ALSANCAK
okuma süresi: 10 dak.

Alsancak Belediye Başkanı'na göre yörede en büyük sıkıntı işsizlik

Alsancak Belediye Başkanı'na göre yörede en büyük sıkıntı işsizlik

<p>Bir zamanlar limon bahçeleri, hiç kesilmeyen suyu ve yeşiliyle ünlü Alsancak, betonlaşmanın da etkisiyle ciddi sorunlar yaşıyor. </p>

Yayın Tarihi: 15/09/11 11:04
okuma süresi: 10 dak.
Alsancak Belediye Başkanı'na göre yörede en büyük sıkıntı işsizlik
A- A A+

Belediye Başkanı Yücel Atakara, büyük bir su sıkıntısı yaşadıklarını, bahçelerin bile kuruduğunu belirterek buna çare aradıklarını söyledi.

Bu çerçevede Ilgaz köyünün üst başında kazdıkları bir kuyudan suya ulaştıklarını, ancak bu kuyunun da saatte 10 ton kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.

Alsancak Belediye Başkanı Atakara, bölgenin sembollerinden biri olan Başpınar Pınarı'nı yeniden akıtmak için yoğun çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi.

"Halka bu nostaljiyi yaşatmak istiyoruz" diyen Atakara, bölgenin piknik alanı olarak da düzenleneceğini kaydetti.

Old Milos'un adı kaldı

Geçmişte halkın büyük ilgi gösterdiği "Old Milos" olarak da bilinen pınarın günümüzde sadece adı kaldı.

Osmanlı kemerleri ve tarihi 3 adet su değirmenin de bulunduğu "Old Milos"ta şimdi ne pınar akıyor, ne de bir damla su. Fakat belediye, bu tarihi ve doğal güzellikleri yeniden halkın hizmetine sunmakta kararlı.

Alsancak Belediyesi'nin üzerinde çalıştığı projeye göre, "Old Milos'tan" doğal olmasa da kapalı sistemle yeniden su akacak. Pınarın bulunduğu bölgede asırlık çınarlar dikkat çekiyor. 14 adet çınarın tespit edildiği bölgedeki bu projenin yıl sonuna tamamlanması hedefleniyor.

Vergiler çok düşük

Alsancak Belediye Başkanı Dr. Yücel Atakara, belediye sınırları dahilindeki toplam 2 bin 100 yatak kapasitesine sahip 23 turistik tesisten sanılanın aksine çok komik oranlarda vergi aldıklarını, buna karşın verdikleri hizmetin maliyetinin çok daha fazla olduğunu söyledi.

Atakara, "Bölgemizde 23 tane irili ufaklı otel var. En basit örneği, olaya sadece çöp açısından baktığınızda, her biri, her gün bir çöp arabası ister. Bunun için benim 3 adam çalıştırmam demektir. Ama bana yatak başına verdikleri vergi 1-2 TL gibi çok komik bir rakamdır" dedi.

Otellerin belediyeye pahalıya patladığına işaret eden Atakara, "Astarı yüzünden pahalı yani" sözü üzerine "Aynen öyle. Altın yumurtlayan tavuk değil oteller" ifadesini kullandı.

2002 yılından beri kesintisiz belediye başkanlığı yapan ve bu görevde 3. dönemine giren Ulusal Birlik Partili (UBP) Yücel Atakara aslında cilt hekimi.

Alsancak'ta konuştuğumuz bazı vatandaşlar, Atakara için "O belediye başkanı olmadan önce de bize bedava bakıyordu, şimdi de" diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Başkan Atakara, 9 yıllık hizmet süresinde sıkıntıların, CTP'nin iktidarda olduğu dönemde değil de UBP iktidarı sırasında yaşandığına işaret ederken, ilginç bir tespiti de ortaya koymuş oldu.

Beşparmakların kuzeye, denize bakan yüzünde, dağ eteğinde yükselen Alsancak'ta müstakil evler ve villalar dikkat çekiyor. Son sayımda Alsancak'ta tespit edilen 700 adet yüzme havuzu ise susuzlukla kıvranan yörede ilginç bir çelişki olarak öne çıkıyor.

Belediye Başkanı Atakara'nın "su konusunda büyük sıkıntımız var" dediği Alsancak'ın bu sorunu hafifletmek için Beşparmak'ın tepesinde, Ilgaz köyünün üst başında büyük bir umutla kazılan kuyudan çıkan su miktarı da yüzleri güldürmedi. Saatte 10 ton su pompalama kapasitesine sahip bu kuyudan çıkacak su ile içme suyu takviye edilmek isteniyor.

Ancak Alsancak'ta su sıkıntısına rağmen havuzlu villaların çokluğu, en ilginç ayrıntılardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

Devlet katkısı yetersiz

Alsancak Belediye Başkanı Dr. Yücel Atakara, 2006 nüfus sayımına göre 5 bin 156, oysa fiili duruma göre daha "kalabalık" bir nüfusa hizmet verdiklerini belirterek, "4 bin su sayacı abonesi var. 4 binin üzerinde de konut. Son olarak Yeşiltepe, Ilgaz, İncesu ve Malatya da bize bağlandı. Bu da 350 nüfus demektir. Bu nüfusa 90 personelle hizmet veriyoruz" dedi.

Diğer belediye başkanları gibi Atakara da devlet katkısının yetersizliğinden şikayetçi. "Ayda 200 milyarlık devlet katkısı alıyoruz, bunun 75'ini yine devlete veriyoruz" diyen Yücel Atakara, ihtiyat sandığı ve sigortalara olan geçmiş borçları kapattıklarını ve hesapları güncellediklerini kaydetti. Yücel Atakara, sadece seçim döneminde yatıramadıkları 2-3 aylık sigorta primlerinin sorun yarattığını belirtmeden de geçemedi.

"Vergi vermeyi öğrenemedik"

Yücel Atakara, "turistik bir yörede belediye başkanlığı yapmanın mutlaka avantajları var" sözlerine, itirazları oldu. Atakara, şöyle konuştu:

"Bölgemiz turistik bir bölge. Büyük otellerin yanı sıra butik oteller de var. Belediye sınırlarımız içerisinde irili ufaklı 23 otel bulunuyor. Biri son olarak faaliyetlerini durdurdu. Yatak kapasitelerine baktığımız zaman 2 bin 100 yatak görüyoruz. Ancak buradan yeterli vergileri alamıyoruz. Devletin yasaları otelleri koruyor. Yatak sayısı üzerinden belediyelere vergi verilir ancak bu da beyana dayalı olduğu için adam gerçek rakamlar üzerinden vergi vermiyor. Ne yazık ki bu ülkede vergi vermeyi öğrenemedik. Düşünün yatak başına 1-2 TL gibi komik vergiler alıyoruz. Adamlar her gün bir çöp arabası ister. Bunun için ben 3 kişi çalıştırırım. Çöpünü almasam belediye hizmet vermez diyecekler. Aslında bu işin astarı yüzünden pahalı. Oteller, bizim için altın yumurtlayan tavuk değil".

"En büyük sıkıntı işsizlik"

Alsancak Belediye Başkanı'na göre yörede en büyük sıkıntı işsizlik.

"İşsizliğin büyük sorun olduğunu 2002'de görmüştüm. 2004'teki Annan Planı sürecinde biraz rahatlama olmuştu. Şimdi işsizlik yine büyük sorun" sözleriyle sıkıntısını anlatan Atakara, "Adam ille de devlet işi ister, özeli tercih etmez. Ama biz istihdamlarda yine de dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Geldiğimde 90 çalışan vardı, şimdi de 90'dır" dedi.

Tahsilatlarda büyük düşük var

Yücel Atakara, görevi devraldığında belediyenin hiçbir kaydının bulunmadığını, "ben de çizgiyi çektim, başladım. Sayıştay da bana doğruyu yap yeter" diyerek yola koyulduğunu ifade ederek, Annan Planı sürecinde yaşanan inşaat patlamasından dolayı belediyenin kasasına çok büyük akış yaşandığını anımsattı.

"Günde 15-20 milyarlık vergi toplardık. Şimdi günde en fazla 5 milyar alabiliyoruz" diyen Atakara, tahsilatın, ekonomideki kriz yüzünden epeyce düştüğünü söyledi.

Yabancılar pansiyonculuk yapıyor

Belediye Başkanı Atakara, Alsancak'ta 2 bin-2 bin 500 yabancı yaşadığını ancak onların da bir yolunu bularak evlerini pansiyon olarak kiraladıklarını, bundan da belediyelerin hiçbir şekilde yararlanmadığını söyledi.

Yabancıların evlerini eşe-dosta internetten kiraladıklarını anlatan Yücel Atakara, otellerin de bu durumdan şikayetçi olduğunu kaydetti.

CTP'li üyeler muhalefet olsun diye…

Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara, belediye meclisi toplantılarında CTP'li üyelerin "sırf muhalefet" olsun diye bir yaklaşım sergilediklerini savunurken de "Sıkıntı yaşadığım dönemler oluyor. Belediye meclisinde 4 UBP'li, 4 de CTP'li üye var. CTP'liler muhalefet yapmak için bana hesap soruyorlar isyankar bir şekilde.." ifadelerini kullandı.

Ancak geçmiş dönemde en büyük muhalefeti UBP'li meclis üyelerinden gördüğüne dikkat çeken Atakara, "Neden? Çünkü aday olmak istiyorlardı. CTP'lilerle birlik oldular. Niye, menfaat yüzünden…" diye de suçlamalarda bulundu.

Yücel Atakara, belediye meclisine seçilecek üyeler için bazı kriterler aranmasını da isteyerek, o zaman kalitenin artacağına olan inancını seslendirdi.

Mare Monte artık halk plajı

Yücel Atakara, hep sorunları ile gündeme gelen Mare Monte Plajı'nı de tüm sorunlara rağmen halk plajına döndürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Kıyı şeridinden merdivenler yaparak vatandaşı denizle buluşturduklarını belirten Atakara, şimdi halkın plajı ücretsiz kullandığını kaydetti ve herkesin de bundan çok memnun olduğunu ekledi.

Asfalt çalışmalarına da hız verdiklerini anlatan Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara, bu yıl TC Yardım Heyeti'nden aldıkları 150 milyarlık altyapı katkısı ile Denizkızı bölgesine asfalt, drenaj ve kaldırım yapacaklarını bildirdi.

Küçük ama güzel…

Alsancak'ta çok küçük ama güneş enerjisi ile çalıştığı için oldukça ilginç bir de park var. Parktaki aydınlatma ve sulama güneş enerjisinden sağlanıyor.

Parkta, fazla su istemeyen bitki çeşitleri bulunuyor. Mersin, alıç, defne ve yeni yeni boy vermeye başlayan zeytin fidanları eco parkı süslüyor.

1- Hasan Yağız (İşletmeci):
"Mare Monte restoranını yıllarca çalıştıran birisiyim. Belediyenin icraatlarından açıkçası memnun değilim. Girne ile Lapta arasında bir kasaba olarak kaldık. Yatırım ve icraat pek yok. Kanalizasyon yok, proje yok. Sayın başkandan gelecekle ilgili projeler bekliyoruz. Sadece personel istihdam etmekle olmaz. İşe alımlarda da partizanlık var".

2- Birgütay Mustafa (Emekli):

"Belediyenin hizmetlerinden memnunum. Her şey tamamdır. Temizlik güzel, yollarımız yapıldı, sularımız akıyor. Başkanımız halkla iç içe biridir. Eskiden de şimdi de halka bedava bakıyor. Şikayet eden çıkarsa doğru yapmaz. Alsancak'ı bu adam düzeltti".

3- Serdal Yeşilhat (Restoran sahibi):

"Belediyenin hizmetleri iyi gidiyor. Yatırımlardan da memnunuz. Sadece trafikle ilgili başkandan bazı taleplerimiz olacak. Yollara kasis ve rampa istiyoruz. Kazaların bu denli arttığı ülkede, trafikle ilgili bu önlemler de alınırsa iyi olur".

Kıbrıs Gazetesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.