GEÇİTKALE
okuma süresi: 4 dak.

İncirli Mağara ziyaretçilerini bekliyor

İncirli Mağara ziyaretçilerini bekliyor

Geçitkale Belediyesi bünyesinde, Çarşamba günleri dışında hizmet veren İncirli Mağara yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmeye devam ediyor.

Yayın Tarihi: 13/02/13 08:45
okuma süresi: 4 dak.
İncirli Mağara ziyaretçilerini bekliyor
A- A A+

Belediye tarafından İncirli Mağara'da sürekli olarak görevlendirilen turist rehberi ise ziyaretçilere mağara hakkında bilgi verirken, mağara hakkında broşürler de girişten temin edilebiliyor. Mağara KKTC'de bulunan tek alçı taşı mağarası olmasıyla dikkat çekerken, uzmanlar bu güne kadar Türkiye'de böylesi bir mağaranın keşfedilmediğinin altını çiziyor.

TOPLAM UZUNLUK 311 METRE

Çınarlı Köyü'nün 2 km güney doğusunda bulunan İncirli Mağara, Pliyosen yüzeyinin hemen altında, 239 m giriş ağzı bulunan Kıbrıs adasının jeolojik en önemli mağarasıdır. İncirli Mağara, Kuaterner röliyef sisteminin karakteristik bir şeklidir. Mağara ismini mağaranın girişimde bulunan incir ağacından alıyor. Toplam uzunluğu 311 m olan mağara'nın günümüzde yalnızca 70 metresi ışıklandırılmış olarak ziyaretçilere açıktır.

Jips tabakası oluşum yaşı 5 milyon yıl, yatağın bugünkü aşamaya kadar geçirdiği yapısal evrim 1,5–2 milyon yıl, mağara oluşumu ise 150–200 bin yıl arası bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir. Jipslerin (alçıtaşı) litolojik özellikleri ve birbirini kesen yoğun çatlakları nedeniyle mağaranın kancalı ve kafesli bir yapısı vardır. Özellikle son bölümleri labirentler şeklinde birbirine bağlanan galeri ve koridorlardan oluşmuştur. Genişliği 1 – 7 m, tavan yüksekliği 0,5 – 6 metreler arasında değişen İncirli Mağarası'nın son noktası, 0 m kabul edilen girişe göre -14 metrede (en derin nokta) yer alır.

Buna karşılık güneydoğuda bulunan galerinin yüksekliği ise 2 metredir. Yoğun olarak sarkıt, dikit, sütun, örtü, duvar damar taşları ve karnabahar benzeri şekillerden oluşan kimyasal çökeleklerle kaplı olan İncirli Mağara gelişimini tamamlamış geçit konumlu fosil bir mağaradır. Girişi çökmeler sonucu sonradan açılan mağaranın son bölümü tavandan düşmüş bloklarla kapanmıştır.

TEK ALÇITAŞI MAĞARASI

İncirli Mağara, KKTC alanı içerisinde bilinen tek alçıtaşı mağarasıdır. Mağara'nın sadece batı yönünden girişi mevcut olup, ağzı bir insanın eğilerek girebileceği yüksekliktedir.
Jips erimeye son derece uygun bir kayaçtır. Bu yüzden jips morfolojisine ait olan şekiller çok hızlı bir şekilde oluşurken aynı zamanda çok hızlı bir şekilde de tahrip olmaktadır. Ayrıca KKTC'ye oranla daha geniş bir jips yayılımına sahip olan Türkiye'de şimdiye kadar, bazı küçük tüneller dışında, böylesi jips mağarasına rastlanmamıştır. Bu nedenle İncirli Mağara, mağara bilimi açısından da çok önemli bir yere sahiptir.

MAĞARA'NIN KEŞFİ

Mağaranın nasıl keşfedildiği konusunda Çınarlı'da konuşulan yaygın söylentiye göre mağaranın güneyinde bulunan meyce bahçesinde meyve çalan iki arkadaş hırsız, mağara kapısındaki incir ağacının altında alşam olmasını beklerken çaldıkları narlardan birinin mağaranın ağzından içeriye düşürürler. İçeriye düşen narı almak için mağaranın içine giren hırsızlar gördükleri manzarayı köye gelir ve anlatırlar. Bunun üzerine köylüler mağaranın varlığından haberdar olurlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.