MEHMETÇİK
okuma süresi: 6 dak.

Mehmetçik'te Cittaslow konulu ikinci kitle toplantısı yapıldı

Mehmetçik’te Cittaslow konulu ikinci kitle toplantısı yapıldı

Sakin şehir (Cittaslow) üyesi olma hedefiyle çalışmalar başlatan Mehmetçik Belediyesi, dün akşam ikinci kitle toplantısını düzenledi.

Yayın Tarihi: 01/11/14 12:38
okuma süresi: 6 dak.
Mehmetçik’te Cittaslow konulu ikinci kitle toplantısı yapıldı
A- A A+

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (KTMMOB) bağlı Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık ve Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sibel Taçay; belde halkının katıldığı toplantıda, Cittaslow yaşam tarzı için neler yapılması gerektiği üzerinde durdu ve vatandaşların sorularını yanıtladı.

Oda başkanları Mehmetçik Belediyesi'ne Cittaslow üyeliği için her türlü yardımı yapma sözü de verdi.

SARIÇİZMELİ: "BÖLGEMİZE EKONOMİK DEĞER KATMAK İSTİYORUZ"

Mehmetçik'teki Rozagi Guest House'ta yer alan toplantının başında konuşan Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, beldeyi Cittaslow üyesi yapmak için çıktıkları yolda güçlenerek ilerleme umudunu dile getirdi.

Sarıçizmeli yıllardır arzuladığı Cittaslow'un aslında günlük hayatın, üretimin, beslenmenin nasıl olacağını belirleyen bir bütünlük olduğunu ve şu anda 190'ı aşkın üyesi olan Cittaslow'a üyeliğin uluslararası alanda tescili sağlayacağını söyledi.

Cemil Sarıçizmeli, Mehmetçik Belediyesi'ni bir cazibe merkezi haline getirip bölgeye ekonomik değer katmak istediklerini vurguladı.

Bir sonraki adımın belediye bünyesinde bir ekip kurmak olacağını ifade eden Sarıçizmeli, halktan katkı istedi.

ÖGE: "CITTASLOW BİR BAŞKALDIRIDIR"

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Cittaslow'un aslında Mehmetçik beldesindeki yaşam biçimi olduğunu belirterek "Cittaslow kültürümüze, özümüze, dedelerimizin sahip olduğu GDO'suz ürünlere, kültürel değerlere sahip çıkmak ve teknolojiyle emperyalist düzenin bizi kültürümüzden uzaklaştırdığı yaşam tarzına bir başkaldırıdır" dedi.

Öge, Cittaslow üyesi olan Yeniboğaziçi Belediyesi'nde yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.

Cittaslow'un bir yaşam biçiminin belli taahhütlerle tescili olduğunu vurgulayan Azmi Öge, halen 27 ülkede 190'ı aşkın kentin üye olduğu Cittaslow örgütündeki kentlerle kardeş olma fırsatı da yakalanacağını anlattı.

Öge, halkın benimsemesi halinde başarılı olunabileceğini vurgulayarak, insanların kendi toprağına kök salmasını sağlayan bu yaşam biçimi için farkındalığın artması gerektiğini söyledi.

Bölgede eskiye dair tüm üretimlerin, değerlerin belediye tarafından kayıt altına alınmasını öneren Azmi Öge, çevre sorunlarıyla mücadele ederken ise hava, su ve toprak analizlerinin yaptırılmasının elde kanıt olması açısından önem taşıdığını ifade etti.

Öge, Cittaslow'un kooperatifleşmeyi de öngördüğünü belirterek, amacın pastayı büyüterek herkesin daha çok pay almasını sağlamak olduğunu vurguladı.

BEKTAŞ: "ATIKLAR ORGANİK GÜBRE YAPILABİLİR"

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Mehmetçik Belediyesi'nin Cittaslow kriterlerinin birçoğunu halihazırda sağlamış durumda bulunduğunu, atıklar konusunda organik gübre yapımı için oda olarak yardımda bulunabileceklerini söyledi.

Bektaş, anız yakımının ve hava kirliliğinin önlenmesi, tarihi eserlerin korunması, atık su sorununun aşılması, sel taşkınlarının önlenmesi gibi konularda da çalışmalar yapılabileceğini ifade etti.

ÖZUYANIK KOOPERATİFLEŞME ÖNERDİ

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık, kanser vakalarındaki artışa işaret ederek, bazen abartılsa da tarımsal ilaçların etkisi olduğunu söyledi.

Özuyanık, daha sağlıklı üretim için Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı ile Ziraat Mühendisleri Odası'nın "iyi tarım uygulamaları" konusunda ilk adımı attıklarını belirtti.

Özuyanık, kooperatifleşmenin önemini de vurgulayarak, üreticilerin alın terinin korunması için kooperatifleşmeye gidilmesini istedi. Özuyanık, özellikle Türkiye'den gelecek su öncesinde kooperatifleşmenin önem taşıdığını vurguladı.

TAÇAY: "GIDADA ÖNCELİK TEMİZLİK VE KALİTE"

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sibel Taçay ise, hazır gıdalardan uzaklaşıp kaliteli yerel ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.?Taçay, bölgeye özgü üzümden neler üretilebileceği üzerinde durarak, markalaşıp tüketimin yaygınlaştırılabileceğini kaydetti.

"Ninelerimizden kalan değerlerimizi, unuttuklarımızı tekrar canlandırmalıyız" diyen Taçay, gıdadaki önceliğin temizlik ve kalite olması gerektiğini vurguladı. Taçay, hileli üretimden kaçınılması ve hedefin sadece turistler değil yerli halk da olması gerektiğini söyledi.

Aralarında İş Kadınları Derneği Başkanı Semra Erel'in de yer aldığı ve çoğunluğu kadınlardan oluşan Mehmetçik Belediyesi sınırlarında yaşan vatandaşlar da, konuyla ilgili sorular sordu ve değerlendirmeler yaptı.?Vatandaşlar, üretimde ve pazarlamada yaşadıkları sıkıntılardan ve kendilerine sahip çıkılmamasından yakındı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.