DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 2 dak.

60 yıl sonra yeniden belirdi

60 yıl sonra yeniden belirdi

Afganistan'da 60 yıldır görülmeyen sivri dişli misk geyiği, ülkenin kuzeydoğusunda yeniden tespit edildi. Afganistan'a özgü Kaşmir misk geyiğinin 1948 yılında yok olduğu sanılıyordu.

Yayın Tarihi: 03/11/14 11:21
okuma süresi: 2 dak.
60 yıl sonra yeniden belirdi
A- A A+

Afganistan topraklarında en son 1948 yılında görülen misk geyiği, ülkenin kuzeydoğusunda yapılan keşif gezilerinde yeniden ortaya çıktı. Vahşi Doğayı Koruma Topluluğu (WSC), Kaşmir misk geyiğine ot ve dik kayalarlarla kaplı arazilerde en az beş defa rastlandığını açıkladı.

Oryx dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, gözlemlerde en az bir dişi, bir yavru ve bir tane de tek başına dolaşan dişi geyik görüldü. Geyiklerin bulunduğu arazinin bol ardıç ağacı ve orman gülü ile dolu olduğu ifade edildi.

Araştırmacılar, ürkekliğiyle bilinen geyiğin tespit edildikleri noktalarda uzun süre kalmadığını bu yüzden fotoğraflarının elde edilemediğini belirtti. Sivri dişleriyle dikkat çeken canlının Asya'da yaşadığı bilinen yedi türünden bir tanesi olan Kaşmir misk geyiğinin, 60 yıl önce yok olduğu sanılıyordu. Misk geyiği, yaşam alanlarının azalması ve kaçak avlanma nedeniyle bugün nesli tükenme tehdidi altında olan canlılardan bir tanesi.

Yüzyıllardır parfüm ve koku yapmanın yanı sıra ilaç üretiminde de kullanılan misk geyikleri, karaborsada son derece yüksek bir değere alıcı buluyor. Canlının yarım kilodan az gelen derisi 40 bin dolar civarında satılabiliyor.

WSC araştırmasında yer alan Peter Zahler, "Misk geyiği Afganistan'ın yaşayan hazinelerinden bir tanesi... Kar leoparı gibi misk geyikleri de Afganistan'ın doğal miraslarından bir tanesi. Yakın zamanda şartların bu canlıları daha iyi korumak için gelişeceğini umuyoruz" dedi. Otçul olan canlının sadece erkeklerinde yer alan dişler, çiftleşme döneminde yapılan kavgalarda öne çıkıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.