LAPTA
okuma süresi: 7 dak.

Kuzey Kıbrıs Lapta Turizm Festivali dün akşam başladı

Kuzey Kıbrıs Lapta Turizm Festivali dün akşam başladı

Lapta Belediyesi'nin, "Lapta'nın tarihi, doğası, sosyo kültürel yaşamı ve bölgenin turistik tanıtımına katkı yapma amacıyla" düzenlemekte olduğu Kuzey Kıbrıs Lapta Turizm Festivali dün akşam başladı.

Yayın Tarihi: 20/06/14 12:53
okuma süresi: 7 dak.
Kuzey Kıbrıs Lapta Turizm Festivali dün akşam başladı
A- A A+

Bu yıl 7'cisi düzenlenen festival birçok eğlence, yarışma ve konserlere ev sahipliği yapacak.

Dört gün sürecek festivalde Türkiye, Şili, Sırbistan ve Rusya gelen konuk ekipler yanında yerli gruplar gösteriler sunacak.

Yerli ve yabancı konuk ekiplerin Lapta Oteller Bölgesi Chatoau Lambousa Otel önünden başlayarak festival alanına kortej yürüyüşüyle start alan festival, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun festivalin açılış kurdelesini kesmesiyle başladı.

Ardından stantlar gezildi, önce Kıbrıs Evi'nin açılışı, ardından 4'üncü Lapta Fotoğraf Sergisi'nin ödül töreni ile fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarının ardından ise Şili'den gelen halk dansları ekibi dans gösterisi sundu.

Festivalin ilk günü Kıbrıslı Türk Sanatçı Ziynet Sali'nin konseriyle tamamlandı.

Bu akşam Sultan Durusular ve orkestrası ile Haluk Levent konseriyle devam edecek festivalde yarın, Lapta Belediyesi Küçükler Halk Dansları Ekibi, Şili-Centro Cultural Kirqui Wayra, Sırbistan – KUD ''Buducnost'' Dobanovc Group, Türkiye – Tokat Folklör Araştırma Gençlik ve Kültür Derneği, Rusya –Russia, Krasnodar Sh. ''Kazachki – Kazachki Dance Group'' ve Lapta Belediyesi Büyükler Halk Dansları Ekibi'nin folklor gösterileri yer alacak.

7'inci Lapta Turizm Fesitvali 22 Haziran akşamı DJ Emel'in sahnesinin ardından Mustafa Ceceli konseri ile sona erecek.

Festivale, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Sibel Siber, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Büyükelçilik Yardım Heyeti'nden Turizm Müşaviri Bekir Karaduman, bazı belediye başkanı ve üst düzey yetkililerle yerli ve yabancılardan oluşan kalabalık bir izleyici grubu katıldı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı konuşmada, Lapta Belediyesi'nin düzenlediği turizm festivalinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, turizm alanında önemli bir yere sahip olan bölgenin gelişim içinde olduğunu kaydetti.

İnsanları bir araya getiren, birlikteliği pekiştiren, kültürel mirasın yaşatılmasını sağlaması yanında, daha birçok katkıları bulunan festivallerin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Eroğlu, festivallerin ülke geneli düzenlenmesine devam edilmesini istedi.

"Özgürce festival ve bayramlarımızı kutluyoruz. Bu bize, Mücahit Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye ile birlikte verdiği mücadelenin sonucu bahşettiği bir olay ne güzel" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, eskiden Lefkoşa'dan Lapta'ya gelebilmek meçhul iken, şimdi geç saatlere kadar gelip dönebiliyoruz" dedi. Eroğlu, eskide dönemlerde seyahat özgürlüğü bulunmayan Kıbrıs Türkü'nün bugün kendi devlet çatısı altında her türlü özgüvene sahip olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda sahip olunan devletin kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, bugünlere ulaşılmasında verilen mücadelenin unutulmaması gerektiğini; müzakere masasında ortaya çıkabilecek anlaşmanın; Kıbrıs Türkü'ne geçmişi yaşatmayacağı gibi, bugünün gerçeklerini de gözden kaçırmayacak kalıcı bir anlaşma olması gerektiğini söyledi.

Anavatan Türkiye'nin desteğini arkasına alarak bugünlere gelen Kıbrıs Türkü'nün, yarınlarda da aynı inanç, destek ve işbirliğiyle devam edeceğini kaydetti.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise ülke geneli düzenlenmekte olan festivallerin ülke insanının kendi gelenek, görenek ve kültürünü yaşatılması yanında, ülkeye gelen turistlerin ülke ile insanını daha yakından tanıması açısından önem taşıdığını belirterek, sözkonusu mirasın yaşatılması gerektiğini kaydetti.

"Ülkenin her köşesi bir başka güzel ama Lapta en güzel köşesi. Bir dünya mirası konumunda ve bu güzellik tüm dünya tarafından görülmesi ve tanınması gerekiyor" diyen Siber, bunun için Kıbrıs Türkü'nün üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.

Bir ülkenin gelişmişliği, kültür ve sanatının gelişmişliğiyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Sibel Siber, bu konuda çok çalışmak gerektiğine vurgu yaptı.

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da konuşmasında, doğal güzellik, kültürel doku ve turistik tesisleriyle turist alabilecek altyapı bulunan Lapta'da, turizm alanında festival düzenlenmesini anlamlı bulduğunu belirterek, bu kapsamda festival düzenleyen belediyeyi kutladı.

Kuzey Kıbrıs'ta turizmin artık belli bir aşamaya geldiğini ve ülkeyi yılda 800 bin turistin ziyaret ettiğini belirten Bütyükelçi Akça, öğrenci ile asker ailelerinin bunun dışında olduğunu kaydetti.

Bölgede turizm altyapısına yönelik yapılmakta olan projeler, düzenlenmekte olan festivaller, atıl durumdaki turistik tesislerin devreye girmeye başlaması, bunun yanında çevre ve doğal güzelliklerin korunması Lapta'yı yeniden turizmde eski günlerine döndüreceğine inanç belirten Büyükelçi Akça, beldenin turizmde hak ettiği yere gelmesine katkı koymaya devam edeceklerini vurguladı.

NAMSOY

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy da yaptığı konuşmada, festivalin yedincisini gerçekleştirmenin onurunu yaşadıklarını belirterek, festivalin özelde Lapta halkı, genelde ise tüm ülkenin sosyal, kültürel ve sportif yaşamına güzel bir dokunuş olacağını söyledi.

Bölgede turizmle ilgili olumsuzlukların yavaş yavaş aşılmaya başlanmasıyla Lapta'nın yeniden bir cazibe merkezi haline geleceğine inandıklarını ve bu kapsamda ilk etapta Lapta sahiline yürüyüş yolu kazandırdıklarını ifade eden Namsoy, sözkonusu projeye 60 dönümlük alan üzerinde sosyal yaşam merkezi ilave edeceklerini vurguladı.

Namsoy, Lapta'yı geleceğe taşımak adına bölge okulları, sivil toplum örgütleri, turistik tesis sahipleri ve gönüllülerle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini de söyledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.