LAPTA
okuma süresi: 8 dak.

"Otel ve marina projesinin de oldubittiye getirilmemesi için mücadele edeceğim"

Lapta Belediyesi Meclis Üyesi Efendi'den 'Otel ve Marina Projesi'ne eleştiri...

Lapta Sahil Yolu üzerinde Bakanlar Kurulu kararı ile Lapta Belediyesi'nin kullanımına verilen 30 dönümlük arazide yapılması planlanan otel ve marina projesi belediye meclisinde tartışmalara neden oldu.

Yayın Tarihi: 09/08/17 11:00
okuma süresi: 8 dak.
Lapta Belediyesi Meclis Üyesi Efendi'den 'Otel ve Marina Projesi'ne eleştiri...
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Lapta Sahil Yolu üzerinde Bakanlar Kurulu kararı ile Lapta Belediyesi'nin kullanımına verilen 30 dönümlük arazide yapılması planlanan otel ve marina projesi belediye meclisinde tartışmalara neden oldu.

Lapta Belediyesi'nin CTP'li Meclis Üyesi ve Avukat Emre Efendi, belediye meclisinde tartışılan ve yapılması planlanan proje için çıkılacak ihale sözleşmesinde kamuoyu yararı çerçevesinde eksiklikler olması nedeniyle ihaleye çıkılmadan önce şartnameye bazı hususlar eklenmesi gerektiğini ve İyi İdare Yasası çerçevesinde toplantı yapılması gerektiğini belirtti.

Yapılması planlanan otel ve marina projesine karşı olmadığını ancak sözleşme şartnamesindeki eksiklikler nedeniyle doğacak sorunların önüne geçilmesi amacıyla bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydeden Efendi, sözleşmede yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına ihaleyi alan şirkete kiralanacak olan arazi için yaklaşık olarak asgari 2 milyon sterlin peşinat ve yıllık olarak asgari 18 bin sterlin kira bedeli ödenmesi gerektiği şeklinde hususlar olduğunu ve bu hususlar konusunda akıllarda soru işareti olduğunu söyledi.

Hayata geçirilecek proje kapsamında halkın hakkı olan denize ulaşımının engellenmemesi gerektiğini de ifade eden Efendi, şartnamenin bu hususun dikkate alınması kapsamında düzenlenmesi gerektiğini kaydederek, İyi İdare Yasası kapsamında toplantı yapılmasını talep ettiğini de söyledi. Talep ettiği toplantının sözleşme imzalanmadan önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Efendi, halkın görüş ve taleplerinin alınması gerektiğini belirterek, söz konusu arazinin yıllar önce aynı yöntemle kiralanan Sun-Set gibi atıl durumda kalmaması için ve oldubittiye getirilmemesi için mücadele edeceğini söyledi.

Lapta Belediyesi'nin CTP'li Meclis Üyesi ve Avukat Emre Efendi, hayata geçirilecek proje hakkında Kıbrıs Postası'na bilgi vererek, söz konusu projenin ihale sözleşmesinde halkın ve belediyenin yararına olacak bazı hususların atlandığını ve Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy'a kamuoyu yararı için sözleşme şartnamesinde bulunması gereken noktaları söylemesine rağmen dikkate alınmadığını kaydetti.

"EKSİKLİKLERİ NAMSOY'A İLETTİM ANCAK YİNE DE İHALEYE ÇIKILDI"

Lapta Belediyesi'nin CTP'li Meclis Üyesi ve Avukat Emre Efendi, Kasım 2016'da Bakanlar Kurulu kararı ile Lapta Sahil Yolu'nda Lapta Belediyesi'nin kullanımına verilen 30 dönümlük arazide yapılması planlanan otel ve marina için ihaleye çıkılmadan önce Lapta Belediye Meclisi'nde yapılan bilgilendirme toplantısında Belediye Başkanı Fuat Namsoy'un belediye meclis üyelerini bilgilendirdiğini ve sözleşme şartnamesinde yer alan hususları yazılı şekilde üyelerin bilgisine sunduğunu söyledi. Verilen bilgiler ışığında belediye meclis üyelerinin fikirlerini sunduğunu ve kendisinin de konu hakkında görüşlerini sunarak dikkat edilmesi gereken noktaları Namsoy'a ilettiğini kaydeden Efendi, "Sözleşme şartnamesinde belediyenin ve kamuoyunun yararına olacak bazı şartlar eksikti. Bunu Başkan Namsoy'a ilettim ve yapılan toplantıda ihaleye böylesi bir şartname ile çıkılmasının doğru olmadığını, eksikliklerin giderilmesinin ardından ihale sürecinin başlaması gerektiğini bildirdim. Gerekçelerimi sunup ihalenin ertelenmesi gerektiğini söyledim ancak uygun görülmedi. Meclis'te ihaleye çıkılması konusunda oylama yapıldı ben oy kullanmadım. Geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkıldığını öğrendim ancak ihale şartnamesinde belirttiğim hususlarda herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi verilmedi. Önümüzdeki günlerde sözleşme elimize ulaşacak, ancak herhangi bir değişiklik yapıldığını sanmıyorum" şeklinde konuştu.

"PROJE KARŞI DEĞİLİM ANCAK ŞARTLAR KAMUOYU YARARINA GÖRE DÜZENLENMELİ"

Yapılması planlanan otel ve marina projesine karşı olmadığını ancak sözleşme şartnamesindeki eksiklikler nedeniyle doğacak sorunların önüne geçilmesi amacıyla bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydeden Efendi, sözleşmede yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına ihaleyi alan şirkete kiralanacak olan arazi için yaklaşık olarak asgari 2 milyon sterlin peşinat ve yıllık olarak asgari 18 bin sterlin kira bedeli ödenmesi gerektiği şeklinde hususlar olduğunu söyledi. Sözleşmede yer alan şartların ve miktarların neye göre belirlendiğinin açıklanmadığını ve yaklaşık olarak 2 milyon sterlin değerinde belirlenen peşinatın neden yıllara bölünerek, belediyenin gelir kaynağının yıllık olarak sağlanmadığı konusunda soru işaretleri olduğunu ifade eden Efendi, "49 yıl çok uzun bir süre. Bu nedenle sözleşmede, 49 yılsonunda otel ve marinayı işletecek olan şirketin işletmeyi nasıl teslim edeceği konusunun açıkça belirtilmesi gerekir. Bu kapsamda sözleşmeye 'açılış yapıldığı şekliyle devredilecek' gibi belediyenin lehine olacak bir madde eklenmeli. Bunu dışında ödenecek peşinat ve yıllık kira bedelinin belirlenmesi için bir fizibilite raporu çıkarılmalı, ancak sözleşme şartnamesinde peşinat 2 milyon sterlin kira bedeli ise 18 bin sterlin şeklinde belirlendi ve neye göre belirlendiği açıklanmadı. Bir diğer nokta ise 2 milyon sterlin şeklinde peşinat istenmesi yerine, bu miktarın yıllara bölünerek ödenmesi belediyenin sürekli olarak maddi gelir kaynağı elde etmesini sağlayacaktı. Bu kira bedelinin peşinat olarak istenmesi, akıllara 10 ay sonra yapılacak olan belediye seçimlerine Namsoy'un rahatlamış olarak girmesini sağlamak adına talep edildiğini getiriyor" dedi.

"MARİNA VE OTEL YAPIMI 44 AYDA TAMAMLANACAK"

Sözleşme şartnamesinde belirlenen hususlara göre otel ve marina projesi kapsamında ihaleyi kazanan şirketin belediyeye ait olan sosyal yaşam alanlarını genişletmesi gerektiğini belirten Efendi, imzalanacak olan sözleşmede ihaleyi alan şirketin belediyeye ait sosyal yaşam alanlarını 18 ayda, marina ve oteli ise 44 ayda bitirmesi gerektiğinin öngörüldüğü açıkladı.

"İYİ İDARE YASASI KAPSAMINDA TOPLANTI YAPILMALI"

Hayata geçirilecek proje kapsamında halkın hakkı olan denize ulaşımının engellenmemesi gerektiğini de ifade eden Efendi, şartnamenin bu hususun dikkate alınması kapsamında düzenlenmesi gerektiğini kaydederek, İyi İdare Yasası kapsamında toplantı yapılmasını talep ettiğini de söyledi. Talep ettiği toplantının 'Teleferik Projesi'nde olduğu gibi çok geç kalınmaması için sözleşme imzalanmadan önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Efendi, halkın görüş ve taleplerinin alınması gerektiğini de ifade ederek, söz konusu arazinin yıllar önce aynı yöntemle kiralanan Sun-Set gibi atıl durumda kalmaması için ve oldubittiye getirilmemesi için mücadele edeceğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.