DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan gölet açıklaması

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan gölet açıklaması

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Hakan Oran, Türkiye'den KKTC'ye su getirme projesi ve projenin parçası olan, Güzelyurt-Lefke bölgesine yapılması planlanan gölet inşaatlarıyla ilgili açıklama yaparak, gerek çevresel gerekse suyun kullanımı ile ilgili endişelerin kendilerine ulaştığını belirtti ve endişeleri giderecek gerekli çalışmaların yapılmakta olduğunu kaydetti.

Yayın Tarihi: 04/02/14 17:33
okuma süresi: 5 dak.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan gölet açıklaması
A- A A+

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Hakan Oran, yazılı açıklamasında, Türkiye'den KKTC ye su getirme projesinin, dünya için bir örnek proje olması yanında Ortadoğudaki enerji ve su ve buna bağlı farklı siyasi politikalardaki stratejik dengeleri değiştirmesi ve yalnız KKTC'nin değil tüm Kıbrıs'ın su ve enerji ihtiyaçları için de yadsınamaz bir öneme haiz olduğunu ifade etti.

Proje ile ilgili Türkiye ayağındaki faaliyetler ve KKTC ayağındaki faaliyetlerin büyük bir hızla sürdüğünü dile getiren Oran, şunları aktardı:

"Bu amaca yönelik birçok çalışma yanında suyun kontrolü ve denetimini sağlayacak yeni su yasası üzerindeki çalışmalarda Bakanlığımız bünyesinde devam etmektedir.

Proje bünyesinde yapılmaya başlanan su isale hatları yanında Güzelyurt bölgesinde KKTC'de üretimin merkezi olan Lefke , Yedidalga, Yeşilırmak, Doğancı ,Yeşilyurt, Gaziveren ve bu güzergah üzerindeki diğer üretimle alakalı yerlerin var olan üretimlerini de artırmak adına su ihtiyacını karşılmak için göletler yapılması düşünülüyor.

Türkiye'den su getirme projesinin de bir parçası olan ve yukarıda isimlerini verdiğimiz yerler ile bu bölgeler içindeki üretim noktalarının sulama suyu ihtiyacını karşılamak üretimi daha da artırmak üzere Lefke ve Yeşilırmağa Regülatör (Bariyer-Su yerin altında toplanacak) Kırkmil ve Yedidalgaya Gölet , Cengizköye Baraj yapılması planlanmış.

Tüm bölgenin var olan su ihtiyacını karşılamaya yönelik bu proje ilk olarak Yedidalga göletinin hayata geçmesi ile başlayacak. Tüm bu yatırımlarla yer altından ve yerüstünden akıp giden toplam 46.3 milyon metre küp suyun toplanarak kullanılması hedefleniyor. Türkiye'den getirilecek suyun sulama suyu için kullanılacak bölümünün Orta Mesarya ve Güzelyurt ovasında kullanılması düşünülürken bölgede inşa edilen göletlerde biriken sudan öncelik olarak Yeşilırmak Gaziveren arası bölge üreticisinin yeter derece de faydalanması esas alınacaktır."

"PAYLAŞIM ELZEM"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Hakan Oran, en iyi projeyi hayata geçirecek olsanız da yapılması planlananların halk ile yeterince paylaşılmasının elzem olduğunu ifade ederek, Bakanlığının misyonunun da bu yönde olduğunu belirtti.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Hakan Oran, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki günlerde bölge halkı yerinde de ziyaret edilerek bu konular hakkında kendileri ile de proje paylaşılacaktır fakat geçecek sürede spekülasyonlara fırsat verilmemesi anlamında basın yolu ilede bu aşamada kendilerine ön bilgi verilmesini bir görev biliyoruz.

Bu anlamda Türkiye'den KKTC'ye su getirme Projesinin bir parçası olan ve Güzelyurt Lefke bölgesine yapılması planlanan gölet inşaatları ile ilgili olarak gerek çevresel gerekse suyun kullanımı ile ilgili bölge halkının endişeleri bizlere ulaşmıştır. Bunlarla ilgili endişeleri giderecek gerekli çalışmalar da bu yönde yapılmaktadır.

Yıllarca ihmal edilmiş Güzelyurt Lefke bölgesinde planlanan bu yatırımların konunun su olması ve sağlayacağı faydaları yanında suyun depolanması ile alakalı gölet inşaatları ilede itici sektör olan inşaat sektörüne ve bu sektörden fayda sağlayan gıda sektöründen küçük esnafa kadar birçok kesimlere sağlayacağı katkı da düşünüldüğünde projenin önemi bir o kadar büyük olmaktadır.

Konunun bir başka önemli boyutu ise bölgenin gerçek anlamda sahiplenilmesine sağlayacağı fayda ile alakalıdır.
Konu göletlerin yapılacağı alanların büyük bir kısmı 2004 Annan planında Rum parça devletine bırakılması düşünülen bölgeler içerisinde idi. Bugün bu gölet inşaatlarının Annan planında verilmesi öngörülen bölgelerde yapılıyor olması da bir başka açıdan değerlendirilebilecek unsurdur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.