 kişilik bir grup oluşturup komitelerde görev alması gerekir. Şimdi hükümete girmeyecek olan 5 vekilin altına bir temsiliyeti olan siyasi partilerin milletvekilleri ne işe yarayacaklar ve aldıkları maaşı nasıl hak edecekler? Soru bu.

Salıdan Salıya gündem dışı konuşma şovları haricinde ülkeye katkıları ne olacak?

Diyecekler ki, yüzde 10'luk bir baraj demokratik değil. Herkesin sesinin mecliste olması gerekiyor.

Hayır efendim. Herkesin sesi mecliste olamaz. Belli bir çoğunluğun sesi mecliste olmalı. Daha küçük gruplar, büyük partilerin içerisinde örgütlenip, parti içi mücadelelerle meclise girebilmeli.

Yüzde 10'luk bir baraj olsa meclise 6 parti değil üç ya da dört parti girerdi bugün. UBP,CTP, TDP ve DP. Daha sonraki aşamalarda ise bu üçe hatta ikiye düşer, hükümetin kurulması ile ilgili meclis aritmetiği de bizi bu kadar zorlamazdı.

Evet birçok ülkede baraj yüzde 5'in de altında. Ama unutulmamalı ki bizde 50 Milletvekili var ve parklaneter sistem ile yönetiliyoruz. Yani 50 milletvekilini seçiyoruz. Sonra bu 50 Milletvekili içerisinden 26 vekilin destekleyebileceği bir hükümet kuruyoruz. Yani seçtiğimiz 50 kişilik bir meclisten hem yasama hem de yürütme bekliyoruz. Bu beklentimizi de minik minik ve mitoz bölünme yoluyla türemiş, grubu bile olmayan siyasi partilerden bekliyoruz. Sistem sakat denince de kızıyoruz.

Ya seçim barajını yüzde 10'a çıkaralım ya da başkanlık sistemine geçerek, meclisten yürütmeyi alalım.

Hem de bunun kararını hemen verelim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları