BEYARMUDU
okuma süresi: 5 dak.

Beyarmudu'nda meydana gelen gıda zehirlenmeleri araştırılıyor

Beyarmudu'nda meydana gelen gıda zehirlenmeleri araştırılıyor

Lokanta, restoran ve benzeri mekânların yanı sıra evlerde gıda zehirlenmesi olaylarının engellenmesine yönelik ikazlarda bulunan Sağlık Bakanlığı, restoran, lokanta veya döner salonlarının tüketiciye sundukları et ve ev ürünlerini mutlaka iyi pişirilip servis etmelerine de dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 12/08/14 06:00
okuma süresi: 5 dak.
Beyarmudu'nda meydana gelen gıda zehirlenmeleri araştırılıyor
A- A A+

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz Cumartesi akşamı, Beyarmudu köyünde bir düğünde ikram edilen et dönerlerden dolayı gıda zehirlenmesi belirtileri görülen bazı yurttaşlara, dün itibarıyla Gazimağusa Devlet Hastanesi ve Akdoğan Sağlık Merkezinde tedavi uygulanmaya başlandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, söz konusu zehirlenmeden dolayı 10 Ağustos 2014 Pazar sabahından itibaren, Mağusa Devlet Hastanesine müracaat eden 41 hastadan 17'sinin yatırılarak tedavi altına alındığı, 24 kişinin de ayakta tedavi uygulanıp taburcu edildiği belirtildi.

Kriz komitesi oluşturuldu…

Hasta sayısının artması üzerine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür başkanlığında 'Kriz Komitesi' oluşturduğunun da belirtildiği açıklamada, Mağusa Devlet Hastanesi ve Akdoğan Sağlık Merkezi'nde hekim, hemşire ve Sıhhiye Müfettişlerinden oluşan bir sağlık ekibinin görevlendirildiği aktarıldı.

Sağlık ekibi Beyarmudu'nda gıda zehirlenmesi görülen hastaları muayene etti…

Sağlık ekibinin, Beyarmudu köyüne giderek, hastaları yerinde muayene ettiğinin de kaydedildiği açıklamada, "Beyarmudu'nda 42 hasta sağlık ekibine müracaat etti. Bunların 41'ine enjeksiyon ve reçete ile ayakta tedavi uygulanıp taburcu edildi. Diğer 1 hastaysa, Akdoğan Sağlık Merkezi'nde yatılı olarak tedavi edildi" dendi.

Akdoğan Sağlık Merkezi'nde de zehirlenen hastalar tedavi edildi…

Açıklamada söz konusu gıda zehirlenmesi olayından dolayı Akdoğan Sağlık Merkezi'nde oluşturulan sağlık ekibinin, müracaat eden 18 hastayı muayene ettiği ve bunlardan 8 kişinin yatırılarak, 10 kişinin de ayakta tedavi ile taburcu edildiğinin altı çizildi.

Olay hakkında araştırma ve incelemeler devam ediyor…

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğüne bağlı Gazimağusa Sıhhiye Dairesi'nde görevli Sıhhiye Müfettişlerinin dün itibari ile bölgede ilgili yerlerde araştırma ve incelemeler yaptığı ve bu incelemelerin titizlikle devam ettiği de kaydedildi.

Bakanlık açıklamasının sonunda, bu tür üzücü gıda zehirlenmesi olaylarının engellenmesi için toplu tüketim yerleri ve evlerimizde uyulması için bazı uyarılarda da bulundu.

Soğuk zincir kırılmamalı…

Son günlerde hava sıcaklığının yüksek seyrettiği ülkemizde, özellikle riskli gıdalar olarak bilinen et ve ürünleri, süt ve ürünleriyle donmuş gıdaların soğuk zincir kırılmadan yani + 4 derecede veya donmuş olanların ise -18 derecede taşınıp saklanması gerekmektedir.

Marketten alınan bu tür ürünlerin taşınması sırasında +4 derece ya da -18 derece ortamın sağlanamadığı koşullarda söz konusu ürünlerin alışverişin sonunda dolaptan alınması ve bir saatten az bir sürede eve götürülüp pişirilmesi gerekmektedir.

Dondurulmuş gıdaların çözdürülmesi…

Bunun yan ısıra dondurulmuş olan ürünlerin pişirilmeden önce çözdürülmesi işlemi, kesinlikle + 4 derece buzdolabında yapılmalıdır. Oda sıcaklığında veya bekleyen suda çözdürme yapılmamalıdır. – 18 dereceden alınıp, + 4 dereceden çözdürülen gıdalar tekrar dondurulmamalı, tüketilmelidir.

Pişmiş gıdaların dolaba kaldırılması…

Pişmiş gıdalar ise oda sıcaklığında 1 saatten fazla tutulduğu takdirde kesinlikle tüketilmemeli, imha edilmelidir. Pişmiş gıdaların dolaba kaldırılma sıcaklığına erişmesi için geçen süreyi kısaltmak amacıyla buz banyoları kullanılabilir. Buzlu suya oturtulan gıda kapları, bir saati aşmadan + 4 dereceye konulacak sıcaklığa ulaştırılabilir.

Et ürünleri iyi pişirilmeli…

Restoran, Lokanta ve benzeri işletmeler, tüketiciye sundukları döner ve benzeri et ürünlerini mutlaka iyi pişirilip servis edilmelidir.

Tüm bu koşulların sağlanmasının gerekliliğiyse, gıdalarda bulunması muhtemel mikroorganizmaların çoğalabileceği veya toksin oluşturabileceği ortamı engelleyerek gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmelidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.