TATLISU
okuma süresi: 4 dak.

Tatlısu'nun doğusunda biriken çöpler, çevreye ciddi zarar veriyor

Tatlısu'nun doğusunda biriken çöpler, çevreye ciddi zarar veriyor

Tatlısu'nun doğusunda biriken çöpler, çevreye ciddi zarar veriyor.

Yayın Tarihi: 01/09/13 10:51
okuma süresi: 4 dak.
Tatlısu'nun doğusunda biriken çöpler, çevreye ciddi zarar veriyor
A- A A+

YAKLAŞIK 70 TANE DAHA VAR

Tatlısu'da, 2000'li yılların ortasında artan inşaatlaşma ve beraberinde getirdiği nüfusun ürettiği tüm katı atıklar, köyün 100 metre doğusunda, bir dere yamacında bulunan çöplüğe dökülüyor. Ülke genelinde sayıları yaklaşık 70 civarında olan bu tür çöplükler için çözüm üretilmesi bekleniyor

Tatlısu'nun doğusunda bulunan çöplük, özellikle 2000'li yılların ortasında artan inşaatlaşmanın ardından bölgede nüfusun artmasıyla daha da büyüdü.

Girne'de ikamet eden ancak hafta sonlarını Tatlısu'daki evinde geçiren Timuçin Karacamert, manzaranın Tatlısu için hiç de iyi bir görüntü olmadığını, özellikle kış ayalarında rüzgarın da etkisiyle ormanın plastik poşetle dolduğunu söyledi.

Karacamert, köyün yaklaşık 100 metre doğusunda bir dere yamacına boşaltılan çöplerin, yağmur sularıyla birlikte devletin yaptırdığı baraja doğru aktığını anlattı.

"Benim çıkardığım çöpler da oraya atılır. Bazen çöpleri toplayıp Girne'ye götürmek isterim. Çöplerin döküldüğü bölgede yürüyüşler yaparım ve diğer insanların rahatsız olduklarını söyleyebilirim" diye konuşan Karacamert, bu yıl görüntünün çok daha kötü olduğunu, arttığını belirtti.

"25-30 senedir orası kullanılıyor"

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ise bölgenin, Tatlısu'nun çöplüğü olduğunu söyledi. "25-30 senedir orası kullanılır. Her yıl gerekli tedbirler alınır. Genellikle gömülür. Çöp alanı oluşturulurken, en uygun yer orasıydı" diyen Orçan, bölgenin hem bulunduğu alan itibarıyla gözle görülmediğini, koku yaymadığını hem de yer altı sularına karışmadığını anlattı.

"Daha uygun yer yok" diyen Orçan, Mağusa'daki çöp toplama merkezine Tatlısu'nun çöplerini transfer etmenin hem teknik hem de maliyet açısından imkansız olduğunu kaydetti.

Güngör projesi altında bölgeye çöp toplama yeri oluşturulması için talepte bulunduklarını söyleyen Orçan, bu taleplerinin henüz yerine getirilmediğini ifade etti.

"Konut ve işyeri sayısı arttı"

Tatlısu Belediyesi, köyün yanı sora Yalı Mahallesi, Aktuç Mahallesi ve Küçükerenköy Mahallesi'nden sorumlu. Özellikle 2004'ten sonra yaşanan inşaat patlaması nedeniyle bölgede hem konut hem de işyeri sayısının arttığını kaydeden Tatlısu belediye başkanı,"Çöplük nedeniyle kimsenin rahatsız olmadığını vurguladı. Orçan, konu hakkında şikayette bulunan kişinin art niyetli olduğunu söyledi.

Uygunluğu denetlenecek

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, belediyelere ceza kestiklerini ancak oluşturulan çöplüğün uygun olup olmadıklarını değerlendireceklerini söyledi. Konuyu daire içerisindeki görevlilere aktaracağını belirten Ünlüsoyer, Güngör Katı Atık Depolama Merkezi ile ilgili gerekli projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ünlüsoyer'in verdiği bilgiye göre, ülke genelinde Tatlısu'dakine benzeyen 70'e yakın çöplük olduğunu ifade etti.

Osman Kalfaoğlu - Kıbrıs Gazetesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.