BÜYÜKKONUK
okuma süresi: 7 dak.

Büyükkonuk Belediyesi'nde işçiler altı aydır işsiz ve parasız!

Büyükkonuk Belediyesi'nde işçiler altı aydır işsiz ve parasız!

Büyükkonuk Belediyesi'nde toplu iş sözleşmeli 3 personel, disiplin soruşturması adı altında Belediye Başkanı'nın "Artık işe gelme!" şeklindeki sözlü uyarısıyla işten durduruldu. Personel, 6 aydır işsiz...

Yayın Tarihi: 29/11/10 11:42
okuma süresi: 7 dak.
Büyükkonuk Belediyesi'nde işçiler altı aydır işsiz ve parasız!
A- A A+

Yılmabaşar: "Belediye Başkanı görevden alınmalıdır"

Üç belediye personeline Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen tarafından soruşturma açıldığı tarih, 28 Haziran 2010. İfadelerinin alındığı tarih ise 12 Temmuz 2010. Geçen zaman içinde hiçbir işlem yapılmadı, Disiplin Kurulu bile daha oluşturulmadı...

TDP İskele İlçe Başkanı Erkut Yılmabaşar: "UBP'li Büyükkonuk Belediye Başkanı, yasa tanımaz bir tutum içindedir. Belediye Başkanı, açmış olduğu disiplin soruşturması adı altında kanunlara aykırı bir şekilde 6 aydır insanların maaşlarını ödemiyor"

Yılmabaşar, devletin ilgili kurumlarını göreve davet ederek, "Eğer hukuk devleti olduğumuzu söylüyorsak, bu belediyeye kanun adına, hak aramak adına Çalışma Bakanlığı'nın müdahale etmesi gerekir" dedi.

Üç belediye çalışanı aileleriyle birlikte işsiz, parasız bir durumda büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Söz konusu belediye personeline Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen tarafından soruşturma açıldığı tarih, 28 Haziran 2010.

Personel, bu duruma karşı, itham edildikleri için 12 Temmuz 2010'da yazılı savunmalarını verdi.

Geçen zaman içinde hiçbir işlem yapılmadığı, Disiplin Kurulu'nun bile daha oluşturulmadığı gelen haberler arasında bulunuyor.

Mağdur personelin zaman içinde defalarca uzlaşı yolunu aramış olmasına rağmen Belediye Başkanı'nın ilgisiz kaldığı söyleniyor.

Konuyla ilgil olarak Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) İskele İlçe Başkanı Erkut Yılmabaşar, bölgede gelişen olayla ilgili açıklama yaptı

Yılmabaşar "Büyükkonuk Belediyesi'nde yasadışı uygulamalar oluyor"

TDP İskele İlçe Başkanı Erkut Yılmabaşar, UBP'li Büyükkonuk Belediye Başkanı'nın yasa tanımaz tutumunu sert bir dille eleştirerek, çalışanların, Belediye Başkanı'nın açmış olduğu disiplin soruşturması adı altında kanunlara aykırı bir şekilde 6 aydır paralarını/maaşlarını alamadıklarını ve geçtiğimiz bayramı maalesef parasız geçirdiklerini, bu gidişle yeni yıla da parasız gireceklerini belirtti.

Yılmabaşar tarafından yapılan açıklamada şunlar vurgulandı:

"Büyükkonuk Belediyesi çalışanları 28.6.2010 tarihinde başkan tarafından disiplin soruşturması için görevden uzaklaştırılmışlardır. Halen görevden uzaklaştırılma durumları devam etmektedir. Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım ayı maaşları ödenmemiştir. İtham edilmeleri sonucu yazılı savunmalarını 12 Temmuz 2010 tarihinde vermişlerdir.

Ancak; Belediye Personel Yasası'nı inceledikten sonra aşağıdaki yorumları yapabiliriz:

A) Yasa Dışı İşlemler – (Belediye Personel Yasası)

1) Belediye Personel Yasası'nın 100. maddesi gereğince görevden uzaklaştırma süresi en çok 3 ayla sınırlandırılmış olup bu sürenin sonunda göreve iade edilmeleri yasal zorunluluktur. Ekim 2010'da göreve geri alınmaları gerekirdi.

2) Yasanın 100. maddesi görevden uzaklaştırlan kişilerin aylık ücretlerinin ½ sinin ödenmesi gerektiğini emretmektedir. 6 aydır bir kuruş ödemeyerek yasa hiçe sayılmaktadır.

3) Yasanın 98. ve 99. maddelerine göre disiplin kovuşturması için itham edilen kişiler hakkında en geç 60 gün içinde karar verilmesi gerekir. Bu süre çoktan aşılmıştır. Yasanın emrettiği karar verme süresi aşılarak yasaya açıkça karşı gelinmiş, muhalefet edilmiştir. Bu soruşturma düşmüş yani bu çalışanların yargılanmaları dahi hukuken artık mümkün değildir.

4) Disiplin Soruşturması yasal olarak düştüğü için tüm geri kalan aylıkların ödenmesi gerekir.

5) Başkanın yasadışı ve keyfi tutumu nedeniyle bu çalışanların yasal hakları çiğnenmiştir. Ve kasıtlı olarak yasa ihlal edilmeye ve bu çalışanlar da maddi ve manevi mağduriyete uğramaya devam etmektedir.

6) Başkan yargısız infaz ederek kendi keyfine göre bu kişileri cezalandırarak hukuku hiçe saymaktadır.

İş Yasası incelendikten sonra aşağıdaki yorumları yapabiliriz

B) Yasa Dışı İşlemler – (İş Yasası)

1) Yasanın 25 (3) maddesi gereğince işçiye savunma hakkı verilmeden ve disiplin kararı olmadan ücret kesinti cezası verilemez. Kaldı ki ceza verilse dahi bu aylık ücretin 1/10'nu geçemez. Oysa belediye başkanı keyfi bir kararla 6 aydır ücret ödememekte ve bunu bir ceza gibi uygulamaktadır.

2) İş Yasasının 72 (2) (C) maddesi ve 72 (A) (3) maddesi tahtında Belediye Başkanı Suç işlemiştir. İşlemiş olduğu bu suçun 6 aya kadar hapislik cezası vardır.

3) Çalışma Dairesi'nin soruşturma açarak konuyu mahkemeye havale etmesi gerekir.

4) Şu anda suç işlemiş olan bu Belediye Başkanı'nın görevden alınarak hakkında soruşturma açılması ve cezalandırılması hukuk gereğidir".

Yılmabaşar, devletin ilgili kurumlarını göreve davet ederek, "Eğer hukuk devleti olduğumuzu söylüyorsak, bu belediyeye kanun adına, hak aramak adına Çalışma Bakanlığı'nın müdahale etmesi gerekir" dedi.

Konu daha önce Belediye Emekçileri Sendikası (BES) tarafından kamuoyunun gündemine getirilmişti

BES: Büyükkonuk Belediyesi'ndeki çalışanlar için mücadelemiz sürecek

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Genel Sekreteri Ayça Soygür Çıralı, Büyükkonuk Belediyesi'nde Toplu İş Sözleşmeli 3 personelin işten durdurulmasına karşı mücadelelerinin devam edeceğini belirtti, tüm uzlaşı girişimlerini gözardı eden belediye başkanını "keyfilikle" suçladı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Çıralı, Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen'in "çeşitli bahanelerle" 3 belediye personelini "Artık işe gelme!" diyerek sözlü olarak işten durdurduğunu savundu.

"Sezen'in gerek sendikayı, gerekse Belediye Meclis üyelerini göz ardı etmesi ve görüşmeleri ertelemesinden dolayı tüm girişimlerinin olumlu sonuca ulaşamadığını" kaydeden Çıralı, şöyle devam etti:

"Çalışanına 23 Şubat 2010 tarihinde seçim öncesi iş güvencesi sözü veren ve gazetelerde bol bol emeğe ve emekçiye saygı gösteren bir başkan olduğunu vurgulayarak tüm çalışanların kadrolandığının reklamını yapan sayın başkan, kendi sözlerini unutarak Toplu İş Sözleşmeli 3 personeli işten durdurmuştur.

Ayrıca Sayın Başkan, bununla da yetinmeyerek, çalışanın hakkını aramak için hukuk yoluna giden biz Belediye Emekçileri Sendikası aleyhinde çalışana zorla istifa dilekçeleri imzalatmak için baskı yapmaktadır. Bilinmelidir ki, bu anlayışa karşı mücadelemiz devam edecektir".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.