DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 2 dak.

Kıbrıs'ta nesli tükenmekte olan canlılar

Kıbrıs'ta nesli tükenmekte olan canlılar

Bugün 29 Aralık Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü! Yapısal düzenlemelerden, ve ticari kaygılar, kar hırsı ile yapılan insan faaliyetlerinden dolayı her geçen gün ekosistemimiz zarar görürken pek çok canlı da nesillerinin tükenmesi tehlikesiyle yüz yüze. İşte Kıbrıs'ın kuzeyinde var olan ve tükenmek üzere olan ile tükenen canlı türlerinden sadece bir kaçı:

Yayın Tarihi: 29/12/14 09:07
okuma süresi: 2 dak.
Kıbrıs'ta nesli tükenmekte olan canlılar
A- A A+
Hasan YIKICI - Kıbrıs Postası

Çizgili kaplumbağalar

Adanın tek Tatlısu kaplumbağasıdır. Yaşam alanı Lefkoşa'nın sınırları içinde kalan Kanlıdere'dir. Derenin sürekli olarak dozerlerle içinin kazılması nedeniyle göz göre göre nesilleri yok olmak üzeredir.

Tavşancıl

Tavşancıl denilen kartal türü Beşparmak Dağları'nda bulunan ve sadece 5-6 çift kalan kartal türüdür. Üreme alanı Beşparmaklar'dır. Doğaya atılan zehirli maddeler ve ilaçlar sonucunda ada üzerindeki nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Taşocakları üremelerini olumsuz etkilemektedir.

Kızıl Akbabalar

30 yıl önce Kıbrıs'ın kuzeyinde yaşayan kuş türü. İnsanların etkisi nedeniyle Kuzey'deki nesilleri tamamen tükendi.

Delphinium Cassey

Kıbrıs'ın kuzeyinde sadece 10-11 kök kalmıştır. Nesli tükenmekte olan bitki türleri listesinde kırmızı çizgidedir. Neslinin son örnekleri Selvili Tepe'de kalmıştır. Yasalara aykırı keçi besleme ve aşırı otlatmadan dolayı yok olma tehlikesiyle yüz yüzedir.

Akdeniz Fokları

Sadece 400 tane kaldı. Önemli yaşam alanları Akdeniz'dir. Özellikle kıyıların yerleşime açılmasıyla birlikte Akdeniz Foklarının üreme alanı olan mağaralar yok edilmeye başlanmıştır. Mersin, Akkuyu'ya kurulacak olan nükleer santralin soğutma işlemlerinde deniz suyunu kullanacak olması bölgede yaşayan pek çok deniz canlısı gibi nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları'nı da olumsuz etkileyecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.