DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Kangurular 30 bin yıl önce yürüyordu

Kangurular 30 bin yıl önce yürüyordu

Yeni araştırmalar, zıplayarak hareket etmeleriyle bilinen kanguruların geçmişte bu özelliğe sahip olmadığını öne sürdü. Tersine, on binlerce yıl önce yaşayan dev kangurular yürümeyi tercih ediyordu.

Yayın Tarihi: 20/10/14 14:27
okuma süresi: 3 dak.
Kangurular 30 bin yıl önce yürüyordu
A- A A+

Amerikalı ve İspanyol biyologlar, nesli tükenen dev 'sthenurine' kanguruların zıplamadığını ancak sallana sallana yürüdüklerini belirtti. Ağırlıkları 240 kiloya kadar çıkan antik kangurular, kuyruklarını denge sağlamak için kullanıyordu.

PLOS ONE dergisinde yayımlanan araştırmada, sthenurine ve modern kanguruların kemiklerine ait istatistiksel ve biyo-mekanik analizler gerçekleştirildi. Araştırmada, birçok kanguru çeşidine ait 140 kanguru iskeleti üzerinde ölçümler yapıldı. Sonuçlar, sthenurine türünün arka bacak kemikleri bakımından modern kangurulardan fazlasıyla farklılaştığını gösterdi. Araştırmacılar, ağırlıkları da göz önüne alındığında, sthenurine kangurularının zıplamasının mümkün olmadığına karar verdi.

Araştırmada yer alan ABD'nin Brown Üniversitesi'nden Christine Janis, "Büyük bir hayvanın çok düşük hızda zıplamasını sağlayacak biyo-mekanik hareketleri yerine getirememesi, geriye başka alternatifler bırakıyor" yorumunda bulundu. Çok hızlı zıplayabilen modern kangurular, yavaşladıkları esnada kol ve bacaklarını da kullanırken, düzenli olarak kuyruklarından yardım alıyorlar. Kangurular birçok hareketi mümkün kılan belkemikleri, kuyrukları ve tüm vücut ağırlığını kaldırabilen kolları sayesinde esnek hareket edebilme kabiliyeti gösteriyor.

Sthenurine türünün ise modern akrabalarında yer alan özellikleri barındırmadığını belirten Janis, "Yürümedikleri sürece bu kadar cüsseli hale gelmiş olamazlar" ifadesini kullandı. Antik kanguruların yavaş bir şekilde iki ayak üzerinde yürüdüğü, her adımda vücut ağırlıklarını bir bacağa yükledikleri düşünülüyor. Günümüzde yürüdüğüne tanık olunan tek kanguru türü, ağaç kangurusu.

Antik kanguruların diş yapısı dahil olmak üzere başka farklılıkları da bulunduğunu belirten Janis, 'nesli tükenen canlıların modern günümüzdeki canlılara kıyasla içerdikleri farklılıkları kemikleri inceleyerek ortaya çıkarabildiklerini' belirtti. Elde edilen birçok bulguya rağmen, sthenurine kanguruların 30 bin yıl önce nasıl yok olduklarına dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Öne sürülen tahminler arasında, yavaş oldukları için insanlardan kaçamadıkları veya iklim değişikliklerine karşı yeterince hızlı göç edemedikleri yer alıyor.

Kaynak: Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.