YENİERENKÖY
okuma süresi: 6 dak.

Akansoy: "Tüm borçlar ödense bile mali yapı sürdürülemez"

Akansoy: "Tüm borçlar ödense bile mali yapı sürdürülemez"

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy'un Yenierenköy Belediyesi ile ilgili basın açıklaması yayımladı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 11/12/15 15:42
okuma süresi: 6 dak.
Akansoy: "Tüm borçlar ödense bile mali yapı sürdürülemez"
A- A A+

Yerel yönetimler Bakanlığımızın görev alanı içerisinde bulunan en önemli konulardan bir tanesidir. Dünyadaki ileri demokrasi örneklerinde, yerinden yönetimin önemi uzun yıllardır her zaman ön plandadır. Bu bakımdan Kuzey Kıbrıs'ın yerel yönetimlerdeki gücü, demokrasi ve katılımcılık kavramı ile çok yakından ilişkilidir. Son yıllarda üzülerek gördüğümüz, "Batık Belediyeler Ekolü" maalesef ülkemiz yerel yönetim anlayışında ciddi bir yaradır. Burada mesele sadece ilgili Belediye'nin yetki alanı içerisinde yaşayan vatandaşları veya sadece o belediyenin çalışanlarını değil, tüm ülkeyi ve halkı doğrudan ilgilendirmektedir. Birçoğu kişisel siyasi hesaplar sebebiyle, önce gelir-gider dengesi bozularak, sonra da ciddi borç yükü altına sokularak batırılan belediyelerin varlığı ve bu durumdaki belediyelerde görülen artış, üzülerek ifade etmek gerekir ki, en büyük zararı Kıbrıs Türk Halkı'nın kendi kendini yönetme iradesine vermektedir. Küçük siyasi hesaplar düşünülerek batırılan bu belediyeler, önümüze büyük bir fatura çıkarmaktadır. Mesele sadece maddi olarak ödenmesi imkansız borçlar yaratmak değil, mesele Kıbrıs Türk Halkı'nın kendi kendini yönetme ehliyetine verilen zarardır. Bu halkı "Siz daha bir belediyeyi bile yönetemiyorsunuz" imajına hapsetmeye çalışanlar, ve tüm bunlara kendi siyasi çıkarları için katkı koyanlar bu hareketlerinin bedelini hem siyasi olarak hem de hukuki olarak ödemek durumundadır.

Göreve atanmış olduğum 19 Ekim 2015 tarihinden itibaren Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının maaşlarının ödenememesinden kaynaklanan sorunlarla ve 26 Ekim 2015 tarihinde Belediye'de örgütlü sendikanın grev başlatması ile kendimi içiçe buldum. Bu doğrultuda aynı gün sorunların çözümü ile ilgili 10 günlük süre istedim. Yaptığımız çalışma neticesinde, 2025 yılına kadar ödeme süresi olan, ayda 25,660 TL. taksit miktarı, Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı, Vergi borcunun ortalama 12,500,000 TL.'ye ulaştığı, köy kooperatifine 1,300,000 TL. civarında borcundan dolayı ödeme yapılması gerektiği, tahsilat oranının %40'larda olduğunu tesbit ettik. Bütün bunlara ilaveten Belediyenin 121 çalışanı ile 3 maaş alacağı olduğu durumu ortaya çıktı. Ayrıca Şubat 2007 tarihiyle Belediyenin 26 çalışanı, 2010 yılı intibak komisyonu kurulurken personel sayısının 22 Memur, 84 işçi, 1 geçici memur, 1 sözleşmeli, 1 geçici işçi olmak üzere toplam 109 olduğunu, 2014 yılı Haziranında Özay Öykün'ün seçimi kaybettiği dönem ise 22 memur, 94 kadrolu işçi, 5 geçici işçi olmak üzere toplam 121 çalışan ile yerel gelirleri ve devlet katkısının toplamının %95'inin personel gideri olduğu bir mali yapı ile karşılaştık.

Bütün bu analizlerden yola çıkarak farklı örgütlerle, paydaşlarla, diğer Bakanlıklarla da temas ettikten sonra 9 Kasım 2015 tarihinde Belediye Başkanı, Belediye Emekçileri Sendikası ve bazı personelle Bakanlık'ta ortak toplantı yaparak bulgularımızı masaya yatırdık. Sorunların kökenine doğru analiz yapılması gerekir ki tedavi işe yarayabilsin. Belediyenin tekrar ayağa kalkabilmesi, halkımızın hak ettiği hizmeti alabilmesi, Belediyenin mali sürdürülebilir yapıya kavuşabilmesi ve yatırıma geçebilecek noktaya ulaşması, acı reçete diye isimlendirilen önerimizi açıkladık. Bu öneriye göre alınacak olan teknik tedbirlerle beraber tahsilat oranının %80-90'lara ulaşması, devlet katkısının artırılması (Yasanın geçmesi ile birlikte artış yapılmıştır), bunun yanında en büyük gider kalemini oluşturan personel harcamalarının azaltabilmek için işten personel çıkarılması yerine, 3 yıl süreyle, her 6 ayda bir Belediyenin mali durumu gözden geçirilerek %5-25 arasında değişen oranlarda (Az kazanandan az, çok kazanandan çok prensibiyle) maaş kesintisine gitmeyi öngördük. Önerimizi hazırlanırken personelin işten çıkarılmasını içermeyecek formüller üzerinde durduk. Önerilerimiz devlete işçi alımını da içermemektedir. Çünkü devlet içerisindeki ihtiyaç kalifiye eleman eksikliğidir. Devletin, kişiye göre istihdam değil, ihtiyacına göre istihdam yapması esastır.

Gelinen aşamada, mali yapı iyice incelendiğinde Belediyenin tüm banka borçları Devlet tarafından ödense bile süreç içerisinde mali yapının sürdürülemeyeceği rahatlıkla görülecektir. Yenierenköy Belediyesi bu durumdaki örneklerden sadece biridir. Burada siyasi erk olarak bize düşen, bu halkın kendi kendini, düzgün ve sürdürülebilir biçimde yönetebileceğini yeniden herkese ıspatlamaktır. Bu doğrultuda ise kararlılıkla, tüm tarafları da sürecin içerisine alarak yürümeye devam edeceğiz.

İçişleri ve Çalışma Bakanı

Asım Akansoy

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.