DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

Kaplumbağalara sahip çıkamadık

Kaplumbağalara sahip çıkamadık

Çizgili kaplumbağalar (Mauremys Rivulata) için önemli bir üreme ve yaşama alanı olan Asi Dere, türe yönelik hiçbir çalışma bulunmadığından, türün popülâsyonu tehdit altında…

Yayın Tarihi: 12/08/14 10:00
okuma süresi: 5 dak.
Kaplumbağalara sahip çıkamadık
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Biyolog Nazım Kaşot'un, Kıbrıs Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan ve Mauremys rivulata'nın biyolojisi ve ekolojisinin irdelendiği makalesi de türün karşı karşıya olduğu riskleri gözler önüne sererken, Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, koruma altında olan bu türü korumaya yönelik herhangi bir uygulama bulunmadığına dikkati çekti.

Asi Dere, çizgili kaplumbağalar için önemli bir üreme ve yaşama alanı olmakla beraber, türün popülâsyonu açısından da riskli bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Asi Dere önemli bir üreme alanı

Biyolog Nazım Kaşot'un, Kıbrıs Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan ve Mauremys rivulata'nın biyolojisi ve ekolojisinin irdelendiği makalesinde de, Asi Dere'nin, çizgili kaplumbağalar için önemli bir üreme bölgesi olduğu belirtilmiştir.

Kaşot: "Asi Dere'de kaplumbağa görmek imkansız olacak"

Kaşot, söz konusu makalesinde türün biyolojisi ve ekolojisini incelerken, bugüne kadar türe yönelik hiçbir çalışma yapılmadığı ve acil önlemler alınmaması halinde Asi Dere'de kaplumbağa görmenin imkânsız olacağı uyarısında bulunuluyor.

Nazım Kaşot'un konuyla ilgili makalesinden bazı satır başlıkları şöyle:

  • Çalışma bölgesinde tespit edilen açılmış yuva ve kırık yumurta örnekleri Asi Deresi'nin üreme bölgesi olduğunu kanıtlamıştır.

  • Yapılan su analizinde, PH değerinin 7,9 olduğu ve geçmişte yapılan analizlere oranla yükseldiği yani bazikleştiği ve koli form bakteri sayısının oldukça fazlalaştığı tespit edilmiştir. Bu durum da, derenin kirlendiğine dair önemli göstergelerden biri olmuştur.

  • Bitopa ilişkin iklim değerleri incelendiğinde türün haziran öncesinden başlayarak kış uykusundan uyandığı ve akti?eştiği belirlenmiştir. Türe yönelik yapılacak bundan sonraki çalışmalara haziran öncesinden başlamanın daha yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.

  • Bölgedeki çocuklar tarafından yumurtadan yeni çıkan yavruların toplanarak evlere götürüldüğü veya evcil hayvan dükkânlarına (petshop) satıldığı bilinmektedir. Bu durum karşısında, popülasyon tehdit altındadır ve ciddi bir tahribata maruz kalabileceği düşünülmektedir.

  • Flora ve Faunanın Korunması Emirnamesi 'ne göre koruma altında olan bu türün petshoplara satılmasının yanlış olduğu devlet basın ve yayın organları aracılığı ile duyurulmalı ve bunun önlenmesine yönelik bir takım tedbirler alınmalıdır. Geniş bir zaman sürecinde dereden kaplumbağa toplanması sorununa acil bir önlem alınmazsa Asi Dere'de kaplumbağa görmenin imkânsız olacağı maalesef acı bir gerçek olarak ortada durmaktadır. Derenin kirlenmesi sürekli fosseptik akıtılması sonucunda artmakta, bunun suya yansıması da PH değişikliği ve koliform bakterilerin sayısındaki artış şeklinde görülmektedir.

  • Kirlilik yanında, türü tehdit eden en önemli etkenlerden biri de kentleşmedir. Kentleşme, tam anlamıyla habitat degredasyonuna sebep olduğundan ilgili kurumlar tarafından dikkate alınmalı gereken önlemler alınmalıdır.

Sarpten: "Korumaya yönelik bir uygulama yok"

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten ise çizgili kaplumbağaların koruma altında olduğuna vurgu yaparak, "Endemik türde olan bu kaplumbağaların korunması, bu türe sahip çıkılması gerekir. Ancak korumaya yönelik bir uygulama yok" ifadelerini kullandı.

Ay Demet'ten de Asi Dere'ye

Öte yandan, Ay Demet'te ara bölgede kalan ve çizgili kaplumbağaların yaşam alanlarının, sivrisinekle mücadele edilecek diye doldurulması sonucunda kaplumbağaların büyük kısmı Kuzey'de bulunan Asi Dere'ye yol aldı ancak Asi Dere'de de kaplumbağaları bekleyen birçok tehlike var. Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları'na yoğun programından ötürü ulaşmamız mümkün olmazken, Dairenin türü korumaya yönelik herhangi bir çalışma yürütüp yürütmeyeceği ise merak konusu…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.