YENİERENKÖY
okuma süresi: 5 dak.

Aytaç Canalp: "Devlet taşımı çaldı"

Aytaç Canalp: "Devlet taşımı çaldı"

Yıllarca, Yeni Erenköy'de bulunan taş ocağını çalıştıran, 2009 yılında işletme izni iptal edilen Aytaç Canalp, stokladığı 100 bin ton taşın yol yapımı için çalındığını iddia etti .

Yayın Tarihi: 01/06/14 10:19
okuma süresi: 5 dak.
Aytaç Canalp: "Devlet taşımı çaldı"
A- A A+

Karpaz Bölgesindeki Yeni Erenköy'de bulunan taşocağını 1992 yılından 2009 yılına kadar çalıştıran ancak Bakanlar Kurulu kararı ile işletme izni iptal edilen Aytaç Canalp, şuanda yapımı devam eden Karpaz Yolu'nun inşaatında kendisinden çalınan taşların kullanıldığını iddia etti.

Star Kıbrıs'a konuşan Canalp, 2009 yılında izni iptal edildikten sonra ocağın Karayolları Dairesi'ne verildiğini, bunun üzerine mahkemeye başvurduğunu, Yüksek Mahkeme'nin ocağın işletme iznini geri vermediğini ancak stokladığı taşların kendisine ait olduğu yönünde karar ürettiğini söyledi. Stoklu bulunan 100 bin ton taşın Karpaz Yolu yapımını üstlenen firma tarafından izinsiz alındığını ve yol yapımında kullanıldığını öne süren Canalp, önce polise daha sonra yeniden mahkemeye başvurduğunu, mahkemeden taşların kullanılmamasına dair ara emri aldığını, buna rağmen şirketin taşları almaya devam ettiğini ileri sürdü.

Canalp, "Taşlarımı alan firma yetkilileri ile görüştüm ve onlara neden izinsiz taşlarımı aldıklarını sordum. Onlar bana bakan izni ile taşları aldıklarını söylediler ancak hangi bakanın buna karar verdiğini açıklamadılar" şeklinde konuştu.

"YILLARCA BEN İŞLETTİM, ELİMDEN ALDILAR"

Canalp,Karpaz Bölgesindeki Yeni Erenköy'de bulunan taşocağının işletme iznini 1992 yılında aldığını ve 2005 yılına kadar izinlerinin uzatıldığını belirterek, Karpaz Bölgesi Planlama sınırı içinde Denetim ve Geliştirme Emirnamesi çıkarıldıktan sonra, işlettiği taş ocağının da emirname kapsamına girdiğini söyledi. Canalp,2009 yılında KarpazGate Marina'nın inşaat çalışmalarına taş verebilmesi için işletme izninin Bakanlar Kurulu tarafından uzatıldığını ancak bir süre sonra, "Sen şirketin istediği taşları veremiyorsun"denilerek işletme izninin iptal edildiğini vurguladı.

"BELGELERLE BELİRLENDİ"

Canalp, taş ocağını Karayolları Dairesi'nin aldığını ve işletmeye başladığını belirterek, "Marinayı yapan şirket, daha önce Karayolları Dairesi Müdürlüğü'ne ait taşocağından taş alıyorlardı. Şirket daha sonra yol mesafesinin uzunluğundan dolayı benden taş almaya başladı. Şirket benden taş almaya başlayınca, Bakanlar Kurulu işletme iznimi iptal edip, taş ocağını Karayolları Dairesi'ne verdi. Bunun üzerine mahkemeye başvurdum. Yüksek Mahkeme, ocağın işletme iznini bana vermedi ancak stokladığım taşların bana ait olduğu yönünde karar üretti.Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürlüğüne bağlı mühendisler keşif çalışmaları yaptı ve 100 bin ton taşın bana ait olduğunu belgeledi" iddialarında bulundu.

"MAHKEME SENİN DEDİ,ONLAR İSE ÇALDI"

Taşocağında stoklanmış taşlarının yıllarca beklediğini kaydeden Canalp, Karpaz yol yapımı çalışmaları başladıktan sonra ihaleyi alan firmanın kendisi ile temasa geçtiğini stok halinde bulunan taşları satın almak istediğini söylediğini öne sürdü. Canalp, ancak taşları satmayı kabul etmesine rağmen firmanın kendisi ile bir daha temasa geçmediğini belirterek, Şubat 2014 tarihinde yolu yapan firmanın izinsiz olarak kendisine ait taşları yol yapımında kullandığını iddia etti. Canalp, bunun üzerine polise başvurduğunu ancak buna rağmen bir sonuca varamadığını açıklayarak, bu kez mahkemeye başvurup taşların kullanılmaması yönünde ara emri aldığını ve buna rağmen ilgili şirketin mahkeme emrine rağmen taşlarını kullanmaya devam ettiğini öne sürdü.

"BAKAN AMA HANGİ BAKAN"

Canalp, yıllarca taş ocağını işlettiğini, tüm birikiminin taşocağında kaldığını vurgulayarak, mahkemenin belirlemiş olduğu 100 bin ton taşın çalındığını ve ara emri almalarına rağmen kanunsuz işlemin devam ettiğini ileri sürdü. Canalp, "Taşlarımı alan firma yetkilileri ile görüştüm ve onlara neden izinsiz taşlarımı aldıklarını sordum. Onlar bana bakan izni ile taşları aldıklarını söylediler ancak hangi bakanın buna karar verdiğini açıklamadılar" şeklinde konuştu. Davacı olduğunu ve sonuna kadar hakkını almak için mücadele edeceğini dile getiren Canalp, "taş ocağının iznin iptal edip, kendileri bu işi yapmaya başladı. Bari bana ait olan taşlara konmasınlar" dedi.

YASA VAR, UYGULAMA YOK

Karpaz Emirnamesi 'ne rağmen işletilmesi yasak olan dört taş ocağının faaliyetlerini sürdürdüğünü iddia eden Canalp, "Kumyalı'da,Yeşilköy'de Erenköy'de emirnameye rağmen taş ocakları cayır cayır çalışıyor" şeklinde konuştu.

BAKIRCI: "EMRİ VEREN BAKAN BEN DEĞİLİM"

Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs'a konuşan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, bu konudan haberdar olduğunu ancak "taşları alın" diyen Bakan'ın kendisi olmadığını, emri kimin verdiğini de bilmediğini ifade etti.

Suna Erden - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.