DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 2 dak.

Fil nesli tükenebilir

Fil nesli tükenebilir

Afrika'da öldürülen fillerin sayısı üç yılda 35 bine ulaştı. Avlanma bu hızla devam ederse yüz yıl içerisinde soyları tamamen yok olabilir. Avcılar anne-baba filleri öldürünce yavrular dağılıyor, sürü hayatı bitiyor.

Yayın Tarihi: 23/01/15 18:00
okuma süresi: 2 dak.
Fil nesli tükenebilir
A- A A+

Ulusal Bilim Akademisi dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre fillerdeki ölüm sayısı, doğum sayısını geçti. Fil nüfusunun devamı riske girdi.

Uzmanlar, Afrika kıtasında 2010 ve 2013 yılları arasında öldürülen fillerin sayısının 35 bin olduğunu açıkladı. Bu sayı, kıtadaki toplam fil nüfusunun her yıl yüzde yedisinin kaybolduğu anlamına geliyor.

Bir yılda doğan fil sayısı ise toplam nüfusun yalnızca yüzde beşi.

Kaçak avcılığın sebep olduğu ölümler bu hızda devam ederse, fil nesli yüz yıl içinde yeryüzünden tamamen silinecek.

Afrika'da yasadışı fil ticareti hızla artıyor. Bir kilogram diş binlerce dolara alıcı buluyor.

Talebin en çok olduğu Asya'da fildişi ve gergedan boynuzu tıp malzemesi ve süs eşyası olarak kullanılıyor.

Fil aileleri dağılıyor

Genelde fillerin en yaşlı ve en büyükleri öldürülüyor. Kalabalık sürüler halinde yaşayan fillerden özellikle anne ve baba fillerin öldürülmesi geride yetim yavruları bırakıyor.

Bu durum da sürülerin dağılmasına sebep oluyor.

Her bölgeyi farklı etkileyecek

Araştırmanın uzmanlarından Julian Blanc, "Durum bu şekilde devam ederse, fil sayısında ciddi bir düşüş olacak. Bu düşüşten farklı bölgelerin, farklı şekilde etkileneceğini de unutmamak lazım. Örneğin, Botswana gibi ülkelerde fil nüfusu hâlen artmakta. Ancak Orta Afrika'da kaçak avcılık tahrip edici düzeyde."

Son 10 yılda Orta Afrika'daki fil sayısı yüzde 60 oranında azaldı.

Çevreci örgütler, durumun aciliyetinin altını çizerek bölgeye gerekli insani ve finansal yardımın sağlanması konusunda uyardı.

Kaynak: BBC

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.