DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Küresel ısınmayı tropik ormanlar önlüyor

Küresel ısınmayı tropik ormanlar önlüyor

NASA tarafından yapılan araştırma, tropikal ormanların sanılandan daha fazla karbondioksit temizlediğini gösterdi. Araştırmaya göre, atmosferdeki sera gazları arttıkça ağaçların karbondioksit temizleme oranı da artıyor.

Yayın Tarihi: 03/01/15 13:02
okuma süresi: 3 dak.
Küresel ısınmayı tropik ormanlar önlüyor
A- A A+

NASA'nın başını çektiği araştırma küresel ısınmanın önüne geçilmesi için tropikal ormanların çok büyük bir önem taşıdığını gözler önüne serdi. Araştırmalar, tüm ormanların bir yılda atmosferden temizlediği 2.5 milyar metrik ton karbondioksitin 1.4 milyar metrik tonunun tropikal ormanlar tarafından emildiğini gösterdi. Tropik ormanlar böylece Kanada, Sibirya ve diğer kutupaltı ormanların toplamından daha fazla karbondioksit temizledi.

Proceedings of National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan David Schimel, "Kuzey bölgelerindeki ormanların karbondioksit tutma oranı azalırken tropik ormanlarda artış olması iyi bir haber" ifadesini kullandı.

Ormanlar ve doğal bitki örtüsü, fotosentez ile insanların neden olduğu karbondioksitin yüzde 30'unu temizliyor. Yeşilin azalması, küresel ısınmanın ve neden olacağı sonuçların da daha tehlikeli bir boyut alacağına işaret ediyor.

Araştırmada uydu görüntüleri, orman analizleri, ekosistem süreçlerine ait bilgisayar modelleri ve geçmişe dönük atmosfer modelleri kullandıklarını belirten Schimel, karbondioksitin küresel etkileri hakkında en kapsamlı araştırmalardan birini gerçekleştirdiklerini söyledi.

ABD Ulusal Atmosfer Araştırma Merkezi'nden Britton Stephens, "Hangi ormanların karbondioksiti daha fazla temizlediği sorusunu yanıtlamanın sera gazlarının yayılımının dengelemek konusunda büyük önem taşıdığını, aynı zamanda iklim değişikliğini önlemeye yardım edeceğini" ifade etti.

Yeni gözlem modelleri geliştiriliyor

İnsan kaynaklı karbondioksit miktarı arttıkça, ağaçlar CO2'yi daha hızlı büyümek için kullanıyor. CO2 gübrelemesi olarak bilinen bu etki, tropik ormanların bulunduğu sıcak bölgelerde daha güçlü yaşanıyor. Ancak küresel ısınmanın neden olduğu su kaybının neden olduğu yangınlar karbondioksit miktarını daha da artırırken, insanların ormanları tarım arazisine çevirmesi ağaçların CO2 temizleme gücünü azaltıyor.

25 yıl boyunca hazırlanan modeller, Kuzey Yarımküre'deki ormanların tropik ormanlardan daha fazla karbondioksit emdiğine işaret etmişti. Elde edilen yeni bilgiler bu teoriyi değiştirirken, tropik ormanların kritik önemini daha da artırdı.

NASA, Dünya'nın değişimini daha iyi takip edebilmek için uydu gözlemlerinin yanı sıra birbirleriyle bağlantılı doğal sistemler kullanılacağını ve uzun dönemli veri toplanacağını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.