Sondakika Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Siz halen internet alan adınızı almadınız mı? Alan adı alana, 1 yıl hosting BEDAVA - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
22 Ağustos 2008, Cuma Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika Oğuz Veli Beidoğlu öldü THY'den Eylül ayı fırsatları Adnan Polat'tan tarihi itiraf Güney Kıbrıs'ta cephanelik gibi araba bulundu TDP'nin anketinden de 2 devlet çıktı UBP:Talat söylediklerinin arkasında durdun Güney'de Kilise-Hristofias arasında savaş Beyin kanaması 2 can aldı Erçakıca'nın sözlerine tepki geldi Hristofias: 'İhtiyatlı iyimserlik' belitti Zamlara karşı ortak eylem çağrısı Kıbıslı kızlara Bursa'da Din eğitimi verildi Diyetisyen Özge Taşker de Kıbrıs Postası ailesine katıldı

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
Ayşe DÖNMEZER: Reform Şart
YAGA Direktörü, Ekonomi Eski Bakanlarından Ayşe Dönmezer ekonomik konularda yaşanan gelişmelerle ilgili hem uyarı hem...

 ÇOK OKUNANLAR
Elektrikte indirim gündemde
 
Madrid'te uçak kazası
 
Beidoğlu yaşama veda etti
 
Pile'de barışa hain saldırı
 
Bafra Mehmetçiğe bağlandı
 
TDP'nin oy oranı yükseliyor
 
Son söz mahkemenin
 
İtalyan Sbarro Mağusa'da...
 
CTP halkla alay ediyor
 
Bedis Mehtabında Veda
 

 YORUMLANANLAR
Linden:301 konusunda gereğini yapın [1]
 

Demek Federasyon Ha?
Rauf R. DENKTAŞ
RMMO Savaş Gücünü Arttırıyor
Prof.Dr.Ata ATUN
Bedeli biz mi ödeyeceğiz?
Mete TÜMERKAN
Toprağımız sınırlı olduğuna göre...
Hasan HASTÜRER
Görüşmeler Başlıyor Mu?
Rauf R. DENKTAŞ

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   17 Mart 2008, Pazartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Kollar sıvanmış: Görüşmelerin başlaması için alt temaslar yapıldı. İki tarafın “liderleri” çok yakında bir araya gelecekler. Lokmacı Barikatının açılışı konuşulacak. Belki de bu konuda (Türk tarafından taviz koparmak kaydı ile) olumlu karar da alınacak. Halka “işte gördünüz; Papadopullos ile yapılamayan Hristofyas ile yapılabiliyor; yaşasın yoldaş Hristofyas” propagandasına hız verilecek.

Halk yine bir beklenti içinde. Annan Planı zamanında var olan “yol göstericiler” şimdiden sahnede! Yine ne sözler verilecek? Barışçı görünmek için yetkili kimse halkımıza “Hristofyas’ın istedikleri ile Papadopullos’un, ondan önce Klerides’in, Vasiliyu’nun, Makarios’un istediklerinin aynidir” demeyecek. Belki de “ne görüşüldüğü hakkında sonuç alınıncaya kadar açıklama yapılmasın” diye karar da aldırtacaklar. “Kimse görüşmelere çomak sokmasın” diye görüşmeleri Kıbrıs dışına taşımayı bile deneyecekler.

Bunların hepsini yaşamış bir kişi olarak şunu söylemek istiyorum: iki tarafın varılacak hedef konusunda vizyon birliği yoksa ve görüşmeler iki tarafın eşitliğine dayanmıyorsa; taraflardan biri masadan yine “meşru hükümet” olarak kalkacağını ve diğer tarafın “cemaat” olarak kalmaya mahkûm olduğunu biliyorsa, sonuç “meşru Kıbrıs Hükümeti 1963’de yıkılmıştır, görüşmelerden maksat 1963 Antlaşmalarının meydana getirdiği olgunun (state of affairs’ın) ruhuna uygun yeni bir ortaklık oluşturmaktır” diyen tarafın “uzlaşmazlıkla” suçlanmasından başka bir şey olmayacaktır.

Ne yazık ki görüşmelere çok istekli görünen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafının son çizgisi nedir bilenimiz yoktur. Rum tarafı Gambari formülü diyor.

Bunun görüşülmesinde hazır bulunan Sn. Pertev’in açıklamaları oldukça ürkütücü. Görüşmecimizin sonuna kadar destekleyeceği bir hedef, bir vizyon var mıdır? Ankara’da Anavatan Türkiye ile müşterek bir hedefte, bir vizyonda mutabakat hasıl oldu mu? Tahminler ve temenniler ötesinde bir şey söyleyecek halde değiliz.

Halkımız görüşmeler yolu ile nereye götürüleceğini bilmek ihtiyacındadır. Bu hedef halkın benimsediği bir hedef ise, herkes bunun arkasında olacaktır. Halkın vizyonu/hedefi/arzusu DEVLETİNE DAYALI, TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNİ İÇEREN SAĞLAM, KALICI BİR ANLAŞMADIR. Bu hedefe ulaşmak için halkımız uzun yollardan geçmiş, çeşitli baskılar altında kalmış fakat direnmiş ve hedefinden vazgeçmemiştir. Rum tarafının Kıbrıs’a sahip çıkma ve Kıbrıs Türklerini Türkiye’den kopmuş bir azınlık yaparak “yasalar altında eşitsiniz” demenin ötesinde bir vizyonu olmadığını bilmeyenimiz yoktur. Türkiye, milli çizgiyi “iki halk, iki devlet, iki demokrasi ve Türkiye’nin Garantörlük haklarının devamı” olarak belirlemiş bulunmaktadır.

Soyer Hükümeti, Hristofyas’ın ağzı ile “iki toplumlu, iki kesimli federasyon” demektedir. Hristofyas’ın “federasyona, Türk askerini adadan çıkarmak için razı olmak zorundayız” dediği unutulmamalıdır.

Görüşmelerin başlaması için başlatılan temaslar bu çerçevede ve bu kaosun içinde devam etmektedir. “Bu hep böyle olmamış mıydı?” diyeceksiniz. Haklısınız. Ancak, görüşmelere başlangıç zeminimizin 24 yaşına basmış Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu unutmamamız gerekir. Geçmişteki görüşmelerde Kıbrıs meselesinin müzakere edilmemiş tek bir noktası yoktur. Buna rağmen vizyonlarda mutabakat sağlanamamıştır. Bu kez, masaya kimlerin, hangi statüde oturacakları belirlenmeli, varılacak hedefin adı açıkça konmalı, gerçekleri vurgulamaktan kaçınılmamalı, kırmızı çizgimizi açıklamadan masaya oturulmamalıdır. “Bunu yaparsak Rum tarafı masaya gelmez” diyenler olacaktır. Rum “Kırmızı Çizgisini TEK HALK,TEK DEVLET,TEK EGEMENLİK ve TÜRKLERE VERİLECEK HAKLAR RUM, ERMENİ, MARONİ VE LATİNLERE VERİLECEK HAKLARI Yeniden GÖLGELEMEMELİDİR” demeğe devam ediyor. Biz, bu kurtlar sofrasına niye oturmak için can atıyoruz? Biz onların kırmızı çizgilerini bilerek masaya oturacağımıza göre, onların da bizim kırmızı çizgilerimizi bilmeleri gereklidir. Eşitlik budur!

   714 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

  Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazıları Yazarın tüm yazılarını görüntüle  
  21 Ağustos 2008, Perşembe   Demek Federasyon Ha?
  20 Ağustos 2008, Çarşamba   Görüşmenin Şartları
  19 Ağustos 2008, Salı   Halkın İradesi
  18 Ağustos 2008, Pazartesi   Rusya mı?
  14 Ağustos 2008, Perşembe   Şartlı- Şartsız
  13 Ağustos 2008, Çarşamba   Görüntüye Göre...
  12 Ağustos 2008, Salı   Birleştirmeden Yana Olmak
  11 Ağustos 2008, Pazartesi   Vazgeçilmez Haklar Korunacak
  08 Ağustos 2008, Cuma   Barış Uzlaşmaya Doğru
  07 Ağustos 2008, Perşembe   Biz Barıştan yanayız


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2007 KIBRIS POSTASI
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.